Ţiganii n-au nevoie de „proiectele” noastre

În ultimii ani, de când am mai intrat şi noi, românii, în rândul lumii bune şi civilizate, am văzut / auzit / citit despre tot felul de proiecte de integrare a romilor [adică a ţiganilor – pentru mine, „rom” înseamnă băutura marinarilor sau ciocolata aia cu senzaţii tari din 1964], campanii de sensibilizare a opiniei publice, campanii şi proiecte de tot felul.

Ce folos?

Cu ce-l ajută pe ţiganul care nu are ce mânca faptul că nişte gadjii îmbrăcaţi la costum şi cu cravată organizează o expoziţie fotografică ce are ca temă „viaţa romilor”? Zău aşa. Ţiganul stă într-o casă din chirpici, are celofan în loc de ferestre, copiii lui vor purta pantofi atunci când vor găsi o pereche bună la gunoi, mănâncă ce găsesc pe la gunoi sau ce fură [no, asta e altă poveste] şi noi nu mai putem de cât de artistice sunt fotografiile alea. Şi cât de romantic e prezentată viaţa lor în documentarul nu ştiu care. Sau cât de frumos prezintă un speaker situaţia romilor fără educaţie. Romii au nevoie de integrare, copiii romi trebuie să meargă la şcoală… şi tot aşa.

Degeaba înfiinţăm ONG-uri, organizăm conferinţe, expoziţii foto, seminarii, discuţii, bla-bla-uri. Pe Costache Lingurar, 33 de ani, fără ocupaţie, îl doare fix în paişpe de toate astea. Serios. Întrebaţi-l, dacă aveţi curaj să coborâţi din maşinile de lux pe care vi le-aţi cumpărat pe ONG-uri, dacă vă puteţi murdări costumul de o mie de euro atunci când veţi intra în căminul fără geamuri sau uşi în care locuieşte, dacă îl puteţi privi în ochi atunci când îi veţi spune că aţi primit multe mii de euro de la Uniunea Europeană, fonduri nerambursabile, ca să faceţi o campanie pentru integrarea romilor în societate.

12 thoughts on “Ţiganii n-au nevoie de „proiectele” noastre”

 1. ma preocupa acest capitol si chiar imi adunasem cateva idei, tiganii sunt gruparea etnica cu cele mai multe probleme pt ca un fel de-a fi nomad, diferit de ceea ce stim noi, ca popor. ceea ce vedem azi sunt rezultatele a cateva sute de ani de robie, marginalizare si stabilire fortata in case, ei care nu stiu decat sa umble cu caruta de colo-colo, desfasurand mestesuguri migratoare de care tot noi i-am lipsit cand le-am confiscat mijloacele de trai asezandu-i fortat in case si blocuri, bagandu-i fortat in fabrici pt ca nea ceausescu se temea ca-i strica firma… cam asta stiu eu despre ei iar ceea ce se incearca acum este tot cam asta: integrarea… parerea mea!

 2. EU nu sunt adeptul miscarilor bruste: nu cred ca populatia rroma poate fi integrata MAINE. Daca tot se fac investitii in aceasta directie eu cred ca trebuie sa incepem cu inceputul: clasa 1. De EDUCATIE au nevoie oamenii astia.Fac ceea ce fac penru ca asa au invatat de 500 de ani. Trebuie schimbata mentalitatea lor astfel incat sa ajunga sa ceara ceea ce le dam noi, nu sa inghita fortat. Trebuie invatati sa sa prinda peste nu sa gateasca pestele care-l dam noi gratis.

 3. La tigani poti sa le faci si sa le dai pana nu mai poti. Tot o adunatura de salbatici si hoti o sa ramana. Sunt niste putori ordinare care prefera sa fure sau sa cerseasca in loc sa munceasca.Nu zic ca nu sunt si oameni care muncesc printre ei, dar din pacate sunt foarte putini. Chiar daca o sa fiu considerat rasist, asta e parerea mea si nimeni si nimic nu o poate schimba.

 4. Campaniile alea nu sunt adresate tiganilor care n-au ce manca. Pe aia nu-i vrem integrati (serios!), ci pentru tiganii cu mertane, telefoane scumpe si haine D&G. Pe aia vrem sa ii integram in societate, ca aia sunt un adevarat pericol.

  Pe de alta parte nici unii nici altii nu se vor integra pentru ca n-au nici un interes. Cat timp aia din prima categorie stau intre ei si supravietuiesc si ceilalti sunt bogati si le merge bine, nu-i intereseaza altceva…

 5. Se pot face nspe mii de expozitii de dezbateri de ce vreti voi! Tiganu’ tot tigan ramane! El va fura in continuare, va trage tepe la batrani (cunosc cazuri) va da in cap pentru 1 ron! Faptul ca au primit drepturi si ca se fac aceste chestii pentru a-i integra pentru ei inseamana smecherie. A devenit smecher! Nimeni nu il poate atinge pentru ca e un fel de semizeu! Are drepturi! Exemplu, intr-o noapte am fost la un fast food sa mananc. Aici un tiganoi a intrat peste bucatari cu scandal ca el e smecher si ca nimeni nu se atinge de el, ca urineaza pe toata lumea. Cum sa integrezi animalul in societate?! Ar trebui exilat in jungla!
  Tot de tigani am fost atacat in mijlocul zilei intr-o statie ratp plina de oameni petru telefon si lantic.
  Anul acesta am bagat multi bani camere wireless pentru a nu-mi mai disparea stalpii care sustin via, pentru a nu mai disparea strugurii sau mai stiu eu ce.
  Pe ce motiv sa ii integrezi?!

 6. Tiganii au nevoie de proiecte, dar de proiecte scrise/facute pentru ei. Nu pentru a iesi bine la vopsea in fata UE, a finantatorilor ori a nu stiu cui. Au nevoie de proiecte croite fix pentru ei. Alea ar avea succes.

 7. Uite, pentru articole ca şi acesta e blogul tău ceea ce e, Denisa. Pentru că într-adevăr, între proiecţioniştii ăştia şi ţiganul amărât despre care scriai există cam aceeaşi legătură ca aceea dintre platforma politică a lui Politicescu şi călăreţul de troleu dintr-un oraş oarecare.

  Desţelenirea sărăciei şi pocnirea în cap a mentalităţilor sunt procese dureroase şi consumatoare de toate cele, inclusiv de ligheane mari cu nervi. În plus e vorba de o comunitate şi comunitatea face ce ştie ea. Educaţia poate pătrunde la un moment dat printre crăpături dar aşa, timid. Iar apoi, cine ştie.

  Eu însă am doi (acuma cu cum să le spun ţigani sau rromi?) foarte simpatici. Primul e Damian Drăghici iar celălat Mădălin Voicu. Dar e adevărat că ambii sunt (foarte) educaţi.

 8. apoi vai de noi romani k asa ne e de frica de ei :| in loc sa facem cv sa i exterminam sau macar sa i ducem undeva deeeeeeeeeeeeeeeeeeeeparte stam shi inghitzim tot ba k ne fura ba k ne bate ba k ne injura sau k ne amenintza apoi nush dc Presedintele nostru drag care ne culcam la picioare shi el nu da 2 bani pe noi shi parlamentul acela corupt nu face cv…..asta i parerea mea deci dak nu scapam rpd de ei rasa de roman curat nu cred k sa mai fie:|

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.