Securitatea online trebuie să fie pe înţelesul oricui

Textul de mai jos este primul dintr-o serie de articole educative despre securitatea datelor. Articolele sunt realizate cu sprijinul celor de la BitDefender, care au demarat o campanie de educare a femeilor în domeniul securităţii online şi în special al controlului parental. Nu sunt articole plătite şi am acceptat să le public pentru că BitDefender a fost primul – şi singurul – producător de antivirus care mi-a oferit posibilitatea asta – de a informa cititorii şi mai ales cititoarele blogului meu cu privire la „jungla” de pe Internet. Toate articolele din această serie au tag-urile „antivirus” şi „ad”, ca să nu existe discuţii. Lectură plăcută şi be safe out there!


descarca bitdefender internet security
Ai observat de la o vreme că PC-ul parcă nu „se mai mişcă” la fel de bine ca-n vremurile bune. Îţi aduci aminte vag că ultima oară când s-a uitat la el un specialist şi te-a mai scăpat de avalanşa de programe care te invadau de reclame şi oferte nedorite ai fost întrebată ce antivirus foloseşti. Deşi ai sperat că ieşi din încurcătură, depanatorul nu a gustat gluma ta cum că ţi-ai făcut deja imunizarea sezonieră şi nu ţi-e frică de gripă. Bun, deci ar trebui să ai antivirus… pentru calculator. Cea mai la îndemână soluţie ar putea fi să dai fuga la primul motor de căutare şi să cauţi o soluţie gratuită (sau măcar shareware). Nu vrei să te complici prea mult din frica de a „nu strica nimic”, deci te orientezi către o soluţie cât mai simplă, poate mai mult sperând că aşa poţi dormi cu inima împăcată că ţi-ai făcut datoria. Totuşi, soluţiile simplu de folosit nu înseamnă neapărat că îţi şi oferă protecţia de care are nevoie sistemul tău.

În acelaşi timp, dacă te ghidezi după recenziile postate online, se prea poate ca un specialist să desfiinţeze o astfel de suită de securitate tocmai pentru că nu va fi pe placul utilizatorilor avansaţi, obişnuiţi să umble în mâruntaiele unui soft pentru personalizarea după propriul plac.

Soluţia pentru această situaţie stă în folosirea unei suite de securitate care oferă o interfaţă disponibilă în diferite grade de complexitate, gata să discute pe limba oricărui tip de utilizator. Chiar dacă mulţi producători de software se laudă cu abordarea prietenoasă a programelor şi interfeţelor, de multe ori bariera lingvistică şi jargonul IT rămân un fel de cod secret, greu accesibil marii majorităţi a utilizatorilor. În cazul în care aplicaţia oferă din start posibilitatea de alegere a interfeţei, lucrurile se pot simplifica până la un nivel de bază al expunerii setărilor şi preferinţelor utilizatorului, sau, dimpotrivă, se pot complica prin detalii şi opţiuni gata să fie pe placul unui internaut intermediar sau expert în materie de cunoştinţe IT.

BitDefender Internet Security 2010 este singurul produs antivirus care oferă această opţiune de adaptare a interfeţei în funcţie de competenţele tehnice ale fiecăruia. Această caracteristică a fost apreciată foarte mult atât de cei care au testat, dar şi de utilizatorii casnici care nu au cunoştinţe foarte avansate de IT, clienţi care au nevoie de aceeaşi protecţie ca toţi utilizatorii. Interfaţa modulară este o inovaţie a echipei BitDefender, numită „user profiling” şi a fost apreciata de cei mai importanţi jurnalişti, bloggeri şi testeri din Statele Unite şi Europa, care au catalogat echipa BitDefender drept formatoare a industriei de soluţii software de securitate încă de la lansarea suitei BitDefender Total Security 2010.

Interfaţa Novice este elegantă şi simplă, prezintă numai trei butoane, foarte clar denumite prin care poţi să scanezi sistemul pentru depistarea elementelor malware, să actualizezi programul cu cele mai noi semnături de viruşi si să te asiguri că aplicaţia corespunde celor mai recente descoperiri ale breşelor de securitate, iar a treia opţiune demarează procesul de depistare a vulnerabilităţilor sistemului. În partea dreaptă a acestui panou de control extrem de simplificat se găseşte un indicator care informează utilizatorul despre starea sistemului şi specifică dacă există probleme de securitate conform cu ultimele scanări.

9 thoughts on “Securitatea online trebuie să fie pe înţelesul oricui”

  1. Asta cu control parental e buna. Am si eu o „odrasla” care incepe sa imi butoneze laptopul si parca vad ca o sa-mi butoneze ce nu trebuie cand nu sunt prin preajma.

    Si apropo, antivirus gratuit? din cate stiu BitDef au si versiune gratuita, dar eu am ajuns la concluzia ca ANTIVIRUSUL o sa fie pe bani.

    Au trecut vremurile cand netul era „safe” ai aveai o „goaga” mica acolo. Asta o sa fie produsul pe care dau bani.

  2. Folosesc BitDefender de vreo 3 ani. N-am avut probleme decât o singură dată, cu un exploit la ceva program. Bine, pe vremea aceea foloseam versiunea gratuită. Acum am o versiune cu licență și nu-mi frică să mă bag prin locurile întunecoase ale interentului (nerecomandat, dar eu știu ce fac).

    Este un software foarte bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.