Resursele SUNT limitate

Chiar dacă Ziua Pământului a trecut, Romtelecom ne propune să reflectăm asupra modului în care utilizăm resursele pe care planeta ni le-a pus la dispoziţie.

Să încep cu o poveste… când am terminat liceul şi mă pregăteam pentru admiterea la facultate, învăţam în draci economia şi-mi făcusem un caiet studenţesc în care am sintetizat toată materia. Titlurile lecţiilor erau marcate cu o culoare, alte idei importante cu altă culoare şi aşa mai departe. Şi după ce am terminat de bibilit la el, am început toceala. Nu mi-a plăcut niciodată  să tocesc, motiv pentru care nu am fost în stare să învăţ pe de rost decât vreo trei poezii, dintre care două vulgare. Cum însă timpul scurt nu-mi permitea să revin asupra materiei şi să o studiez în detaliu, am preferat să tocesc. Ăsta e unul dintre secretele mele ruşinoase. Am tocit economia.

În puţinele  săptămâni pe care le alocasem tocelii, am tot încercat să-mi găsesc locul. Verişoara mea – cea care m-a învăţat să citesc, să scriu, să calculez şi multe altele – mă invitase să stau la ea, la Orăştie, ca să mă supravegheze cât timp urma să învăţ. Tot căutându-mi locul, am citit de zeci de ori primele pagini din acel caiet studenţesc, unde scrisesem o parte din lecţia despre resursele planetei, intitulată „Nevoile şi resursele”. Am repetat de zeci, poate sute de ori: „Pentru a putea trăi şi a se manifesta în relaţiile cu semenii săi, omul trebuie să CONSUME o varietate de bunuri şi servicii => să-şi acopere o varietate de NEVOI. Omul transformă, deci, natura pentru obţinerea mijloacelor de satisfacere a nevoilor sale. […] Activitatea pe care omul o desfăşoară în scopul acoperirii nevoilor se află în strictă dependenţă de mediul natural. Din punctul de vedere al duratei folosirii resurselor, acestea pot fi: neregenerabile / epuizabile [zăcămintele de combustibil fosil şi minereuri] şi regenerabile [pământ, aer, apă]. Indiferent de gradul de folosire sau refolosire, resursele trebuie interpretate ca fiind LIMITATE„. Este un lucru atât de simplu şi logic, pe care însă toată lumea pare să-l fi scăpat din vedere. În aceeaşi lecţie scria despre consum ca fiind direct proporţional cu gradul de cultură şi civilizaţie. Nevoile cresc odată cu dezvoltarea generală a umanităţii, solicitând tot mai multe resurse. Şi totuşi, creşterea nevoilor nu poate fi însoţită de o creştere similară a resurselor. „Orice acoperire a unor nevoi suplimentare trebuie deci să se realizeze printr-o utilizare mai bună, mai raţională a resurselor, care sunt limitate”.

Dacă noi nu conştientizăm acest fapt, n-o s-o facă nimeni pentru noi. Încălzirea globală nu este doar un termen auzit la ştiri, este o realitate pe care o trăim, de câţiva ani, în fiecare vară. De câte ori nu aţi auzit pe cineva spunând că nu mai avem primăvară sau toamnă, ci doar două anotimpuri? Schimbările astea nu sunt normale, nu ar trebui să ne fie tot mai cald în fiecare an. Dar asta se întâmplă din cauza modului în care ne-am „purtat” cu mediul până acum. Poate că a venit timpul să schimbăm ceva. Nu trebuie să facem foarte mult, dar fiecare gest pe care-l facem pentru a proteja mediul contează.

 • Eu am înlocuit pungile din plastic pe care le cumpăram de fiecare dată de la supermarket-uri cu nişte plase foarte simpatice din material textil. Nu numai că nu mai dau bani pe pungi de proastă calitate, care de multe ori se rupeau când îmi era lumea mai dragă, dar m-am obişnuit să am tot timpul în geantă o plasă din material textil pe care o spăl şi o pot refolosi de sute de ori.
 • Datorită mamei, care îmi spunea tot timpul să sting lumina când plec dintr-o încăpere, m-am obişnuit să fac asta şi niciodată nu las lumina aprinsă când plec din baie sau când mă mut din bucătărie în cameră. Consumul inutil de energie electică nu-i face rău doar mediului, face rău şi la buzunar!
 • Nu las apa de la robinet să curgă inutil. Nu-mi place să o irosesc, în primul rând pentru că am apometre şi nu îmi place să plătesc ce nu am consumat. Aşa cum la un restaurant nu mi-ar plăcea să primesc o notă de plată „umflată” de chelner, nici factura la apă nu vreau să conţină decât cantitatea de apă pe care am consumat-o.
 • Nu arunc gunoaiele pe jos. Suntem destul de civilizaţi încât să avem coşuri de gunoi mai peste tot şi am constatat că dacă ţin un ambalaj în mână până la cel mai apropiat coş de gunoi, nu mi se întâmplă nimic grav. Urăsc ghiolbanii care-şi aruncă mizeriile pe jos şi mă întreb dacă fac la fel şi în propriile case. Nu ar fi exclus.

Campania „Economiseşte pentru tine! Economiseşte pentru mâine!” iniţiată de Romtelecom îşi propune să atragă atenţia asupra modului în care utilizăm resursele de tot felul – apă, energie electrică, combustibil etc. Nu în ultimul rând, este important şi impactul financiar pe care îl poate avea o reconsiderare a comportamentului de zi cu zi. Aşa cum spuneam: consumi mai puţin, plăteşti mai puţin!

Dacă şi tu te regăseşti în cele scrise de mine mai sus, poţi participa la concursul organizat de Romtelecom, care are ca premii un set de becuri economice şi economizoare de apă pentru robinet, o maşină de pâine şi ingredientele necesare [produse ecologice] pentru fiecare dintre cele trei secţiuni ale concursului. Dintre cei trei câştigători ai secţiunilor se va alege câştigătorul final al concursului, premiul cel mare constând într-o vizită la muzeul Experimentarium din Bruxelles pentru două persoane. În plus, toţi participanţii vor primi o legitimaţie de membru simpatizant al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România.

Ca să participi la concurs, trebuie să realizezi un filmuleţ de maximum trei minute în care să exemplifici modul responsabil în care utilizezi resursele. Filmul poate fi înscris la una dintre cele trei categorii existente:

 1. cel mai practic sfat
 2. cel mai inovator mod de a economisi
 3. cel mai amuzant filmuleţ.

Eu şi Mufică ne apucăm de filmat, tu?

10 thoughts on “Resursele SUNT limitate”

 1. Denisa, la faza cu cosurile de gunoi peste tot tin sa te contrazic… am mers 1 ora intreaga in centrul bucurestiul si n-am gasit un cos de gunoi… intr’adevar n-am mers eu pe bulevard dar… ar trebui sa fie… dar nu sunt..

 2. Mda nu stiu ce sa spun.
  Frumoasa treaba cu ecologia, respect regulile tale si modalitatea prin care incerci sa salvezi mediul. Imi suna cunoscute. Nici aici nu curge apa aiurea;)
  Insa am tot studiat problema cu toate schimbarile acestea si par a fi oarecum ciclice.
  Asa ca…..

 3. foarte clar explicata problema, ar trebui sa te puna pe site. am primit de ziua pamnintului niste sfaturi green de pe alte meridiane, m-am si ofticat ca nu m-am gandit pana acum la ele-lucuri simple, de genul recipient pentru gunoiul de piknik in loc de vesnicele pungi, ecologice au ba. banuiesc ca nu-i mare lucru sa contribuim fiecare cu lucruri mici – doar sa vrem.

 4. Pingback: Denisuca - nevastă de Coşmar » Mufică e “verde”
 5. Pingback: Denisuca - nevastă de Coşmar » Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.