Invitaţie de vacanţă

Articol publicat în Iaşi Plus

Suntem în luna marilor concedii şi, cu siguranţă, dacă nu vă aflaţi deja într-o staţiune, e prea târziu să vă mai decideţi acum, dar cine ştie?
Şi dacă nu dorim să rămânem în frumoasa patrie, automat ne întrebăm în ce ţări putem călători fără viză. Normal că suntem membri UE, dar o vorbă veche dintr-un banc la fel de vechi zice ca „mai e state” de vizitat!
Am căutat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, să văd unde mai avem voie să mergem fără viză şi am găsit nişte lucruri destul de interesante. În afara statelor europene unde putem merge doar cu cartea de identitate, mai sunt ţări în care putem călători cu paşaportul, dar fără viză, bineînţeles, pentru perioade de timp determinate (de regulă 90 de zile).

Iată ţările în care nu avem nevoie de viză:
Andorra, Antigua şi Barbuda, Argentina, Austria, Barbados, Belgia, Belize, Bosnia-Herţegovina, Brazilia, Brunei, Bulgaria, Cehia, Chile, Cipru, Columbia, Coreea de Sud, Costa Rica, Croaţia, Danemarca, Ecuador, El-Salvador, Elveţia, Estonia, Fiji, Filipine, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Guatemala, Hong Kong, Honduras, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Kiribati [iuhu!], Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Macao, Malaezia, Malta, Marea Britanie, Maroc, Mexic, Micronezia, Republica Moldova, Monaco, Muntenegru, Nicaragua, Norvegia, Noua Zeelandă, Olanda, Paraguay, Peru, Polonia, Portugalia, Saint Vincent & Grenadine, San Marino, Serbia, Sfântul Scaun, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Trinidad-Tobago, Tunisia, Ucraina, Ungaria, Uruguay, Vanuatu, Venezuela, Zambia. Numai ţări una şi una!

Interesant este că dacă vrei să intri în Libia, ai nevoie de viză, dar dacă ai îndrăznit să fi fost anterior în Israel, nu mai ai ce căuta în această ţară. [Conform unei noi reglementări a autorităţilor libiene, din decembrie 2007, datele de pe paşaport trebuie traduse în limba arabă de către un traducător autorizat, în caz contrar existând riscul de a nu fi admis pe teritoriul libian. De asemenea, existenţa în paşaport a unei vize pentru Israel conduce automat la refuzul acordării vizei pentru Libia.
Vizele pentru această ţară se obţin de la Ambasada Libiei din Sofia, Bulgaria, începând din decembrie 2007, conform mae.ro].

Dacă mai aveţi vreme să vă hotărâţi, faceţi-o repede, însă eu, cu toată ruşinea, recunosc sincer că nu am văzut încă Delta noastră, şi aş simţi că-mi trădez ţara să merg în Vanuatu, înainte de a-mi cunoaşte toate colţurile propriei ţări.

Concediu plăcut!

8 thoughts on “Invitaţie de vacanţă”

  1. Buna Denisa,
    Vreau sa fac o rectificare la cele scrise mai sus referitor la vize: cel putin in Ecuador(experienta personala) nu e vorba ca nu ai nevoie de viza,viza e absolut obligatorie insa o obti pe aeroportul lor.
    Iar celor care sunt in dilema daca sa mearga acolo sau nu va recomand aceasta deplasare, e o tara absolut incredibila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.