Oamenii din Roşia Montană au zis DA şi aşteaptă DA-ul pentru minerit de la guvern

Aşa cum [probabil] ştiţi, anul trecut, în decembrie, a avut loc un referendum local în judeţul Alba, în cadrul căruia oamenii au fost întrebaţi dacă sunt de acord cu reînceperea mineritului la Roşia Montană. Rezultatul: 71 la sută dintre persoanele care au participat la referendum au spus DA: vor să se reia mineritul la Roşia Montană. Numai că între timp, guvernul este ocupat cu altele.

„Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a anunţat luni la Constanţa că Ministerul Mediului a dat avize unor companii străine pentru explorarea gazelor de şist în regiunea Dobrogea” [sursa]

De când a început să se discute despre exploatarea gazelor de şist în România? Nu ştiu data exactă, dar ştiu sigur că de mai puţin de un an! De când se discută despre posibilitatea reluării activităţii de minerit la Roşia Montană? De prea mult timp! Ani la rândul, ONG-iştii au insistat că Roşia Montană nu are nevoie de minerit, că oamenii nu vor şi nu au nevoie de locuri de muncă în minerit, pentru că se poate trăi bine-merci din… turism.

Am mai discutat despre asta: turismul e o idee bună dacă ai ce să-i arăţi turistului, dacă ai drumuri pe care să ajungă la obiectivul turistic, dacă are ce să facă odată ajuns acolo. Din punctul meu de vedere, turismul va fi o idee bună pentru Roşia Montană peste câţiva ani, adică atunci când va arăta aşa: Roşia Montană în viitor. Până atunci, o idee mai bună ar fi ca roşienii să aibă de lucru, să nu mai aştepte din partea guvernului o decizie care întârzie deja de prea mult timp.

Mie mi se pare că guvernul face numai ce-i place sau ce-i convine. Adică „hai să facem un referendum ca să vedem ce vor oamenii din judeţul Alba, dar dacă rezultatele referendumului nu ne convin, ne facem că plouă şi ne ocupăm de altceva”.

Oare cât timp va mai trece până când guvernul se va mobiliza pentru a spune „da” mineritului la Roşia Montană?

În timpul ăsta, oamenii din Roşia Montană aşteaptă să poată munci. Cât de stupid este să ai investitorul în ogradă, nu la graniţă, nu dând declaraţii în presa străină, ci chiar în ograda ta, iar tu să te faci că plouă?!

10 thoughts on “Oamenii din Roşia Montană au zis DA şi aşteaptă DA-ul pentru minerit de la guvern”

  1. si mie mi se pare ciudat ca s-a dat prioritatea unei probleme totusi noi si nu unei dileme care tine de mai bine de 10 ani. Cei care au fost in Rosia Montana constientizeaza ca tot spre minerit trebuie continuat, cei care n-au fost, probabil in aceasta categorie intra si guvernantii, se fac ca „ploua” sau scot alternative „din burta”

  2. poate asta explica de ce suntem cea mai saraca tara din Europa, pornirea investitiei de la Rosia Montana se amana de mai bine de 10 ani, vad ca se amana in continuare, chiar daca oamenii de acolo au VOTAT pentru pornirea proiectului! apoi ne plangem ca nu sunt locuri de munca, nu sunt bani la buget, ca nu sunt investitii, dar solutiile le amanam degeaba…

  3. Si eu sunt de acord cu exploatarea de la Rosia Montana, doar cu o conditie: exploatare fara cianuri.
    Am observat ca la americani nu folosesc asa ceva; se poate si la noi ?

  4. No hai sa vindem tot! Si mormintele stramosilor nostril daca se poate! Da au zis cei de la Rosia Montana de parca aurul de acolo e numai al lor. Nu cumva trebuia intrebata toata tara?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.