PRbeta, prima ediţie

Atenţie, articol lung[uţ]!

În sfârşit, aproape că mi-am revenit şi sunt în măsură să scriu despre evenimentul lunii, conferinţa PRbeta de la Timişoara. Pentru unii dintre participanţi, PRbeta a început în seara de 11 mai, la deja obişnuitul LittlePub. Nu există drum la Timişoara fără destinaţia finală sau intermediară LittlePub, de pe strada Cuvin. Cum să nu mergi acolo când toată floarea crema online-ului românesc s-a înghesuit în micul pub şi se tratează cu o bere Terapia?

Am şi zis pe Twitter, la un moment dat [deşi, uneori, cu telefonul meu, să scrii ceva pe Twitter poate fi o adevărată aventură, care-ţi întinde nervii la maximum…], că dacă explodează o bombă în LittlePub, blogosfera românească poate s-o ia de la capăt. Ideea nu-mi aparţinea, dar după două Terapii, nu mai ştiu cine a zis-o primul. Altcineva zicea: „Ei, dacă murim noi, tot rămâne Zoso, deci e OK”.

Oamenii serioşi şi responsabili – sau cei care n-au mai putut respira din cauza fumului în exces – s-au retras relativ repede, pentru că a doua zi urmau să vorbească la conferinţă. Am apreciat că doi dintre „şpicheri” au rămas până la capăt: Victor Kapra şi Bogdan Olteanu, respect!

Eu şi Sebi am dormit foarte puţin, când ne-am culcat cântau deja păsărelele, aşa că trezirea la ora propusă – 8:00 – s-a dovedit a fi imposibilă. Am ajuns pe la 12, vina ni se citea pe chip, dar nu aveam cum să dăm timpul înapoi. Şi-acum să trecem la lucrurile serioase.

Alex Negrea despre prezenţa online a viitorului angajat

Prezentarea în mijlocul căreia am „aterizat” a fost cea a lui Alex Negrea1, care a vorbit despre CV-ul online. Nu te poţi pretinde o persoană serioasă dacă îţi pui pe Facebook poze cu tine beat sau în alte ipostaze jenante. Cineva din sală a povestit, la un moment dat, că a primit un CV de la o pitzipoancă, în care folosise exclusiv limbaj de messenger, iar în poză era mai mult dezbrăcată şi crăcănată. Părerea mea este că degeaba spunem noi chestiile astea la conferinţe, pentru că tineretul – mânia ţării nu participă la aşa ceva. Spunea Zoso la un moment dat că toată campania anti-mitocănie organizată de Radio Guerrilla n-are cum să aibă succes, pentru că se desfăşoară într-un mediu nepopulat de către mitocanii înfieraţi. Cam aşa-i şi cu sfaturile astea despre cum să te prezinţi online: noi vorbim despre reguli, le respectăm, dar cei care intră pe net doar pentru Facebook, Yahoo Messenger şi BestJobs fac lucrurile în felul lor.

Alex şi-a construit brandul scriind pe blog, timp de mai mulţi ani, despre online, blogosferă şi social media [vă rog frumos, dacă mai vorbiţi despre „social media”, fie spuneţi „souşăl midia”, fie „social media”, fie „media socială/sociale”. Nu de alta, dar „souşăl media” sună la fel de prost ca „niu media”; ori suntem romglezi, ori nu mai suntem!]. Pitzipoancele care trimit CV-uri ilustrate cu poze indecente vor fi angajate, în cele din urmă, ca dansatoare la bară sau animatoare în cluburi. Poate că acum nu toţi angajatorii ştiu să caute pe Internet date despre cei care aplică pentru un job, dar eu zic că în cinci – zece ani lucrurile se vor schimba. Sau cel puţin sper că va fi aşa, iar cine nu va fi pe net, nu va exista. Cristina Bazavan a spus, la o altă conferinţă, că nu ar angaja la revistă un jurnalist fără blog.

Bobby Voicu despre bloggerul Bobby Voicu

Bobby Voicu2 a povestit, în stilu-i caracteristic, despre implicarea lui în campaniile online. În esenţă, sfatul lui a fost să nu îţi asociezi imaginea, ca blogger, cu branduri care nu te reprezintă. Chiar dacă Bobby nu consumă alcool, s-a implicat în campaniile desfăşurate de mai multe branduri de bere, pentru că i-au plăcut ideile campaniilor.

Bobby a vorbit despre campaniile trecute şi prezente în care s-a implicat trup şi suflet şi cred că ăsta e secretul lui; când scrii în scârbă un advertorial, campania trece aşa cum a venit – neobservată, dar când te implici cu adevărat, rezultatele se văd.

Andrei Crivăţ: „În online e ca-n bucătărie: cumpătat, maică, cumpătat!”

Andrei Crivăţ3 ne-a explicat că a ales să-şi asocieze imaginea doar cu două branduri, deşi lucrează pentru mai multe. Ce-i drept, când spui „Andrei Crivăţ”, te gândeşti automat la eBucătăria şi LittlePub. Din fericire pentru el, ambele sunt branduri create de Andrei Crivăţ. Unul – eBucătăria – a fost vândut, dar Andrei continuă să-l crească şi să lucreze pentru el, celălalt – LittlePub – e încă mic, dar creşte frumos, zic eu. Mă refer la brand, desigur, pentru că pub-ul va rămâne mic, intim şi drăguţ.

Are dreptate Andrei, când alegi să promovezi intens un brand, trebuie să ştii că în mintea cititorilor tăi, asocierea este definitivă şi să fii convins că vrei asta. Eu am avut o „relaţie” în văzul lumii cu brandul Crumpler; chiar dacă nu mai scriu despre produsele Crumpler, cred în continuare că genţile lor sunt cele mai faine şi consider că asocierea Denisa – Crumpler mă avantajează în continuare, pentru că brandul este unul fain de tot.

Victor Kapra: „Walk before run”

Victor Kapra4 s-a întrebat de ce unele firme fac campanii online, dar au site-uri de rahat. Bine, el a fost gentleman, nu s-a exprimat chiar aşa. Şi are dreptate: e frustrant că nu există oameni responsabili de vizibilitatea online a firmelor. Ai un cont de Facebook, unul de Twitter, dar le ţii ascunse, pentru că ai senzaţia că acestea nu sunt interesante pentru majoritatea clienţilor tăi.

Şi asta e doar o mică parte din prezentarea lui Victor, pe care, din fericire, a filmat-o RăzvanBB [sper că-mi amintesc bine]. Cum apare filmuleţul online, o să pun link către el. E păcat să povestesc, prezentarea a fost prea savuroasă.

Cristina Bazavan: „Există adevărul meu, adevărul tău şi al fiecăruia”

Pe Cristina Bazavan5 mi-am dorit de mult s-o cunosc. Este exact aşa cum mă aşteptam şi chiar mai mult, o femeie inteligentă şi puternică, un jurnalist de revistă care tocmai îşi face tranziţia definitivă la mediul online. Ne-a vorbit despre „jurlogger”, o specie nouă de jurnalist-blogger care va anima jungla Internetului în scurt timp. La începutul prezentării, ne-a rugat să scriem pe hârtie cât e ora, iar la sfârşit ne-a rugat să spunem ce oră am notat. Nu aveam aceleaşi cifre, iar morala este că fiecare om are adevărul lui. Cristina ne-a sfătuit să ţinem cu dinţii de adevărul nostru.

__________________________
1Alexandru Negrea
2Bobby Voicu
3Andrei Crivăţ
4Victor Kapra
5Cristina Bazavan

Acestea sunt doar câteva idei pe care le-am reţinut de la PRbeta. Îmi pare rău că n-am văzut toate prezentările, dar Alex Blogu a făcut live blogging de la conferinţă şi puteţi vedea ideile principale în link-ul de mai jos.

PRbeta a fost un eveniment organizat profesionist, nici n-ai zice că e prima conferinţă care iese de sub bagheta Nebuloasei şi a CristineiTM. Ştiu de câte luni se stresează amândouă ca totul să iasă bine, aşa că merită un „jos pălăria!” pentru că totul a ieşit foarte bine. Nişte pauze mai dese ar fi fost binevenite, sper să ţineţi cont de sfatul meu şi să-l aplicaţi la următoarea ediţie. Şi încă ceva: credeam că sunt ultima care scrie despre conferinţă, dar constat că nici voi nu v-aţi adunat încă ideile. Sau n-aţi avut timp. :-?

Gata, vă las cu nişte link-uri. Ei s-au mişcat mult mai repede decât mine şi au scris deja:

Pozele „vin” imediat, într-un post separat.

11 thoughts on “PRbeta, prima ediţie”

  1. Pingback: Denisa Bârgău [nevastă de Coşmar] » Crivăţ şi Groparu la Amsterdam
  2. Pingback: Oamenii, cel mai important câştig « Denisa Bârgău
  3. Pingback: O tabletă de iubire, vă rog! « Denisa Bârgău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.