O minte „luminată” a omorât traficul pe DN7

Articol publicat în IaşiPlus

Vineri seară, am plecat din Hunedoara spre Ocna Sibiului şi am circulat în coloană aproximativ 30-40 de kilometri. Un drum pe care, în mod normal, îl făceam în două ore şi jumătate a durat vreo cinci ore. Ne-am imaginat că o fi fost vreun accident sau că zeloşii muncitori de la Drumuri îşi fac datoria taman în noaptea de vineri spre sâmbătă.

La Cugir, însă, am constatat că lunga coloană de maşini se termină brusc după trecerea căii ferate. Apoi un cunoscător ne-a explicat că, de fapt, problema este tocmai la calea ferată cu pricina. Cineva s-a gândit că ar fi interesant să ridice piatra de pe calea ferată cu vreo 10-15 centimetri. Aşa, să mai încetinească idioţii de şoferi.

Şi-acum încetinesc TOŢI şoferii, iar coloana are peste 30 de kilometri. La ora la care scriu acest articol, între localităţile Cugir şi Orăştie, sute de maşini, dintre care cred că jumătate cu numere de Italia, staţionează. Oameni care vin acasă de la mii de kilometri sunt nevoiţi să aştepte în căldură, timp de câteva ore, descongestionarea traficului. Şi toate astea din cauza unei minţi „strălucite” care a ordonat ridicarea pietrelor de la calea ferată.

Radiourile anunţă că traficul este de coşmar între cele două localităţi, dar amărâţii care sunt deja pe drum nu au ce face. Cel mult pot să-i înjure pe deştepţii care au creat această situaţie.

Eu mă întreb cât timp va mai dura până când se va rezolva situaţia. Cine ştie… poate ridicarea acelor pietre de la calea ferată a fost ideea edililor din Sebeş.

Vă daţi seama cât de pline vor fi restaurantele şi câte lichide vor vinde magazinele din Sebeş, acesta fiind primul oraş măricel de după trecerea cu pricina?!

În rest… noi să fim sănătoşi. A, dacă ajungeţi pe-acolo, nu uitaţi să vă umpleţi rezervorul, că nu se ştie cât se va mai lungi coloana. Doar e drum naţional, dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, pe care circulă şi maşini mari – TIR-uri, camioane şi aşa mai departe!

Voi reveni cu poze… Poze, mai jos.

LATER EDIT: A venit, după patru zile de trafic infernal, şi comunicatul de presă al Prefecturii Hunedoara. Iată ce zice el:

COMUNICAT DE PRESĂ

După cum sunteţi informaţi deja, de trei zile pe DN 7, pe tronsonul Şibot –Deva, circulaţia autovehiculelor este deosebit de îngreunată. Practic se circulă bară la bară, coloana de autovehicule întinzându-se din Şibot până la Deva.

În aceste condiţii, prefectul de Hunedoara Dan Aurel Pricăjan a intervenit, în primul rând pentru a afla cauza acestui blocaj rutier pe şoseaua respectivă şi, în al doilea rând pentru eliminarea acesteia şi fluidizarea circulaţiei.

În acest sens s-a depistat că strangularea circulaţiei se produce în judeţul Alba, în localitatea Şibot, unde se lucrează la o trecere de cale ferată peste DN7. Lucrarea o execută o firmă privată care nu are utilajele necesare unei execuţii rapide şi, din această cauză, circulaţia este foarte mult încetinită în locul respectiv, maşinile fiind obligate să se deplaseze cu 10-15 km/ oră, ceea ce, la un trafic zilnic de 35.000 de autovehicule pe traseul amintit, duce inerent la blocarea circulaţiei.

Cum cea mai mare parte a şoselei blocate se află în judeţul Hunedoara, coloanele de maşini pe ambele sensuri ajungând, în noaptea de duminică spre luni, până la Deva, prefectul Dan Aurel Pricăjan a intervenit pentru deblocarea situaţiei şi crearea condiţiilor de circulaţie normală pe DN 7. Astfel el a luat legătura cu ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, care l-a asigurat că în 24 de ore se vor opri lucrările de la Şibot, cu prefectul de Alba şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, şi chiar cu conducătorul firmei care execută lucrarea de la Şibot. În urma discuţiilor, prefectul Dan Aurel Pricăjan a solicitat conducerii S.C. Drumuri şi Poduri SA Deva să sprijine constructorul, trimiţând la Şibot un utilaj necesar pentru remedierea lucrării respective (utilaj de care firma privată din Alba nu dispune), în aşa fel ca circulaţia să reintre în normal în cel mai scurt timp.

În acelaşi timp, prefectul a cerut conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara ca până la remedierea situaţiei să sporească numărul echipajelor rutiere pe DN 7, în zona cu probleme, pentru a interveni în cazul unor blocaje şi a contribui la fluidizarea circulaţiei.

Haideţi să fim înţelegători: a fost week-end şi, după cum se ştie, duminica şi Dumnezeu s-a odihnit. Ce dacă traficul e aşa de patru zile? Oricum, problema e în judeţul Alba, deci „albanejii” trebuia să o rezolve. Dar uite că bunul nostru prefect s-a interesat, după trei zile, şi a aflat unde era „buba” care strangula traficul pe DN7. Şi acum a dispus rezolvarea problemei. Mulţumim din inimă!
Cred că pot mulţumi şi în numele miilor de fraiereşteni care au aşteptat timp de câteva ore decongestionarea traficului. Nu-i aşa că ţi-e mai mare dragul să revii în ţară după un an de muncă în Italia şi să constaţi că, deşi eşti atât de aproape de casă, mai trebuie să aştepţi câteva ore în căldură, pe benzina ta? Şi toate astea din cauza unor idioţi care au contractat lucrări la calea ferată de la o firmă care nu dispune de utilajele necesare. Păi, nu?

Şi două poze de duminică seara:

trafic strangulat01

trafic strangulat02

UPDATE: Dan Terteci a scris şi el despre situaţia minunată. Aici vedeţi cum localnicii traversează Mureşul cu brodina. Foarte tare! Aşa se rezolvă problemele în România europeană a anului 2008!

12 thoughts on “O minte „luminată” a omorât traficul pe DN7”

 1. Aha, aha, deci asta era. Că şi mie mi-a comunicat vară-mea că s-au împotmolit în zonă şi s-au întors şi au pornit spre Bucureşti prin Valea Jiului. Oare când s-or apuca şi românii noştri de autostrăzile alea fără de care parcă nu sântem chiar, chiar în UE?

 2. Cunosc problema si eu am patit acelasi lucru sambata dimineata la ora 7. Duminica cand am revenit era si mai mare coloana. E chiar aiurea si sincer nu stiu daca se rezolva curand pentru ca la cum merg lucrurile la noi mai avem de asteptat.

 3. Pfai, inteligenta romanului loveste din nou…

  Da asa e la noi, daca panourile de avertizare nu-s suficiente, in loc sa puna marcaj vibrator (nu va ganditi la prostii, e ala care face zgomot cand treci peste el) transversal, ei inalta ditamai bordura… da asa e la noi :P

 4. E enervanta zona aia. Am stat aproape o ora in panta cu masina ( eram pe un deal inainte de Orastie) ca sa putem trece. Nu inteleg de ce nu fac si o varianta ocolitoare pe acolo..

 5. Ok stai sa ne intelegem … eu am drum vineri inspre Sibiu … si simt cum deja incepe sa ma ia cu dureri de cap, despre ceea ce am citit aici … s-a mai rezolvat ceva de atunci, sau sa imi pregatesc 2-3 ore de stat in coloana??

 6. Ice, din fericire, s-a rezolvat. Weekend-ul trecut am fost şi noi la Ocna SB şi era liber drumul, cu toate că la trecerea aia la nivel cu calea ferată n-am văzut să fie mare lucru schimbat. Totuşi, se trece mai repede. Şi nu mai e coloană.
  Drum bun! :)

 7. Multumesc Denisa … deja incepusem sa imi fac ganduri si planuri … mai ales ca eu trebuie sa ajung in Paltinis cat mai devreme posibil sa prind macar 2 zile pline cu fanii Opel la intalnirea anuala, asta ca tot am vazut abtibildul de pe monitorul tau :D

  In ce priveste un abtibild cu Ford … dute la un magazin de accesorii auto, si vezi ca au aparut niste tablite (4 la numar) care costa toate in jur de 5 lei. Aceste tablite arata foarte bine, si sunt defapt siglele mai multor branduri, sunt autoadezive, destinatia lor fiind aceea de a le lipi pe capacele de la roti sau jante! Cumpara un asemenea set, si pe langa faptul ca vei putea sa iti lipesti una pe monitor, o sa ai si 3 de rezerva :D

  Succes!

  P.S. Daca te bate gandul la un schimb de link-uri, da-mi de veste ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.