Noutăți despre sustenabilitate (5) ♻️🌱🚮

În inima Romei, un nou fenomen social și ecologist începe să capete amploare, sub forma unei pagini de Instagram intitulată „Trovami Qua”. Această inițiativă neconvențională are ca scop transformarea gunoaielor stradale în adevărate comori care să fie reciclate și refolosite de locuitorii orașului.

Benedetta Pompili a găsit inspirație pentru această inițiativă în timpul unei perioade în care a locuit în Barcelona. În capitala catalană, fiecare cartier avea o zi a săptămânii desemnată pentru a lăsa obiecte nedorite pe stradă, iar oamenii puteau să le preia. Această practică a devenit un obicei bine-cunoscut, iar Pompili a crezut că ar putea funcționa și în Roma.

Cu toate că în Roma există deja grupuri de schimburi prin intermediul paginilor de socializare, cum ar fi „Te lo regalo se vieni a prenderlo“”” (în română: „Ți-l dau dacă vii să-l iei”), „Trovami Qua” vine cu o abordare nouă. Prin intermediul acestei pagini, se evită necesitatea unei întâlniri personale pentru a face schimbul, ceea ce poate fi considerat un beneficiu în contextul actual, cu teama de a lăsa un străin să intre în casă. Această inițiativă a apărut doar cu câteva săptămâni în urmă și ar putea contribui nu doar la reducerea poluării și a deșeurilor din oraș, ci și la menținerea curățeniei străzilor. (sursa)

♻️🌱🚮

Peste o săptămână începe (fingers crossed) SGR – sistemul garanție-returnare, prin care vom primi înapoi câte 50 de bani pentru fiecare PET, doză sau sticlă inscripționată cu un simbol special.

6 din 10 români nu vor să piardă banii dați pe garanție și intenționează să recicleze sticlele care poartă sigla SGR

Sursa: Pressone

Ce mi se pare mie îngrijorător este că până acum nu am văzut nici o sticlă returnabilă în supermarket-uri. Ceea ce înseamnă că sistemul va fi funcțional la 30 noiembrie 2023, dar nu va avea pe ce să dea banii înapoi. Cel puțin nu din prima zi. De altfel, sticlele (doze, PET-uri etc.) fără codul de bare și simbolul special vor putea fi vândute până la – atenție! – 31 decembrie 2024. Adică încă un an și o lună de la startul sistemului garanție-returnare. Deci, pentru început, lucrurile vor merge… ușurel, să nu amețim.

Sursa: returosgr.ro

Acesta este simbolul care se va regăsi – în cele din urmă – pe ambalajele cu garanție:

Doamne ajută să fie odată implementat și să scăpăm de PET-urile și dozele de aluminiu care „populează” toate zonele verzi, cursurile de ape, pădurile din țară. Că le găsești de la malul mării până în vârful muntelui, din păcate.

Dar ce spun eu aici, azi dimineață am găsit ambalaje într-un copac. Într-un f***ing copac! Cum au ajuns ele acolo? Păi le-a aruncat un viteaz, în loc să le ducă la gunoi, dacă nu la un container de colectare selectivă. Pe acești cetățeni (era să scriu ceva urât, doamne ferește) mă bazez eu că vor continua să lase sticlele, dozele și sticluțele peste tot, iar eu le voi culege și le voi duce la reciclat. Și voi face bani, din nou, din gunoaiele altora. Iar dacă nu mai apuc eu să le „culeg” și le iau alți amărâți care se vor bucura de niște bani de o pâine, cu atât mai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.