„Miere de albine”

Exista oameni pentru care limba romana, cu toate cuvintele ei, pare sa nu fie de ajuns. Nu ma refer aici la anglofilii care nu se pot exprima decat in romgleza, ci la acei romani verzi care vor sa le arate interlocutorilor cat de multe cuvinte cunosc ei.

Sunt oamenii care nu pot spune „trei ani” – ei spun „trei ani de zile. Pentru ca, se stie, exista si ani de nopti sau, mai grav, ani de luni!

Sunt cei care spun „miere de albine”, pentru ca tu, interlocutor / receptor prost, nu stii ca mierea poate fi de mai multe feluri: miere de la piata, miere din borcan, miere de salcam, miere de tei sau miere poliflora. Si nu doar albinele fac miere! Ce, n-ati auzit de mierea de muşte??? Nici eu.

Mai sunt si americanii care, mandri ca pot face un tutorial, incep fiecare fraza cu „What I’m gonna do now is I’m gonna…”, de-ti vine sa afli singur secretele pe care urmeaza sa ti le impartaseasca omul.

Sigur mai sunt si alte exemple de oameni carora nu le-ajung cuvintele, dar eu pe astea mi le-am amintit.

14 thoughts on “„Miere de albine””

  1. „Trei ani de zile” este folosit ca întărire și cred că face parte dintr-o listă de pleonasme acceptate, ca să zic așa. Un fel de „am văzut cu ochii mei”, „marea majoritate”, „și-a adus aportul” șamd.

  2. Din ce știu eu și bondarii pot face miere, deci nu e greșită expresia „miere de albine”. Chiar dacă bondarii fac parte din același ordin ca albinele – hymenoptera – nu înseamnă că e vorba de aceeași chestie.

  3. Spre surpriza multora, exista retete de miere, in care nu este implicata in nici un fel vreo albina, asa ca miere de albine nu este redundant. Referitor la trei ani de zile, sau urc sus, ori cobor jos, sunt de acord ca este in plus…

  4. Mierea poate fi și artificială, preparată de oameni și probabil de-aia la cea făcută de albine i se spune miere de albine.

  5. exista si alte tipuri de miere,ca de ex. miere de tei,miere de rapita…etc…de aia spune lumea ‘miere de albine’ pt a nu se confunda

  6. eviiil- si mierea de tei si de rapita e facuta tot de albine.Miere de albine e corect.Pe urma exista diferite soiuri de miere de albine :D : de tei,rapita,floarea-soarelui,salcam,poliflora,menta(yuuuummmy),etc.

    Dar cand cumparati,aveti grija,uneori chiar daca scrie de albine e contrafacuta… :(

  7. @eviiil…cu tot respectu’,dar aia e fix pixu ce spui tu acolo…lumea zice miere de albine din obisnuinta in niciun caz sa nu se gandeasca interlocutorul la miere de rapita, tei ,etc.

  8. Mi-am amintit de un prieten din copilărie care a mers în excursie cu familia şi au oprit la un moment dat nu ştiu pe unde să cumpere miere. Vânzătorul a început să-şi prezinte marfa: miere de salcâm, miere polifloră etc. Copilul concentrat, stă, ascultă şi la final: „Da’ miere de albine n-aveţi?” :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.