Învățăm ceva nou în fiecare zi

Mereu spun asta: trebuie doar să fii atent la TOT ce se întâmplă în jurul tău ca să observi lucruri pe care, altfel, nu le-ai băga în seamă. Suntem binecuvântați cu acces la Internet de mare viteză, avem la îndemână câte un gadget conectat la Internet (cu un smartphone toți suntem „datori”), așa că nu există scuză dacă nu știi ceva și vrei să afli – cel mai probabil, informația este la câțiva kB distanță, așteaptă să o afli. 

De exemplu, într-un episod din Seinfeld, Jerry și Kramer cumpără un „cigar store Indian” pe care i-l dau lui Elaine. Pentru noi nu înseamnă absolut nimic, pentru că la noi nu știu să fi existat vreodată magazine de trabucuri. Țin minte magazinele numite Tutungerie, care miroseau îngrozitor, dar nu aveau trabucuri, doar Carpați și alte țigări mizerabile fără filtru și nicidecum nu aveau o statuetă din lemn a unui indian.

Explicația am aflat-o abia azi, când am văzut într-un film (despre care am aflat, întâmplător, dintr-un comentariu pe un alt blog) un indian din lemn într-un magazin de trabucuri. Atunci mi-am amintit de indianul din Seinfeld și l-am întrebat pe Sebi dacă știe ce reprezintă și el a sărit pe Wikipedia, așa cum face întotdeauna când nu știe ceva. Mie mi-e tare drag să-l văd că vrea să afle întotdeauna lucruri noi și mă inspiră și pe mine să mă documentez atunci când nu am habar de câte-un subiect. Dacă aș avea timp și chef să învăț toate lucrurile pe care încă nu le știu, ce bine ar fi!

Din fericire, informația este disponibilă, așa că haideți să profităm împreună. De câte ori aflu ceva nou, o să vă spun și vouă, iar dacă vi se pare interesant, îmi spuneți și poate facem schimb de informații absolut random.

Revenind la indian, Sebi a aflat că în trecut, din cauza analfabetismului larg răspândit, majoritatea magazinelor aveau simboluri pe care să le recunoască și omul de rând. De fapt, nu analfabetismul era răspândit, ci persoanele care știau să scrie și să citească erau mai rare, deci mai puțin răspândite. În fine, ați priceput ideea: dacă nu știi să citești, faptul că un deștept (unul care „știe carte”) a înșirat literele F-A-R-M-A-C-I-E nu îți spune absolut nimic, dar dacă ești în căutare de leacuri pentru te-miri-ce boală, reacționezi pozitiv atunci când vezi paharul cu șarpe sau crucea verde.

Fun fact: în limba maghiară, farmacia se numește GYÓGYSZERTÁR, Sertarul medical, cred. Mi se pare foarte tare, mai puțin atunci când aș avea nevoie de o farmacie urgent și nimeni nu ar înțelege ce caut. Noroc că am „mini-farmacia” cu mine atunci când călătoresc.

Tutungeriile erau, deci, reprezentate de statueta din lemn (uneori chiar în mărime naturală) a unui amerindian, aceștia fiind cei care le-au adus tutun europenilor. Un lucru bun n-am fi luat și noi de la americani!

cigar-store-indian-shutterstock_299119421

Foto: Cigar store Indian, de la Shutterstock

Un simbol care a rezistat până în America zilelor noastre este stâlpul bărbierului. E acel cilindru colorat în roșu, alb și albastru, care se învârte și te hipnotizează până îți crește barba, iar tu… intri să te bărbierești sau să te tunzi, nu?

barber-shop-shutterstock_117791161

Foto: Barber Shop, de la Shutterstock

De asemenea, farmaciile erau semnalizate cu un glob de sticlă umplut cu lichid colorat. La noi știu că farmaciile și în general tot ce avea legătură cu domeniul medical era semnalizat cu un pahar pe care e încolăcit un șarpe (Caduceus). În ultimii ani, acest simbol a fost înlocuit de crucea verde luminoasă, care ne mănâncă zilele când căutăm o farmacie deschisă ori când e amplasată în apropiere de semafoare.

Un simbol despre care am aflat cu ocazia mini-documentării mele pentru acest articol este cel de mai jos și reprezintă Amanetul, sau Pawn shop. La noi casele de amanet au apărut abia după revoluție și cam toată lumea știe să citească sau măcar recunoaște cele șase litere. Iar dacă nu știi unde să găsești un amanet, întrebi și până la urmă tot vinzi amanetezi aurul ăla!

pawn-shop-shutterstock_22669357

Foto: Pawn shop sign, de la Shutterstock

Foto featured: Barber icon set, de la Shutterstock.

Lectură suplimentară: Show globes, Pawn shops symbol, Cigar store Indian, Barber’s pole. Internetul este grozav. Haideți să nu îl mai folosim doar pentru stalk-uit pe Facebook foștii și fostele și să ne bucurăm de cantitatea imensă de informație care așteaptă să fie descoperită.

Dacă vă plac semnele și simbolurile, vă recomand și acest articol al meu: Ce reprezintă simbolurile de pe ambalaje și etichete?

#Învățămcevanou?

7 thoughts on “Învățăm ceva nou în fiecare zi”

  1. Da, GYÓGYSZERTÁR insemna tradus cutia cu medicamente. Ca fapt divers vreau sa adaug ca am vazut un documentar, candva demult, despre culorile alb si rosu a barbierilor. In epocii demult apuse, barbierii nu se ocupau doar de „styling” :) ci erau si dentistii sau dupa caz chirugii comunitatilor in care traiau. Fasele/bandajele sau prosoapele spalate care erau pline de pete de sange, erau puse la uscat in fata stabilimentelor unde practicau, dupa un timp a devenit un simbol a barbierilor culoarea alb rosu, alb dupa stalpul pe care erau agatate rufele si rosu dupa sangele de care erau impregnate aceste carpe. In vremurile copilariei in Deva, erau la ordinea zilei sa ii auzi pe batranii sa spuna ca ma duc la barbier ca ma doare maseau desi ei de fapt mergeau la stomatolog

  2. Va pup cu drag, relatarea lui Albert este plina de adevar, asemenea relatari erau frecvente in trecut, cand te gandesti ca toate au inceput si ca in trecut se putea trai in acel mod iti dai seama ca suntem nevoiti sa apreciem cat mai mult tot ce avem in acest moment, pentru viata si sanatatea noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.