Stemă cocalară

V-ați uitat vreodată cu atenție la stema României? 

stema

Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan.

Mie nu mi se pare foarte diferită acvila asta de Preafericitul Daniel, „șefu la popi”. Și preafericitul are coroană, cruce, e plin de zorzoane și mereu are ceva (un sceptru) în mână. Te și întrebi: care de unde s-o fi inspirat, ce o fi fost înainte, acvila sau preafericitul?

preafericitul daniel cu crucea

Să mă scuzați, dar cu cât mă uit mai mult la imaginea stemei României, cu atât mă pufnește râsul mai tare. Parcă văd un popă cocalar îmbrăcat cu un tricou pe care și-a pus poza celor cinci vile ale sale (cele cinci regiuni istorice sunt reprezentate |între aripile protectoare”, adică pă pept).

Nu știu, fraților, dar pe mine, chestiile astea de mai sus nu mă reprezintă în nici un fel. Eu încerc să fiu modestă, să nu ies în evidență cu bijuterii de aur sau alte chestii scumpe, să nu epatez, să nu umblu prin văzduh cu sabia într-o mână și buzduganul în alta, ca să mă dau mare în fața celorlalte acvile. Nu am cruci de aur agățate la piept sau în cioc, nu umblu prin oraș cu clopotul de aur pe cap. Și mă simt așa, minoritară…

10 thoughts on “Stemă cocalară”

 1. unu la mana stema din jpegul postat nu este este cea acuala a republicii, a fost modificata de catre comunisti. coroana de pe acvila reprezinta independenta catsigata la Plevna in anii 1877 iar blazoanele de pe stema reprezinta provinciile romanesti. Din fericire nu au nici o legatura cu BOR SA. Din pacate conducerea politica din romania dupa anii 90 au preferat ca Coroana de Fier sa nu fie pe stema Romaniei, desi, Coroana de FIer este, sau a fost simbolul Romaniei independente fata de imperiul Otoman. Bor SA, nu are nici o legatura cu actuala stema/blazon

 2. Până în 2014, în Codul penal român exista un articol, 236. Era intitulat „Ofensa adusă unor însemne” iar alin. 1 prevedea următoarele: „Orice manifestare care exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepeşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.”
  Mult am stat şi m-am tot întrebat ce i-o fi determinat să elimine infracţiunea din Noul Cod Penal, în condiţiile în care în majoritatea legislaţiilor penale europene faptele de gen sunt incriminate în continuare.
  Well, citind mizeria de mai sus, cred că am aflat măcar o parte din răspuns. Nu ţin să împărtăşesc.

  Oricum, aştept cu sufletul la gură să-l spânzuri pe Avram Iancu în faţă la Auchan. La ce brâu de cocalar avea, cred că ar fi următorul pas logic.

 3. Camera Deputatilor a votat pe 8 Iunie anul curent modificarea stemei prin adaugarea coroanei de otel.
  Ai sarit din nou ca gaina la muci.

 4. Nici mie nu-mi place actuala stema. Desi n-am viziuni de stanga, consider ca mai nimerita a fost stema aia comunista, care putea fi modificata un pic, sa reflecte schimbarea. Dar na, numai in Romania ne-am distrus singuri industria si agricultura, pe motiv c-au fost facute de comunisti si erau un „morman de fiare vechi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.