Nu boicotez ce vreţi voi

BOICÓT, boicoturi, s. n. Interdicție declarată împotriva unui individ, a unui grup social, a unui stat etc. prin care se stabilește refuzul de a cumpăra, a vinde sau a întreține orice fel de relații cu cei supuși acestui procedeu. – Din boicota (derivat regresiv). [sursa]

În 2009 mă amuzam când vedeam înverşunarea cu care unii români îşi jurau în barbă să nu mai cumpere produse italieneşti, pentru că nişte italieni făcuseră mişto de ţiganii noştri din Italia.

De când maimuţoiul preferat al lui Felix a început să facă reclamă unor produse precum Toshiba şi Toyota, am ştiut că nu o să dau niciodată banii pe aceste branduri. Toyota Yaris chiar era o maşinuţă drăguţă, dar vă spun cât se poate de sincer că nu aş conduce-o nici s-o primesc gratis. Am o mulţime de alternative din aceeaşi clasă: Citroen C1, Ford Fiesta/Ka, Smart ForTwo, Renault Twingo, Volvo C30 […], Chevrolet Spark, Peugeot 107 etc., de ce aş da banii pe o maşină a cărei imagine este unu’ care m-a înjurat?

La începutul anului, eram încurajaţi de către europarlamentarul român Sebastian Bodu să boicotăm produsele olandeze, pentru că un partid extremist „făcea urât” la adresa imigranţilor est-europeni. Brandurile olandeze pe care urma să le „ignorăm” sunt Shell, Heineken, Dove, TNT, Amstel, Lipton, Rexona, Knorr, Axe, Wolters Kluwer, Tom Tom. Mă scuzaţi, dar eu am ignorat îndemnul lui Bodu şi am continuat să cumpăr o mare parte dintre aceste produse. Heineken, Dove, Lipton, Rexona, Axe sunt printre preferatele mele, ca să nu mai spun – a câta oară? – că folosesc cu încredere şi cu drag serviciile bancare oferite de ING. Apropo, „portocala” ING e tot un brand olandez, pe ăsta cum de nu l-o fi inclus europarlamentarul pe lista brandurilor de boicotat? 

După cum puteţi vedea, sunt împotriva boicotului sugerat sau impus. Cred că ştiu mai bine decât Sebastian Bodu care sunt produsele şi serviciile potrivite pentru mine, la fel cum prefer să îmi cheltuiesc banii fix pe ce vreau eu şi nu pe ce îmi spune el. Dacă aleg să boicotez un brand, o fac în nume propriu, fără să le impun şi altora acest lucru. Consider că fiecare persoană are dreptul de a-şi alege brandurile preferate şi cele cu care nu vrea să aibă de-a face, din motive cât se poate de subiective. Dacă pe tine te-au deranjat declaraţiile celor din partidul extremist, eşti liber să boicotezi produsele şi serviciile olandeze. Pe mine nu m-au afectat; şi, să fim serioşi, e un partid ca oricare altul. Un partid şi membrii săi nu îi reprezintă pe toţi olandezii. Şi noi avem extremiştii noştri, dar nu vezi nici un europarlamentar cerând boicotarea produselor româneşti pentru că Vadim sau Dan Diaconescu a făcut o declaraţie mai şuie.

De-asta am fost surprinsă să constat că Arhi ne critică [era vorba despre Chinezu, dar şi eu sunt posesoare de Nokia – deja la cel de-al optulea telefon Nokia] nu pentru că lăudăm produsele Nokia, ci pentru că nu le boicotăm. De ce? Pentru că aşa au făcut nemţii de la Bochum atunci când Nokia şi-a luat catrafusele şi a plecat mai spre est, deci aşa ar trebui să facem şi noi, ca să arătăm că avem coloană vertebrală.

Pe mine Nokia nu m-a supărat cu nimic. Nu m-a dat afară, nu mi-a luat bani din buzunar [sunt aproape sigură că ajutoarele primite de la statul român au venit împreună cu obligaţia de a nu închide şandramaua după trei luni, dar nu bag mâna în foc pentru nimeni], ba dimpotrivă, cele mai faine şi rezistente telefoane ale mele au fost de la Nokia.

Ce trebuia să fac în momentul în care Nokia a plecat de la Jucu? Să-mi arunc telefonul pe care am dat o căruţă de bani, să aleg un model mai naşpa – pe banii mei, da? -, să boicotez deci brandul ăsta pentru că a ales să facă afaceri mai profitabile în altă parte?

„Lumea e mândră că Nokia vinde căcaturi outdated la noi, sunt fericiți că sunt lăsați să butoneze gratis mizerii nokiote, umplu twitterul cu informații despre ce minunate sunt produsele Nokia etc”. Nu l-am văzut pe Arhi aruncându-şi produsele Apple la gunoi când au apărut informaţii despre muncitorii chinuiţi din China [sic!] care produc minunatele iPhoane şi iPad-uri. Oare nu-i acelaşi lucru?

Până una, alta, eu sunt foarte fericită cu N9. E cel mai bun telefon pe care l-am avut până acum.

foto

P.S. Să-i boicotăm şi pe francezi! Să boicotăm pe toată lumea şi să nu mai consumăm decât produse şi servicii româneşti! Wait…

12 thoughts on “Nu boicotez ce vreţi voi”

   1. un q.e.d gresit. din pacate, eu fiind oleaca de prieten cu chinezu, i-as fi spus de asta, daca aveam ceva sa ii reprosez. e bine ca incerci sa iti legi numele de cineva mai bazat, intr-o disputa, dar ai ales numele gresit. de fapt era vorba de nwradu si victor kapra. ca sa nu existe dubii, ei de fapt fiind singurii pe care ii citesc in mod constant, din tot acest grup vesel. si asa cum spuneam, nici un blog femin. despre argumentatia „mie nu mi-au facut nimic”, nici macar nu merita sa comentez.

  1. @Arhi: Pai, si ce cauti aici? Taman ce ai citit!
   Fuck, sunt socata sa vad ce spurcaciuni scot oamenii pe net. O mama o fi avand domnul asta? Cum s-o fi simtind sa stie ca asa trateaza omul alte FEMEI…?

 1. Asta e din capitolu nasu contra fina? :D:)) Ontopic: E bine sa nu fim ipocriti (adica in ideea ca azi m-a ajutat deci e bun, maine m-a igonorat deci e rau).

  1. @Adrian: Îl arunci şi continui să plăteşti ratele, dacă nu cumva sunt prin ING, caz în care boicotezi serviciile bancare olandeze şi refuzi să mai plăteşti ratele.
   Şi dup-aia n-au decât să te sune creditorii, că tu nu mai ai telefon la care să le răspunzi la apeluri! :D
   Bun aşa?

 2. din cate am vazut olanda incepe sa se scufunde incetu cu incetu si in aproximativ 20 de ani va fi total sub apa. si ce e mai interesant e ca au inceput de cativa ani sa cumpere teren la noi. cu ocazia asta poate isi muta si fabricile pe pajistile mioritice..un loc liber ar fi la jucu..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.