Garanţia Sony este garanţia nesimţirii

Articol publicat în Iaşi Plus

Aşa cum mulţi dintre cititorii blogului meu ştiu, până în luna aprilie am fost fericita şi mai ales mândra posesoare a unui aparat foto Sony H5. Nu era un aparato foto profesional, dar făceam cu el nişte poze extraordinare. Am „tras” de el timp de un an şi jumătate, timp în care am făcut peste o sută de mii de fotografii. De garanţia nu s-a pus problema, întrucât îl cumpărasem din Germania [era mult mai ieftin acolo] şi oricum trecuse mai bine de un an de la cumpărare atunci când am avut neplăcerea să-i văd butonul declanşator zburând şi aterizând sub o masă, la evenimentul la care participam.

Odată cu buton, a zburat şi arcul care-l susţinea, deci nu se mai putea pune problema unei reparaţii „făcute în casă”. Tot atunci am constatat cu surprindere că butonul respectiv, deşi îl credeam din metal, era de fapt făcut din plastic şi vopsit în argintiu. Avea forma unei piuneze, iar micuţul ac, fiind şi foarte subţire, a cedat după ce a fost folosit pentru zecile de mii de poze de care vorbeam mai sus. Prin urmare, i-am „donat” aparatul tatălui meu, iar eu mi-am cumpărat un alt aparat foto, tot Sony, dar ceva mai deştept – şi mult mai scump: Alpha A100. Vechiul aparat, Sony H5, încă mai trăieşte şi o duce bine-merci, după ce butonul i-a fost înlocuit cu unul din metal, „artizanal”.

Întâmplător, cunosc încă trei persoane care au păţit acelaşi lucru cu trei aparate Sony H2. Pentru cine nu ştie, singuera diferenţă dintre Sony H2 şi H5 este la display – H5 are un display mai mare decât modelul anterior, H2. În rest, arată la fel. Trei oameni au rămas, cum spuneam, fără butonul declanşator de la aparatele foto Sony H2. Doi dintre ei le-au reparat cum au ştiut, iar a treia persoană îmi este o bună prietenă şi am aflat abia zilele trecute despre necazul ei.

Prietena mea mi-a povestit cum a rămas fără buton, care a zburat pur şi simplu atunci când fotografia ceva. Cum aparatul este încă în garanţie [cumpărat în rate de la DOMO, rate pe care le plăteşte şi acum], cei de la magazin au trimis-o la service-ul Sony din Deva. Acolo, nu mică i-a fost mirarea să afle că, de fapt, cu toate că aparatul este în garanţie, aceasta [garanţia, adică] nu se aplică şi butonului buclucaş.

„Cum vine asta?”, a cerut femeia să fie lămurită.
„Păi de unde să ştim noi că nu l-aţi scăpat pe jos şi aşa v-a sărit butonul?”, i-au răspuns specialiştii de la Sony. Aşa că acum aşteaptă un răspuns de la mai-marii din Capitală, iar în cazul în care acesta îi este nefavorabil, următorul pas este să meargă la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului.

Cât de măgar să fii încât să-i spui unui om care a dat nişte bani pe produsul tău că tu îl bănuieşti că a scăpat aparatul foto pe jos şi aşa i-a zburat butonul, când este un lucru ştiut că aceste butoane sunt punctele slabe ale modelelor H2 şi H5? Nu mai spun că şi la aparatul pe care îl am acum, butonul scârţâie destul de rău şi uneori se înţepeneşte într-o poziţie? Şi-apoi, dacă aparatul ar fi căzut pe jos, ar fi avut măcar o zgârietură cât de mică sau s-ar fi crăpat display-ul, nicidecum butonul din plastic, nu?

Dar să nu ne mai mirăm… în România, nu mă mai aştept la mare lucru de la nici o firmă.

5 thoughts on “Garanţia Sony este garanţia nesimţirii”

 1. Pingback: NOI DECIDEM » Blog Archive » Sony nu acorda garantie la… butoane
 2. din cate stiu eu la defectele mecanice nu se prea ofera garantie..
  in magazin se exclude schimbul pentru ca pentru asta exista certificatul de garantie
  daca ai sa citesti un certificat de garantie ai sa vezi ce`am scris eu mai sus

 3. parerea mea este ca…. niciodata nu mergi sa cumperi de exemplu un calculator de la metro….domo?? nici de acolo daca se strica ai puso 3 saptamani
  de ce nu cititi ce scrie pe contract?? unde este service… pentru ca pe contract scrie ;)
  eu as sugera tuturor sa isi cumpere aparat de la un magazin specializat ;)
  si in roamania butonasul nu il schimba pentru ca pur si simplu le este greu

 4. salut mi spui si mie te rog cum ai reparat butonul acasa si mie mi s-a stricat dar am altfel de aparat w55 si am ramas fara buron cum ziceai tu arcul a sarit am ramas cu butunol cum il pot face >?? ms mult sper sa imi raspunzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.