Magiunul de Topoloveni duce frunza în lume

Tocmai am văzut la Realitatea – în reluare – informaţia că Magiunul de Topoloveni, un produs foarte bine promovat în România, în ultima vreme [am auzit despre el mai mult decât mi-aş fi dorit, şi asta fără să fi consumat vreodată un gram de magiun de Topoloveni], va fi „scos în lume”, adică, dacă am înţeles eu bine, exportat în ţările NATO, pe etichetă urmând să fie aplicat logo-ul României [ăla cu frunza].

[Pentru că n-am prins ştirea întreagă, nu sunt lămurită în totalitate, aşa că dacă aveţi un link, vă rog să-l lăsaţi în comentarii, ca să ştim sigur despre ce vorbim. Pe site-ul Realitatea nu există ştiri recente despre magiunul ăsta.] Ei, hai că am găsit: „De azi, vom găsi magiunul de Topoloveni îmbracat într-o nouă etichetă care ne va anunţa că este un produs cu Indicaţie Geografică Protejată (exista doar 1.000 de de produse astfel clasificate în toată Europa!). [sursa]

Ce voiam să zic: am mai văzut logo-ul de ţară şi pe sticlele de 2 litri de apă minerală Perla Harghitei. M-am bucurat şi am cumpărat şase PET-uri învelite în ţiplă. Susţin România, da? Am adus sticlele de apă acasă, le-am pus în bucătărie, pe jos, iar după vreo 30 de minute aveam o mică baltă pe gresie. Una dintre sticle avea o fisură minusculă, iar apa cu frunză curgea chinuit pe jos. Bine că am luat-o eu şi nu vreun neamţ aflat în trecere prin Kauflandul din Hunedoara, că ne făceam de minune cu apa care curge din PET-uri sparte!

Mi-ar plăcea să ştiu care sunt criteriile în funcţie de care sunt alese produsele pe care se aplică logo-ul României. Nu de alta, dar absolut toate produsele fabricate în Austria au aplicate pe ele un logoun A, un „made in Austria”, ceva care să ateste faptul că statul austriac este mândru că produce lucruri. Prima dată am văzut asta în urmă cu mai mulţi ani, când primeam ciocolată de la un unchi din Austria, iar când am ajuns şi eu pe-acolo, m-am lămurit că toate produsele austriece beneficiază de logo-ul acela aplicat pe ambalaj.

Austriecii sunt mândri de produsele lor, noi alegem doar câteva – aleator? – şi facem o ştire din faptul că am aplicat o frunză pe etichetele lor. DE CE? A nu se înţelege că am ceva împotriva Magiunului de Topoloveni. Dimpotrivă, mă bucur să văd că există produse fabricate în România şi promovate ca la carte!

Foto Magiun de Topoloveni

6 thoughts on “Magiunul de Topoloveni duce frunza în lume”

  1. La fel se intampla si cu produsele „made in Hungary”. Pe toate etichetele apare mesajul cu „sustine Ungaria. Produs de calitate”!

  2. Si nu era suficient Made in Romania? Aveam nevoie de FRUNZA? Eu am mancat Zacusca taraneasca fabricata la Raureni, foarte buna. Pe cand ambalaj cu frunza pe carnatii de Plescoi? Sau este? Habar n-am!

  3. e bun magiunul de topoloveni, dar scumpisor: 8 lei un borcan mititel. Noi am luat de la un targ Slow Food de care m-am indragostit de cand ne-am mutat in orasul asta.
    reteta magiunului e simpla: prune! Cica nu are adaos de zahar, miere sau alte chimicale. Vor sa reinvie traditia magiunurilor si dulceturilor facute de bunicii bunicilor nostri, sa zicem.
    Oricum, e recunoscut in afara.
    Daca-i pun frunza, e doar ca sa se laude madam ca are un aport la promovarea produselor romanesti. Nu spun ca-i neaparat rau, da’ promovarile astea selective cred ca au legatura cu cotizatiile… Zic si io, intoxicata fiind de teoria conspiratiei :P

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.