Roşcatul de supermarket – pro sau contra?

Pe vremea când încă nu avea blog şi scria câte un articol pe zi pe aici, Nedoamna RaRo zicea că majoritatea celor care se auto-proclamă doamne au părul „roşcat de supermarket”. Mai exact, „se tund/coafează în ton cu noul statut: şuviţe băbeşti ori roşcatul ăla de supermarket, părul mai scurt ori cocuri serioase, celebra coadă de cal – lifting-ul săracului”.

Eu n-am stat niciodată să le studiez cu atenţie pe doamnele astea parvenite, dar ştiu că există o categorie de femei trecute de 40 de ani care se tund scurt, îşi trag permanent [„e mai uşor de întreţinut”], îşi rad ceafa şi se vopsesc blonde sau roşcate. Mama, de exemplu, are permanent de la 20 de ani, iar eu mă vopsesc de la 15, iar în ultimii ani am fost tot roşcată. Chiar şi atunci când mi-am vopsit părul la coafor, am optat tot pentru un roşcat mai închis, pentru că portocaliul pe care-l vroiam eu nu era pe „stoc”. Ghinion.

Alina se întreabă de când nu mai e la modă părul roşu. Nu ştiu să-i răspund, poate mă ajutaţi voi. Nici nu ştiam că părul se vopseşte în funcţie de ceea ce se poartă! Adică să zicem că bănuiam că tipele care se vopsesc într-o anumită culoare au motivele lor: cele care se vopsesc blonde vor să surprindă cu inteligenţa pe care n-o aşteaptă nimeni de la ele, roşcatele vor să pară mai mature, iar brunetele… nu ştiu ce clişeu se potriveşte aici. Ce ştiu este că niciodată nu mi-am vopsit părul în funcţie de clişee sau de modă. Ba, cine mă cunoaşte ştie că mi se cam rupe de modă – şi nici nu trebuie să mă cunoşti personal, e suficient să-mi fi citit blogul în ultimii doi-trei ani şi ştii că-s foarte departe de ceea ce se numeşte o fashionistă.

O bloggeriţă pe care, de altfel, o credeam o adevărată doamnă [mno, nu-i prima dată când mă înşel în privinţa cuiva, chill!] s-a autosesizat şi a început să claxoneze pe aici cum că nu-s deloc în măsură să critic pe nimeni, pentru că-s grasă şi mai am şi părul vopsit în roşcat de supermarket. N-a stat, sărăcuţa, să citească tot, că ar fi văzut că n-am scris eu articolul ăla.

Şi vin şi eu şi mă întreb: WTF is wrong with supermarket red? :)) Aş părea mai stilată dacă mi-aş vopsi părul şaten sau brunet? Cred, totuşi, că treaba stă în felul următor: atât de multe „doamne” şi-au vopsit părul roşu încât au stricat „brandul”, aşa cum te gândeşti la ţigani când zici Mercedes second hand sau la cocalari când zici Audi. N-am pretenţia că aş fi o doamnă [chiar nu!], dar nici nu-mi place că din cauza unor dudui cu părul lung şi minte puţină, părul roşcat pare să se fi devalorizat.

Cu toate astea, o să continui să-mi vopsesc părul aşa cum îmi cade bine până când o să-mi cadă… prea bine. Că e părul meu şi nici un trend n-o să mă convingă să-l vopsesc altfel decât aş vrea.

Având în vedere că în ianuarie am răcit la coafor, intenţionez ca şi de acum încolo să mă vopsesc singură, acasă, în baia mea călduroasă, aşa că vin cu [încă] o întrebare: ce-mi recomandaţi ca să schimb roşul în portocaliu? E musai-musai să-l decolorez înainte? O vopsea portocalie bună ştiţi? Singura pe care o ştiu e BES şi am impresia că n-o găsesc decât la oraş, în Deva.

Foto: bjorndam

20 thoughts on “Roşcatul de supermarket – pro sau contra?”

  1. Eu cand ma vopseam foloseam Garnier. Si nu a fost nevoie sa ma decolorez. Acum depinde si de pigment, de par daca tine sau nu culoarea.

    Cat despre ceea ce a spus tanti aia: fiecare isi alege culoarea in functie de cum se simte cu ea. Daca mie imi place rozul enervant ma vopsesc roz enervant :)) Acum na! Fiecare cu piticii sai la cap

  2. Nu mă vopsesc pentru că am un păr prea sănătos ca să-l stric, dar am o prietenă care se vopsește cu un roșu mai închis, cred că acaju îi zice, încă de pe vremea când se difuza la noi Înger sălbatic, da, cu Natalia Oreiro în rolul principal. Îi place atât de mult culoarea aia încât cred că și la 80 de ani tot așa o să se vopsească. Recunosc că până acum n-am auzit de expresia asta cu culoarea de supermarket, mai ales că la supermarket găsești o grămadă de nuanțe ale aceleiași culori. Mă întreb cum arată roșcatul de coafor. Deși în general la salon găsești vopsele profesionale, nu cred că poți avea încredere totală. Am intrat mai demult într-un magazin de calculatoare, iar pentru a intra am trecut pe lângă un salon unde fetele ieșite la o țigară calculau câtă vopsea expirată mai aveau după ce vopsiseră o clientă. Asta era în Deva, acum vreo 6 ani, sper că între timp au dat faliment.

  3. No, haideți să mă mai justific o dată. :))
    Toate exemplele au fost date pentru a evidenția uniformizarea: ți s-a schimbat statutul, e musai să ți se schimbe și înfățișarea.
    N-am nimic, în mod special, cu roșcatul – am fost de curând – și nici cu vopseaua de supermarket. Deși eu, fiind „mâini de lemn”, nu-s în stare să mă colorez singură acasă. Sau na, poate îs contra vopselelor care costă 6-7 lei/tubul.
    Denisa, dacă vrei o culoare deschisă, cam e necesară o decolorare. Sau un oxidant mai puternic. Mai mult nu știu…

  4. cand eram in liceu aproape toate fetele din clasa am fost roscate. fie rosu rubiniu, fie visina putreda, fie nu-stiu-ce nunata de rosu, de la Palette Intensiv Color Cream. uitandu`ma in urma, nu a fost cea mai buna idee pentru ca par mai matura (cu accept pe U).
    apoi am fost bruneta si blonda pana pe la 22-23 de ani cand am ajuns la concluzia ca tot mai bine imi sta satena natural. o sa ma mai vopsesc atunci cand imi apar fire albe, pana atunci imi las parul in pace.
    adevarul e ca majoritatea ţoapelor pe care le`am vazut de`a lungul vremii aveau parul scurt sau semi scurt, vopsit intr`o oarecare nuanta de roscat si cu machiajul pana la linia sprancenei.
    sa nu uitam ca am crescut vizionand familia bundy de N ori si imaginea lui peggy e greu de scos din minte.
    nu inteleg faza cu „roscatul de supermarket”. de unde sa`ti cumperi vopseaua daca nu de la magazin? gasesti si Wella acolo, care chiar e o vopsea buna.

  5. hai frate, pana si eu am scris la un moment dat anti-roscat dar tot nu m-as lua de cineva care se vopseste in culoarea asta, culoare care e asimilata in personalitate, look si gusturi. ochelarii de cal si mintea ingusta fac ravagii uneori.

  6. nu ştiu exact care-i culoarea ta naturală, da’ nu recomand experimente de decolorat pentru a obţine portocaliu. păţit pe propria piele.

  7. foarte amuzant,.. „Singura pe care o ştiu e BES şi am impresia că n-o găsesc decât la oraş, în Deva.”.. dacă tot ai o asemenea părere despre Hunedoara eşti liberă să mergi oricînd la deva… doar aşa ca fapt divers Hunedoara e cel mai mare oraş din judeţ(… încă).. chiar dacă a suferit foarte mult. Îţi citesc blogul si am observat că in anumite articole te referi la Hunedoara ca la o comună si chiar o numeşti comună într-unul din articole…stai liniştită, Hunedoara reprezintă mult mai mult decît deva, a reprezentat mult mai mult decît deva pentru ţara asta,..nu vreau să intru în detalii dar daca nu cunoaştem istoria, tradiţia si însemnătatea locului mai bine să nu jignim, fără supărare…

  8. Si eu ma faceam toate nuantele posibile de roscat pana in toamna trecuta, dupa care m-am plictisit si am trecut pe brunet. :))

    Fiecare cu gusturile sale, eu zic sa nu iti schimbi culoarea decat daca simiti tu ca trebuie, altfel daca te simti bine asa, ce sens are?

    Asta cu gata te-ai casatorit se schimba lookul, cred ca e o generalizare, nici o persoana pe care eu o cunosc dupa casatorie nu si-a schimbat lookul sau a avut alta personalitate. Da unele femei dupa ce nasc tind sa-si tunda parul mai scurt, probabil e mai greu de intretinut, e mai slabit dupa o nastere, se mai joaca ala mic cu el, te trage de suvite.

  9. Asta cu roscatul de supermarket e cica ceva naspa, nu esti trendy nu esti fashionita domle. :))))

    Denisa Decapaj si asta. Acum nu garantez 100% dar s-a facut o prietena si i-a iesit super fain plus ca a si tinut-o foarte mult culoarea exact asa cum era la inceput. Spor si vreau poze :D

  10. color xxl iti iese exact cum e pe cutie..mie imi iesea fara decolorare in prealabil (Saten inchis naturala.vopsita roscat de hat hat cati ani). Chiar imi iesise la un moment dat portocaliu…insa curge vopseaua intr-o veselie crunta
    daca ti-l decolorezi s-ar putea sa prinda mai bine totusi
    poti sa mai incerci Londa, au o nuanta de portocaliu draguta. Dar vopseaua cam arde parul

    p.s. acum la bucuresti e foarte la moda sa fii roscata… din pacate

  11. Mie mi se pare ca sunt putine persoane carora le sta bine roscate si asta e chestie de optiune personala. Eu nu vreau sa ma fac roscata si cred ca pe majoritatea avantajeaza o culoare care sa para naturala, si nu scoasa din tub. Asocierea de rosu cu permanent eu o numeam „par de matusi”, pentru ca matusa-mea se face asa de ani de zile si nu vrea nicicum sa incerce un saten in locul rosului (care de altfel nu o prinde deloc). Am complotat cu verisoara mea si am zis ca ii schimbam tubul de rosu din cutie cu saten sa se faca asa din greseala si sa vada ce bine-i sta, poate asa o scapam de rosul ala de matusa.
    A, eu imi cumpar vopsea de la supermarket, deci n-am nimic cu el. Dar sunt de acord cu ce a zis NeDoamna, ca multe femei isi schimba naravurile si aspectul fizic (in rau) dupa casatorie, pe principiul „Adio silueta, acum am verigheta…”

  12. @maddy: primul fir de păr alb mi-a apărut la 19 ani, iar de atunci s-au înmulțit ca buruienile. Cred că 20 la sută, dacă nu mai bine, din păr mi-e alb acum, iar șatenul meu natural a devenit un fel de gri șters. Nu prea concep să nu-l mai vopsesc.

  13. Ha! Eu mi-s roscata, vopsita. Si consider ca roscatul imi vine cel mai bine.Imi place.
    Cel mai mult mi-a placut un rosu, rosu-rosu, nu rubiniu. Insa, culoarea le-a iesit doar celor de la salon, dupa un decapaj.
    In general ma vopsesc acasa, cu roscat de supermarket.
    Cui nu-i place… sa inchida ochii! :P

  14. Intr-adevar se zice ca roscatul nu mai este „in”. Tot la fel de adevarat este ca nu tin cont de asta decat persoanele modiste. Mie imi plac mai mult nuantele naturale, insa unora le sta bine roscatul.

    Ce pot sa iti spun este ca umbland destul de frecvent prin Austria, Germania, in ultimul an am sesizat ca la ei femeile se vopsesc foarte rar in tonalitati tari. Majoritatea au nuante soft de blond, saten, castaniu. Nici macar negru nu prea am vazut. Si contrar opiniilor vehiculate prin Romania, erau foarte aranjate fetele pe acolo si foarte preocupate de aspect (toata lumea are abonament la solar si la sala acolo, altfel esti un fel de neadaptat social).

  15. Roscatul de supermarket se refera la faptul ca alegi o culoare din cele oferite „de-a gata” si nu una exact in ton cu nuanta si sub-tonurile pielii tale. O vopsea este mult mai subtila si arata mai bine cand e un mix adaptat la coloratura ta. Desigur in majoritatea saloanelor romanesti vopsitul e la fel, doar ca din alte cutii. The real deal, ca sa zic asa, e sa mergi la un colorist, care sa-ti evalueze nuanta tenului, culoarea ochilor, etc si sa fabrice din culorile existente una special pentru tine.:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.