Lunea mâinilor îndemânatice: Nu mai arunca pungile de plastic!

Încă din 2009, pentru că suntem – nu-i aşa? – o ţară civilizată şi membră a Uniunii Europene, plătim ECOTAXA, un fel de taxă-pedeapsă pentru fiecare pungă de plastic pe care o cumpărăm de la supermarket. Anul trecut, când am fost în Serbia, mi-am amintit cum stăteau şi la noi pungile pe toate gardurile înainte să vină UE cu această taxă. Comercianţii au fost obligaţi să ne taxeze cu câte 10 bani la fiecare pungă cumpărată, astfel încât noi să nu luăm mai multe pungi pentru cumpărături şi să ne usture, să „simţim” fiecare pungă luată din supermarket. Ce-i drept, chestia asta ne-a mai responsabilizat puţin, deşi abuzăm în continuare de pungile puse la dispoziţie gratuit în zona de fructe şi legume.

Eu sunt adepta reciclării – dacă pot să refolosesc un obiect, de ce să n-o fac? – aşa că am acasă, ca tot românul, o pungă cu pungi. Absolut toate pungile şi plasele din plastic care nu sunt rupte şi pot fi refolosite sunt puse într-un coş de la IKEA pe care l-am pus pe interiorul uşii de la masca de chiuvetă, iar când am nevoie de o plasă, o iau de acolo. La cumpărăturile mari merg cu plase din pânză pe care le-am cumpărat o dată şi bine de la Kaufland şi le refolosesc până ajung nişte zdrenţe.

Dar chiar şi cu toată grija mea pentru mediul înconjurător [deşi conduc un diesel de 1.8, dar asta e altă poveste, desigur], se mai întâmplă să ajung la cumpărături nepregătită, aşa că trebuie să cumpăr una sau mai multe sacoşe din plastic. Dacă nu se rup sau nu se murdăresc grav, când ajung acasă le împachetez sau le mototolesc şi le pun la păstrare. Faptul că deseori mi se întâmplă să nu am sacoşe din plastic este dovada că nu le cumpăr prea des.

De acum încolo nu mai trebuie să le mototolesc şi nici să mă chinui să le prind cu „elastic de cauciuc” ca să stea frumos adunate, pentru că am găsit pe Facebook acest filmuleţ postat de Zanussi, în care e explicat foarte fain cum să le împachetezi compact.

punga si banana for scale

Spor la refolosit!

5 thoughts on “Lunea mâinilor îndemânatice: Nu mai arunca pungile de plastic!”

  1. ei draci. cine sta 3 minute sa imbeteasca o punga ca drapelul american de pe siciriu? mai ales cand am 100 de pungi d-astea. deci nu am o punga pline cu alte pungi, am 3 pungi pline cu alte pungi. daca s-ar vinde astea (cum erau cu sticlele si borcanele pe vremea lui Ceaușescu), ar fi miliardar acum…

  2. eu am maxim 5 pungi goale in casa impachetate asa triunghiular, in caz ca trebuie sa transport ceva. in rest le evit, am plase mari de textil pt cumparaturi si nu uit sa le iau cu mine.

      1. @Denisa Bârgău: cand se aduna mai multe si spatiul de sub chiuveta e invadat, le arunc. am o oroare de tinut orice ambalaj (borcane, pungi, cutii de inghetata pe post de caserole de mancare si altele). cu cat mai putine lucruri in uz, cu atat mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.