Sunt o „femeie obişnuită”

[Foto: Unilever.com]

Compania Unilever mă consideră o femeie obişnuită. Pentru mine, cuvântul ăsta are o conotaţie oarecum negativă. „Oameni obişnuiţi” mai sună cumva, dar „femei obişnuite”… te duce cu gândul la „multe şi proaste”.

Am aplaudat manifestul Dove pentru frumuseţea adevărată, deşi eram conştientă că brandul Dove aparţine unei companii care, în timp ce afirmă că este alături de femeile care nu au dimensiunile 90-60-90, ba mai mult, că susţine femeile pentru care „frumuseţe” înseamnă şi altceva în afară de un corp de fotomodel, îşi promovează celelalte branduri tocmai folosind fotomodele şi adresându-se femeii Barbie. L-am aplaudat pentru că era binevenit, era ca o gură de aer între toate reclamele stupide care promovau, într-un fel sau altul, perfecţiunea [presupus] reprezentată de dimensiunile „ideale”.

Da, oamenii de la Unilever sunt ipocriţi. De ce să faci un manifest pentru „frumuseţea adevărată”, unde dezvălui şi dezaprobi modul în care este deformată realitatea, dacă restul brandurilor tale continuă să se promoveze prin exact acel tip de reclame?

La mai multe luni după transformarea brandului Dove într-unul prietenos cu grasele şi urâtele din lumea întreagă, a apărut şi-un chestionar – pe care l-am completat şi eu – în care consumatoarele erau rugate să-şi spună părerea despre noul lor mod de abordare a frumuseţii. Îmi amintesc că am răspuns la întrebări ca „Simţi că Dove e mai aproape de tine bla bla?” – mă rog, ceva în genul ăsta. Iar acum aflu şi ce reprezentăm, eu şi alte femei ca mine, pentru Dove: pulime. Sunt o mică parte din cele o mie de „femei obişnuite” care au completat chestionarul şi le-au dat ocazia celor de la Dove să se laude că toată campania-minune a funcţionat. Fraierele au pus botul, ei vând mai multe produse, pentru că – nu-i aşa? – graselor le place să ştie că există produse create special pentru ele, că există o firmă care le înţelege şi nu le critică, o firmă care le „place” aşa cum sunt.

De ce să cumperi produse Nivea, care par să li se adreseze doar silfidelor fericite, blonde şi îmbrăcate în albastru, când poţi să dai banii pe produsele Dove, că ăia-s de treabă şi pun şi grăsuţe-n reclame?!

2 thoughts on “Sunt o „femeie obişnuită””

  1. Pingback: The Women [2008] | Denisuca - nevastă de Coşmar
  2. Pingback: Un posibil viral: Fresh chicken | Denisuca - nevastă de Coşmar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.