Suntem la mâna lor: YouTube

Am reînceput anul ăsta treaba aia cu vlogging-ul, de care mă apucasem în urmă cu câțiva ani. Adică mi s-a părut că ar fi cazul să reîncep să (mă) filmez. Am strâns, cu chiu, cu vai, 1.000 de abonați pe canalul meu de YouTube. Nu știu cum, dar la ora la care scriu acest articol, sunt chiar 1.136.

Și e și bine, e și rău. E bine că având un cont vechi și verificat, pot urca videouri oricât de lungi – în urmă cu câțiva ani nu putea oricine să urce videouri mai lungi de 30 de minute. Am un telefon cu memorie internă destulă, dar filmez în full HD și s-ar umple foarte repede, mai ales că și editez videourile pe telefon, iar rezultatul final ocupă încă odată pe-atâta spațiu. În fine. Contul meu de YouTube a devenit, așadar, locul în care îmi păstrez amintirile video.

Recent, creatorii de conținut s-au cam supărat pe YouTube, pentru că le-a tăiat monetizarea. Nu am urmărit îndeaproape fenomenul, pentru că eu nu sunt pe YouTube pentru bani (câștig cel mult bani de semințe din treaba asta), ci pentru că îmi place, pur și simplu, să filmez și să îmi creez amintiri pe care să le pot vedea după ani și ani. Most likely. Ce știu este că dacă ai zis vreodată pe canalul tău cuvinte considerate injurii, pa, ți s-a tăiat macaroana. Pentru oamenii care trăiesc din asta cred că e destul de nasol!

Și am constatat-o și eu: la unele videouri este dezactivată monetizarea, pe motiv că nu ar fi potrivite (not suitable) pentru majoritatea advertiserilor, dar poți cere o verificare manuală. Cu mențiunea că verificarea se face dacă aduni 1.000 de vizualizări într-o săptămână. Deci dacă ești un amărât cu un canal de 1.000 de abonați, ia mai du-te tu la plimbare.

Asta ne spune despre YouTube că nu dă doi bani pe content creators. Atâta vreme cât YouTube e cel mai mare (și cam singurul) site de video, atâta timp cât mai toți artiștii își urcă aici videourile și strâng sute de milioane de vizualizări, cât timp vloggerii relevanți sunt cei care fac un milion de vizualizări la un video, evident că ăștia mici sunt călcați în picioare. Și n-ai ce face. Ești la mâna lor.

Ideal ar fi, am zis-o mereu, să îți ții conținutul la tine pe server. Dar poate nu ai suficient spațiu și nu ai cum să faci streaming video de pe hostingul tău de blogger/vlogger amărât. Trilulilu s-a dus naibii, Vimeo e o comunitate de hipsteri, efectiv n-ai alternativă. Da, sigur, mai poți să îți pui videourile pe Facebook, dar Facebook e în război cu toată lumea. Îți șterge ce vrea el, ți-o trage și tu nu ai ce face.

Și cel mai urât lucru legat de YouTube: m-a dezabonat, cu de la sine putere, de la câteva canale. Și nu e vorba despre canale pe care le urmăresc din când în când, ci toate canalele pe care le urmăream cu clopoțel (adică aveam bifată opțiunea de a primi notificări atunci când pe canalul respectiv a fost postat un video). E vorba despre: Casey Neistat, The Pretty Blossoms, Andreea Balaban. Prima dată am constatat asta când am văzut că nu primesc notificări de la Ștefana (The Pretty Blossoms), știind că ea postează în decembrie un video pe zi. I-am lăsat un comentariu și i-am zis să își verifice numărul de abonați, după care m-am gândit că poate am apăsat eu pe butonul de dezabonare, din greșeală. Apoi m-am uitat la Andreea Balaban: nu eram abonată. Casey Neistat? Nu eram abonată. WTF?!

În condițiile astea, eu chiar mă mir că am 1.136 de abonați! Chiar nu îmi vine să cred și mă întreb ce naiba îi mână în „luptă” pe vloggerii cu mii / zeci de mii / sute de mii de abonați, când văd că YouTube pur și simplu le-a tăiat din abonați, fără drept de apel.

Foto: YouTube, de la Shutterstock

6 thoughts on “Suntem la mâna lor: YouTube”

 1. Mi-a placut aia cu semintele :)) Stiu ce zici, nici la mine monetizarea nu e o smecherie, unde mai pui ca multe clipuri nu mi le considera adecvate deloc (caci de ce nu, stim cu totii ce materiale abuzive si indecente fac). Nu stiu exact cum functioneaza treaba la alte canale dar atat cat am habar, la noi in Romania nu prea scoti suficient cat sa poti trai bine din monetizarea Youtubeului. Iar treaba cu subscriberii, aia chiar ma doare :)) M-am trezit de cateva ori cu un drop la numar dar am presupus ca oi fi zis ceva nasol, nu ca e YT prin vointa proprie. Fun times.

  1. Yup. Chiar mi-ar plăcea să existe o explicație pentru scăderea numărului de abonați. Pe mine nu mă afectează, dar mă deranjează rău când văd că nu mai sunt abonată la vloggerii mei preferați! Păi ce facem aici? :(

   1. Oi… habar nu aveam ca se intampla asta!
    Mai ales la Andreea, care, e printre putinele (sau putinii) vloggeri care pun content de calitate, la ora actuala, in Romania si pe care o admir la maxim. E „fana mea” numaru’ 1 :)))))). Apai, daca si ea se dezchiloteaza pe net…
    Sau, asta o fi secretul! Cine stie! cine isi flutura chilotii, atrage mai mult trafic? si Andreea flutura chiloti, dar nu de sub fusta… ii flutura in mana :))).

    Eh, e de investigat. Oricum, posibil sa aiba de-a face cu traficul? Gen, anumiti useri, din anumite zone, sa nu fie considerati drept „trafic de calitate” si sa fie eliminati automat, ca dau prost la statistici? Nu stiu, nu ma pricep, nu stiu daca exista treaba asta, doar intreb…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.