Inspectorii ANAF lucrează și sâmbăta?

La Blaj, sâmbăta trecută (23 septembrie 2023), un mic antreprenor s-a trezit cu doi cetățeni care s-au legitimat degrabă, au pătruns în interiorul sediului său și au început să completeze cu spor niște hârtii. Proprietarul afacerii era cu un client la tejghea când a venit soția sa, din spate, să-i spună că „au venit niște domni de la ANAF”.

Domnii se uitau în jur, iar cel mai în vârstă deja îi spunea celui mai tânăr să înceapă să completeze hârtiile, „că sigur găsim ceva”.

Ca om care a trăit în România anilor 1990, știu că asta era o practică rămasă din comunism, de a merge „în control” pe la afacerile locale, nu atât în scopul de a depista neregulile și de a le îndrepta, cât de a depista nereguli care pot fi amendate oficial sau la negru. Oricât ai fi fost de în regulă cu toate, știai că există atâtea chichițe legislative încât îți puteau găsi ei ceva, orice, ca să te amendeze. Și erai aproape obligat să le dai șpagă ca să te ierte, pentru că o amendă babană putea însemna sfârșitul afacerii tale.

Nu aș vrea să reiasă că le țin partea evazioniștilor. Doar că am avut în familie mici afaceriști și știu că actele normative erau făcute de așa manieră încât să nu poți să le respecți pe toate și să mai faci vreo brumă de profit. Astăzi nu mai sunt la curent cu multe, însă văd nemulțumirile micilor întreprinzători care se simt sufocați de măsurile pe care le tot iau guvernanții. Și când tu te zbați să îți ții afacerea deschisă, să-ți vină sâmbăta un control ANAF care să înceapă pe tonul „lasă că știm noi că ai făcut ceva greșit”… te cam face să înghiți cu noduri.

Nu știu cu siguranță dacă acei oameni erau inspectori ANAF. Soția antreprenorului, speriată, nu cred că a stat să le studieze legitimațiile cu atenție. Poate chiar erau inspectori, poate chiar aveau de lucru în sâmbăta aceea. În acest caz, însă, mă întreb de ce oare au plecat grăbiți în momentul în care clientul de la tejghea a început să îl întrebe pe proprietar dacă a primit vreo somație anterior controlului, dacă inspectorii ANAF au trimis vreo constatare și de ce se uită în jur de parcă ar fi de la ANSVSA și nu de la ANAF, când treaba lor ar trebui să fie pe la casa de marcat. „Inspectorii” s-au speriat și au plecat.

Oricine ar fi fost, proprietarul trebuie să facă degrabă o sesizare atât la Poliție, cât și la ANAF. Dacă inspectorii erau falși, aceștia au intrat nepoftiți și s-au legitimat cu acte false. Dacă erau cu adevărat inspectori, să verifice șefii lor de la ANAF de ce erau pe teren sâmbăta și de ce acționau la intimidare și mai ales nelegal.

Zic și eu… încercați să vă cunoașteți drepturile și nu permiteți oricui să vă intimideze doar pentru că are la gât o legitimație. Verificați legitimația, notați-vă numele și funcția celui care o poartă, sunați de față cu el (de parcă ai avea pe cine să suni la ANAF, sâmbăta dimineața!), solicitați-i acte doveditoare pentru control.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.