Studenti, cazati-va!

Articol scris de Ovi şi publicat în Iaşi Plus

Problema vesnica de la inceputul anului universitar este cea a cazarii studentilor pe timpul efectuarii studiilor. E clar ca cei care nu ajung sa prinda un loc in camin vor fi nevoiti sa-si caute gazda, la un apartament sau o garsoniera, unde se aude ca tarifele incep de la 200 de euro pe luna.
Greu, eu personal nu as putea fi de acord cu asa ceva, chiar daca ar fi vorba despre copiii mei. Un tanar care vine dintr-o familie modesta, nu-si pote permite acesti bani, avand in vedere ca pe langa cazare, ei mai au nevoie de o gramada de bani pentru hrana, imbracaminte, sucuri (sa nu zic bere), carti, pixuri, stilouri, caiete, si cate si mai cate.
Daca bravii nostri conducatori nu pot sau nu stiu sa rezolve problema, le ofer eu rezolvarea: o subventie de la stat, care sa acopere valoarea unei rulote, care iti asigura tot confortul, apa calda, energie electrica, o mica bucatarie, baie, gaz metan de la butelie, incalzire, samd.

O astfel de solutie face la mana a doua intre 800-1.500 euro, bani pe care studentul (mai precis parintii acestuia), ii plateste in 4 sau 8 luni de cazare la gazdele din orasul respectiv.

Ar mai fi o problema, care este la fel de simplu de rezolvat, un campus care sa le puna la dispozitie putinele utilitati de care ar avea nevoie, adica un teren, cu energie electrica, alimentare cu apa, imprejmuit, si un serviciu de salubritate care sa le goleasca toaletele ecologice. Aceste minime cerinte sunt necesare si intr-un campus universitar, dar daca nu se poate altfel, de ce sa-i lasam pe tinerii care vor sa studieze sa plateasca aceste sume imposibile, sau pe parintii lor sa-si faca imense probleme despre cum vor face rost de bani, pentru ca copiii lor sa poata invata?

Sunt convins ca nu este solutia cea mai grozava, dar daca nu avem unde, nu avem cu ce, atunci de ce sa punem la plata pe acesti oameni care vor sa-si vada si ei copiii ingineri, avocati, medici sau economisti?

Mai mult. am vazut niste module care s-au dat sinistratilor din zonele sinistrate in urma inundatiilor, care de asemenea asigura un minim de confort, mult peste ce iti ofera nu stiu ce tata care are si ea o garsoniera in Capitala.

Ce ziceti?

3 thoughts on “Studenti, cazati-va!”

  1. Ai ramas in urma cu preturile: 250 euroi la garsoniera, 300-400 apartament cu o camera, 400 euro la apartamente jegoase cu 2 camere/fara conditii sau cu plata anticipat pe juma de an. cel mai avantajos este la apartamente de 3-4 camere, unde mai multi studenti pot plati modest 150 euro pe camera doar in conditiile in care numarul de locatari nu e fix. Preturi ridicate artificial de agentii, care dau anunturi false sau te invita la altceva. Datorita faptului ca nu poti dovedi ca agentul a facut propunerea cu rea vointa, plangerile la OPC nu-si gasesc rezolvare. Ce frumos e la noi in Romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.