Stiluri de design din care poți alege pentru următoarea amenajare (P)

Trendurile vin și pleacă – sau cel puțin așa suntem învățați de istoria care ne-a arătat că cele mai importante tendințe au fost ulterior înlocuite de alte curente poate mai ofertante și nu neapărat mai atrăgătoare, dar cu siguranță mai interesante. Privind rațional și obiectiv, trendurile par să fie reguli impuse de industrii, în ideea de a fi adoptate de cât mai multă lume, fără să fie neapărat și cerute sau nevoie de ele. Cel mai bine se văd astfel de modificări în domenii precum arta și în cele unde aplicabilitatea se vede instant.

Astfel este lesne de înțeles de ce stilul de design pentru locuință este unul demn de luat în seamă, dacă vrei să faci amenajare a locuinței. Cu atât de multe posibilități, toate variantele de design de interior par să fie niște beturi sigure – cu toate că nu prea știi ce anume ți se potrivește și totul pare mai degrabă un test, sigur vei găsi ceva potrivit! Dacă te familiarizezi cu caracteristicile fiecăruia s-ar putea să fii mai lămurit în ceea ce privește alegerea. Recomandabil este să se facă o consultare cu un expert în domeniu – noi prezentăm mai jos doar câteva dintre cele mai importante opțiuni, cât să pornești cu un avantaj.

Stilul modern

Stilul modern este acela care face referire la ceea ce se promovează în epoca prezentă, fără să fie însă confundat cu stilul contemporan, dar nici de cum cu cel minimalist sau scandinav, cu toate că originea este într-o mișcare artistică ce datează din secolul XX. Ca reprezentanții ne referim la un design de mobilier elegant și accesorii în linii simple, curate, cu paletă de culori simple, iar la materiale se folosesc oțel, sticlă sau metal. Aici nu este vorba despre excese sau ornamente inutile, ci mai degrabă de impresia de liber, de ordine, de un spațiu luminos și aerisit, folosit cât mai practic – apar acum și aici jaluzele, parchetul.

Stilul minimalist

A apărut în anii ‘60, ca răspuns la formele mult prea colorate sau stridente, pentru că abia un secol mai târziu fenomenul să ia amploare. Nu se pune nicio secundă ideea de surplus, piesele fiind de forme geometrice cu suprafate netede și curate, fară detalii exagerate.

Definit și ca un stil de viață, totul constă în simplitate pentru că se încurajează să se scape de a tot ce este de prisos, dorindu-se obținerea unei atmosfera deloc sufocante, ca urmare a unei cromatice cu nonculori. Se dorește obținerea unei ambianțe clare bazată pe funcționalitate și care invită la calm. De reținut că aspectul trebuie să fie unul unitar, lucru care se poate obține prin gama restrânsă de materiale, finisaje texturate, nuanțe neutre, piese de mobilier cu funcții de depozitare.

Stilul clasic

Sau cel cunoscut ca stilul tradițional este unul care se definește prin rafinament și armonie. Piesele de mobilier, corpurile de iluminat și decorațiunile sunt bogate în detalii, fie incrustate sau florale. Culorile folosite sunt cele închise, pentru a se obține un efect simetric, de echilibru atât prin culorile naturale, cât și prin țesăturile elegante.

Se mizează pe ideea de comoditate, dar și prin faptul că nimic haotic nu este introdus în decorurile din locuințe – în principiu este vorba despre cam ce vezi prin revistele de amenajări interioare. Inspirat din trecut, se folosesc linii verticale cu linii orizontale la mobilier, culorile sunt în tonuri destul de apropiate. Totuși, acest stil poate varia de la o țară la alta, inspirat fiind și de ușurința cu care se adaptează vremurilor.

Stilul boem

Cunoscut și ca stilul Boho-Chic, acesta este unul care poate fi ușor confundat cu stilul avangardist – se remarcă prin culori vibrante, mai cu seama roșu sau violent, iar atmosfera se dorește a fi intenționat una dezordonată dar caldă. Piesele de mobilier sunt unele cu modele nomade, iar accesoriile cu elemente etnice. Se pune accent pe vibrațiile romantice și marocane, dorindu-se obținerea unor detalii încărcate dar ușor vintage și rustice, eclectice, fiind mai degrabă potrivit și preferat de cei care nu urmează neapărat tendințe.

Stilul retro

Ușor de recunoscut pentru că este ceva specific decadelor din 50, 60 sau 70 – se pune accent pe forme și culori aparte, amuzante, lejere și exuberante, distractive și sălbatice în egală măsură. Încăperile sunt decorate cu mobilă și ornamente care au un aspect de umor, totul fiind aglomerat, amestecat, funky și versatil, vintage dar nu neapărat învechit, ciudat și obraznic în același timp.

Concluzie

Alte stiluri despre care ar trebui să te documentezi ca să le iei în considerare, în funcție de nevoile și de slabiciunile tale mai sunt stilul contemporan, stilul industrial, stilul coastal sau de litoral, stilul bohemian, stilul “casa de la țară”, stilul rustic sau stilul scandinav, stilul art-deco. Sigur, toate vin cu descrieri mai mult sau mai puțin convingătoare, motiv pentru care credem că ar fi mai de efect să cauți câteva imagini ca să-ți faci o părere mai clară. Și orice ai alege, încurajăm să cauți sfatul și ajutorul unui expert! Dorim să fie cu multă inspirație, pentru că o încăpere primitoare este una cu efecte uimitoare pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.