Care-i treaba cu METRO?

METRO Cash & Carry. Magazinul din Deva era, la momentul deschiderii, cel mai mare şi mai modern magazin Metro din ţară. Primul cu preţuri electronice, adică afişajul etichetelor de preţ este electronic, chestie nemaiîntâlnită de mine până atunci şi de atunci.

De două ori am vrut să le fiu clientă, dar nu s-a putut, pentru că METRO vinde doar către „patroni”, dacă nu ai firmă, ei nu te vor de client. Aşa că le-am spus „adio” şi până săptămâna trecută nu ne-am mai întâlnit. Am trecut pe la ei pentru că eram în căutarea unor ustensile de bucătărie pe care nu le găseam în altă parte şi dacă tot am mers acolo, bineînţeles că m-am uitat prin mai toate raioanele, la produse pe care le cumpăr în mod curent. 

Am fost foarte surprinsă să constat că preţurile nu erau atât de mici pe cât mă aşteptam să fie. Ba dimpotrivă, o ciocolată Milka e 4,3 lei, alcoolul e un picuţ mai scump decât la Kaufland, cam toate produsele au preţuri mari.

Eu mă gândesc aşa: patronu’ de ABC, restăuranţel sau pensiune se duce la Metro ca să-şi ia marfă pentru afacerea lui, tot de acolo ia şi produsele de curăţenie, veselă, condimente, cam toate consumabilele de care ai nevoie când eşti „şef la cafe bar”, şi le cumpără pe toate pe o factură pe care o introduce apoi în contabilitate. Fiind cheltuieli necesare desfăşurării activităţii, acestea se scad din încasări şi astfel profitul final al firmei e un pic mai mic, deci sunt mai puţini bani de dat statului ca impozite.

Ei, şi dacă tot e acolo patronul, şi dacă tot îşi cumpără cele trebuincioase afacerii, îşi pune pe factură şi produsele de igienă personală pentru acasă, produsele de curăţenie pe care le foloseşte tot acasă, alimente pe care le consumă acasă etc. Cineva zice că din preţul final al produselor se scade TVA-ul, deci patronul îşi cumpără, de fapt, produse la preţul afişat fără TVA din METRO.

No, aşa ar avea o logică preţurile mari practicate de METRO. Altfel… pe lângă că sunt exclusivişti, mai au şi preţuri peste cele din Auchan/Kaufland, ceea ce mi se pare strigător la cer! Dar câtă vreme au clienţi, nu le plâng de milă. Şi nici dacă n-ar mai avea clienţi nu le-aş plânge de milă.

Foto: METRO Cash & Carry, de pe Shutterstock

1 thought on “Care-i treaba cu METRO?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.