Părinți 2023

Am auzit o chestie care m-a întristat. Trecusem de o mamă și copilul ei, un țânc de vreo 3 anișori, dar se poate să fi avut 2 sau 4 sau chiar 5, nu îmi prea pot da seama, că mi se pare că toți copilașii din ziua de azi sunt foarte mici până când dau de fast food și dulciuri… mă rog, divaghez.

Cât eram în dreptul lor, mama l-a mustrat cu ceva, după care am trecut și am auzit foarte clar următoarele vorbe:

Tu nu-ți dai seama că ești un căcat de copil și n-ai nici un cuvânt de spus? Ia, termină. Du-te de aici, să nu te mai văd, că deja mi-e scârbă de tine!

Mama lui. Mama acestui copil îl pregătește pentru o viață pllină de frustrări, de neîmpliniri, de mâhnire sufletească, pentru că persoana care trebuie să îi arate iubire și afecțiune îi vorbește așa cum doar unui dușman i-ai putea vorbi.

Astfel de părinți au crescut cu aceleași cuvinte spuse de părinții lor, de educatori, învățători, profesori. Credeam că doar generația mea (anii 1980) a crescut fără să aibă dreptul la opinie, la alegere, fără să fie ascultată. Credeam că parentingul modern înseamnă să îți asculți copilul, să îi arăți că este iubit, că el contează, că este un om și are dreptul să aleagă (în anumite limite, desigur) diverse lucruri în viață. Noi am crescut cu „tu să taci, că ești mic, nu știi nimic”, dar nici nu ni se spunea ceea ce am fi putut să știm.

Copiii de azi mai au norocul de părinți care îi ascultă, care le cer părerea, care îi tratează ca pe niște oameni. Din păcate, nu toți. Sper că mama care i-a vorbit așa copilului ei să ajungă singură la bătrânețe, să i se confirme că acel „căcat de copil” nici nu merita iubirea ei. Bine, ea oricum nu știe ce-i aia iubire, mi-e clar după ce am auzit-o vorbind așa.

P.S.: Nici noi nu am crescut cu toții fără iubire, fără să fim ascultați etc. Eu am avut noroc de părinți iubitori. Nu-mi cereau ei părerea, dar vorbeau cu mine ca și cum eram un om, nu un „căcat de copil”. Dar știu cum erau tratați ceilalți copii, auzeam strigătele prin pereții subțiri ai blocurilor comuniste, îi vedeam plângând, îi auzeam când luau bătaie.

1 thought on “Părinți 2023”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.