Reclame cu ©

Am văzut într-unul din multele ghiduri gen Zile şi nopţi pe care le-am cules de prin Iaşi o reclamă stupidă. Stupidă pentru că pe machetă şi, implicit, pe fotografia folosită era trecut simbolul ©. Ce sens are să anunţi că reclama îţi aparţine? Ţi-e frică să n-o preia cineva sau de ce?

Eu îmi pun watermark pe toate pozele pentru că nu vreau să le preia vreun ziar de doi lei [s-a întâmplat să-mi regăsesc un articol şi una din pozele cu care-l ilustrasem într-o publicaţie de căcat, noroc că aveam ditamai watermarku’ pe poze!]. Cât timp se fură ca-n codru şi blogurile sunt considerate doar „chestii la liber pe net”, nu vreau să ia nimeni bani pentru munca mea. Aşa că un watermark pe o poză de pe blog este justificat, pe când semnul de copyright pe o reclamă e o tâmpenie. Nu zic bine? :D

5 thoughts on “Reclame cu ©”

  1. Zici foarte bine! Din pacate, va trebui sa te mai astepti la furturi… cine te-a furat odata, o sa mai incerce…
    De-aia mi-am sters fotografiile de pe site-urile romanesti…
    Dar chiar si-asa, cine te cunoaste si stie sa citeasca detaliile unei poze (traiasca EXIF-ul), isi da seama de unde si ce e cu poza aia…

  2. pai e normal sa te semnezi pe o creatie artistica sau pe o grafica originala si interesanta dintr-un print la o reclama. Asa afla lumea interesata si cine e autorul reclamei in caz ca vor sa-l angajeze la vreo reclama in acelasi stil. Asa poti sa o pui la portofoliu linistit si oricine vede originalul gaseste si sermnatura ta acolo.

    In cazul in care cei care te angajeaza doresc ca acea reclama sa nu fie pusa nici in portofoliul personal nici sa nu contina numele autorului sau semnatura se discuta altfel, se semneaza „non-disclosure agreement” si se cer muuuult mai multi bani decat pe reclamele normale.

  3. BlindGirl, să-ţi explic: nu era copyright cu numele autorului fotografiei, era ceva de genul reclamă la Pepsi şi © Pepsi, dar nu reţin firma. O să caut prin reviste şi o să pun o poză aici. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.