Școala de șoferi ar trebui să fie obligatorie

Am văzut asta la Radu pe blog și mi-am adus aminte de o idee care-mi revine în minte ca un banner pop-up, de fiecare dată când fac slalom printre cretini prin magazine, cu coșul în față: școala de șoferi ar trebui să fie obligatorie!

Oamenii care merg pe centrul trotuarului și n-ai loc să treci de ei. Știți cum este, trotuarul e lat cât două persoane, dar cel din fața ta merge fix pe centru și n-ai loc să treci de ei nici prin stânga, nici prin dreapta. Tot aici îi includ și pe cei care merg în zig-zag, de zici că joacă Quake și se feresc de rachete dușmane. Bănuiala mea este că respectivii n-au și carnet de șofer. Șoferia te cam învață să mergi drept chiar și pe trotuar și să te uiți un pic în spate când schimbi brusc direcția.

Toată lumea ar trebui să învețe niște reguli minime de circulație, pentru că la școală nu știu dacă-i mai învață cineva pe copii, iar acasă… dacă nici părintele nu știe cum se traversează corect și care îi sunt drepturile și obligațiile atunci când iese din casă, nu ne așteptăm să aibă copilul de unde învăța. Poate mă înșel și la școală se face și educație rutieră – dar poate nu!

Mi se pare de bun simț să știi că dacă intri de pe o străduță (alee) pe strada principală, trebuie să te asiguri întâi și să cedezi trecerea. Adică nu ai prioritate, trebuie să acorzi prioritate. De asemenea, acorzi prioritate celor care vin din dreapta. Nu lași mașina pe avarii (adică nu abandonezi căruciorul) unde-ți vine ție, că încurci traficul (ceilalți cumpărători au și ei voie să se plimbe cu căruciorul pe aleile principale ale unui magazin, fără să se lovească de căruciorul tău). Nu te oprești ca vaca în mijlocul drumului (aleii), că vin alte mașini și încurci traficul. Sunt reguli (aparent) de bun simț, dar du-te în orice magazin și vei constata că majoritatea oamenilor nu le cunosc.

Și, revenind în stradă, sunt mulți oameni care nu au habar că trecerea de pietoni le dă DREPTUL de a traversa strada, acolo unde nu este semafor. Mi s-a întâmplat de multe ori să văd pietoni care așteaptă să oprești de tot înainte de a pune piciorul pe trecere.

Vrei să traversezi? Pune piciorul pe trecerea de pietoni!

Dacă nimeni nu-i învață pe oamenii ăștia cum se circulă, nu ar fi mai bine să devină obligatorie școala de șoferi? Sau măcar legislația rutieră. Ce ziceți?

3 thoughts on “Școala de șoferi ar trebui să fie obligatorie”

 1. Lol, buna asta.
  Pai, soferii nu-s in stare sa isi tina ochii in volan, din cauza la facebook si tu ai pretentii sa stie sa se comporte pe strada, ca pietoni? :)))
  Eu sunt mai simtita, imping oamenii usor, cu mana. In schimb, al meu, trece ca tancul, pe sistemul „Da-i dreaq, sa se dea la o parte, nu sa stea ca momaile in drum!””
  E plin de vite si mereu ma intreb ce e in creierul astora care se comporta asa, pe strada. Noi, mereu comentam, gen: „Uite-o si pe aia, sta ca vita in drum, nu stie sa mearga pe strada”. Mereu m-am intrebat ce e in mintea… vitei :)))).

  1. @Georgi:
   Folositi cuvantul „pardon” si veti vedea ca face minuni.
   Sunt oameni in varsta care merg cum pot, persoane bolnave, supraponderali, pensionari cu carucioare de cumparaturi, samd.
   Eu imi ies foarte rar din pepeni in astfel de situatii, iar cand nu pot ocoli persoana respectiva o atentionez politicos – unii din cei vizati isi cer chiar scuze cand se dau la o parte.

   1. @Puiu:
    Eu nu vorbeam de astia. Si nici Denisa nu vorbea de ei.
    Stai linistit ca folosesc si „pardon”, cand e cazul.

    Noi vorbeam de „astia tineri si in putere” care n-au habar pe ce lume traiesc si oricat de simtit esti, se uita la tine de zici ca le-ai injurat mamele daca ii rogi sa se dea la o parte, sau ii atentionezi ca te-au calcat/ te-au lovit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.