Când sutana ascunde urâtul din om

Eu nu sunt omul care să te atace gratuit. Nu am de ce să mă iau de un preot, dacă acesta nu mi-a făcut nimic. E treaba lui ce face în timpul serviciului, la fel cum e treaba lui ce face în timpul liber. Mai puțin atunci când treaba lui sunt eu.

Relația mea cu religia este una aproape inexistentă. Am fost botezată în religia ortodoxă, ca mai toți copiii de vârsta mea, am fost dusă la biserică, la spovedit, am participat la mai multe slujbe decât aș fi vrut… până când am început să văd lucrurile din jurul bisericii. Credeam că la catolici e mai fain… până când am auzit de preoții care abuzează copii. M-am îndepărtat, încet, de biserică… până când am devenit agnostică – sau atee, nici nu mai contează. Nu m-am cununat în biserică, m-am măritat la starea civilă, pentru că eu cred în legile unei țări și nu în poveștile dintr-o carte. Dacă voi avea un copil, nu-l voi boteza, îl las să aleagă singur, când va avea discernământ, dacă urmează o cale sau alta.

Și mai vreau să spun că nu am nici o problemă cu persoanele religioase. Dacă tu crezi în ceva și nu mă obligi și pe mine să cred sau, mai grav, să mă închin acelui ceva, suntem OK. Nu trebuie să vorbim despre Dumnezeu, așa cum nu trebuie să vorbim despre fizică cuantică.

Există în Hunedoara un popă despre care am crezut că este un preot care-și vede de ale lui, deși am auzit că n-ar fi chiar așa. Nici măcar nu am considerat necesar să investighez acuzațiile de solicitare de foloase necuvenite pe care i le-au adus unii, că nu e treaba mea. Nu mi-a cerut mie nimic, deci să fie sănătos și să își vadă de parohia lui, cum ar veni.

Când Sebi a scris niște chestii despre recentul referendum (pe scurt, pentru cine nu știe care-o treaba: ne-au chemat la vot să spunem cât de tare ne interesează dacă o familie este compusă din bărbat și femeie, noi nu ne-am dus la vot, referendumul a fost invalidat, s-au cheltuit 43 de milioane de euro), popa a început să comenteze, să-l atace, să îl facă în toate felurile.

Când i s-au terminat argumentele, a adoptat poziția mirceabadea (șpagat pe scaune și bătut din gură) și a început să comenteze la adresa mea.

Rostul unui preot este să-L dea pe Hristos oamenilor (Petru Marcel Suciu, preot. Sursa)

Ce este marcat cu galben a fost copiat dintr-o postare a lui Sebastian.

Aici, popa mă confundă cu o altă gagică, o tânără care și-a pus poză îmbrăcată în halat peste costum de baie. Fata nu i-a greșit cu nimic (altceva) „părintelui”, dar i-a arătat el ei! A făcut-o de căcat, în felul ăsta sigur a determinat-o să vină la biserică! Sau nu ăsta e scopul lui? „Rostul unui preot este să-L dea pe Hristos oamenilor” – preot Petru Marcel Suciu

Exact stilul mirceabadea. „Ha ha ha, hai să ne (sic!) râdem de el! Ia uitați aici!”   Așa vă învață la Teologie?

Ăsta este omul lui Dumnezeu – cel care trebuie să te învețe să respecți cele șapte porunci, care să te îndemne să fii mai bun, să întorci și celălalt obraz și alte învățăminte din Biblie. Dar, mă scuzați, el are background de miner. Este obișnuit să dea cu lopata. Nu este preotul de treabă pe care ți-l imaginezi când spui „duhovnic”, nu e genul de preot căruia să i te spovedești, pentru că văzând ce exprimare are (și astea sunt doar la adresa mea, omul are activități de-astea zilnic și are conturi pe Facebook, pe Twitter, pe YouTube etc.), te aștepți să te ia la p… unșpe metri direct din biserică și în loc de acatiste, să-ți dea două palme, după care să te bârfească pe Facebook cu prietenii lui.

A scris și Sebi despre el: https://www.facebook.com/groups/Civica.Hunedoara/permalink/2262895907319644/

Eu am cerut, marți, un punct de vedere Episcopiei Devei și Hunedoarei vizavi de măgăriile pe care acest slujitor al lui Dumnezeu le-a scris despre mine, în mediul online. Răspunsul întârzie să apară, dar dacă va veni, îl voi publica aici, integral.

UPDATE 23 octombrie 2018: a venit pe e-mail și răspunsul Episcopiei. Îl redau integral. Fiecare să își tragă propriile concluzii.

________________________________________________

Vrei să te anunț pe e-mail când mai scriu ceva?

Abonează-te aici:

2 thoughts on “Când sutana ascunde urâtul din om”

 1. Nu este singura persoana care are un comportament incompatibil cu pozitia pe care o ocupa, daca te uiti in jur vei vedea astfel de personaje de la politicieni la functionari publici, persoane publice etc.
  Cu un singur lucru nu sunt de acord cu tine. Este vorba de asta: „…așa cum nu trebuie să vorbim despre fizică cuantică.”
  Fizica cuantica este atat de fascinanta si de intriganta incat nu se poate sa nu te captiveze tocmai misterele care o fac inca neinteleasa pe deplin. Daca vei avea vreodata timp si chef, sa te uiti pe YT la emisiunile cu Brian Cox sau Brian Greene despre fizica cuantica.

 2. Wow, nu degeaba preotilor li se zice „posta staului”. Spovedania e un fel de apa de ploaie, tot ce zici, ajunge in sat a doua zi.
  Imi este scarba, de felul in care se exprima si actioneaza acest om. Cat si celorlalti, care ii dau apa la moara. Trebuie sa aiba o viata extrem de mizerabila, daca ajung sa se ia de aspectul fizic al unui om, de cum se imbraca si de meseria pe care o are. Practic, nu au avut argumente cu care sa combata afirmatiile. Si asa ca s-au apucat sa se ia de altceva.
  Jenant. Dovada de o inteligenta scazuta.
  Recunosti un om prost, exact dupa felul in care se comporta intr-o dezbatere, pro si contra. Oamenii prosti, cand n-au argumente, se apuca sa jigneasca. Si in clipa aia, e mai bine sa… walk away. Deja ai castigat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.