Toţi suntem egali?

Asta au putut citi hunedorenii într-unul din ziarele locale, în urmă cu vreo două luni: „În şcoală toţi suntem la fel, toţi suntem egali!”. Când îţi trimiţi copilul la şcoală şi-i spui că este la fel de prost ca şi Vasilică Lingurar, pentru că aşa e „politically correct”, i-ai cam ratat viitorul. De ce să se mai chinuie să ajungă cel mai bun, de ce să mai înveţe, dacă a văzut că şi Vasilică a trecut clasa, cu toate că încă nu ştie să citească?

În comunism era altceva. Mi se pare că atunci trebuia să fim toţi egali, în timp ce în capitalism, suntem încurajaţi să vrem mai mult de la noi. Dar cum să vrea copilul meu mai mult de la el dacă vede că în jurul lui, totul funcţionează pe principiul „Las-o, mă, că merge-aşa!”? Avea dreptate Andrei Gheorghe când spunea că şcoala tâmpeşte.

11 thoughts on “Toţi suntem egali?”

 1. Eeeeee, depinde si de copil. Toti suntem egali – avem acelasi drepturi si obligatii, dar fiecare individ e unic in felul lui, daca eu invat bine si tu esti prost nu mai suntem egali. Tu iei note mici, eu note mari … nu trebuie dus la nesfarsit, pe acelasi principiu ai putea da statul in judecata ca n-ai salar de presedinte (da doar toti suntem egali) …

  Vad ca in articolul respectiv se vorbeste de toleranta, nu e instigare la „hai sa fim toti prosti”. Da scoala tampeste, dar tot scoala te ridica – chiar daca multi se cred destepti de la natura si scoala nu i-a ajutat cu nimic.

  Cred ca acest „toti suntem egali” exemplificat e putin deplasat, da toti suntem egali – dar mai e vorba aceea: „cum iti asterni asa dormi”, suntem egali dar putem dormi diferit.

 2. Egalitate de sanse nu inseamna ca suntemt toti egali, Denisa… inseamna doar ca pornim toti cu aceeasi sansa.

  E ca la o proba de alergare… pornesc toti odata si cu aceleasi sanse… dar nici intr-un caz la finish nu ajung odata.

 3. Da, egalitate de SANSE, nu de altceva. Toti avem sansa sa invatam, pe parcurs se alege ce-i bun si ce-i mai putin bun ramine in urma.
  Craciun fericit Denisa, sper ca ai fost cuminte anul asta si Mosu’ iti va face o vizita diseara. :)

 4. haha, in primul rand sistemul de conducere nu determina egalitatea oamenilor. chiar si pe vremea comunismului „unii erau mai egali decat altii”.
  in scoala nu suntem egali si nicaieri altundeva.
  Oamenii nu se nasc egali dpdv al capacitatilor cognitive, astfel oricat de mult s-ar face propaganda asta de egalitate, e imposibila in primul rand din punct de vedere biologic si in al doilea rand din punct de vedere social. Da, chiar si in vremea comunismului se stiau ca sunt oameni mai instariti decat altii, doar ca atunci opulenta si snobismul erau mascate sub un regim egalitar.

  toate cele bune si un Craciun fericit.

 5. ¤Bogdan Epureanu: Ba nu-i deloc aşa. Unii sunt defavorizaţi încă de la naştere. Ştiu ca sună puţin grosso modo, dar aşa-i. Uite, să zicem că o familie lipsită de posibilităţi financiare are un copil foarte talentat în domeniul picturii, însă din lipsa banilor talentul lui nu e cultivat. Atunci ce se întâmplă? Îţi zic eu ce, un altul cu mai multe posibilităţi financiare va lua lecţii de pictură, îşi va dezvolta talentul, iar când vor da probă pentru admiterea într-un liceu de arte, cel care a avut profesor şi a avut posibilitatea şi resursele să îşi dezvolte aptitudinile, va intra cu mult înaintea celui defavorizat, chiar dacă acesta din urmă dispune de mai mult talent nativ. Deci, aici se cam opresc şansele egale, aşa-i?
  Asta cu egalitatea şanselor e cea mai utopică dintre teoriile lui Marx, dar e destul de populistă, atât cât să prindă bine maselor.

 6. andrei gheorghe e un dobitoc.a fuctionat la mine in comuna ca stagiar.vroia sa para nonconformist de atunci..dinainte de 89, da’ nu era decat un inadaptat.cred ca si acum e la fel.de ce te faci profesor daca nu crezi?e ca si cum ai fi un preot..ateu.suntem inegali prin genom,prin mediul in care ne dezvoltam,..suntem diferiti.de ce sa fim egali ?egali trebuie sa fim doar in fata legii nu in ..succesuri sa zicem.diversitatea lumii vii chiar asta presupune diferentierea indivizilor in cadrul speciilor,raselor,populatiilor..modelul romanesc de scoala nu tampeste ci doar epuizeaza..se adreseaza varfurilor si nu mediei.manualele si metodica predarii sunt facute ptr a pregati elevii de la nivelul superior.cei care nu tin pasul..sunt exclusi,formal.pregatirea teoretica excesiva,lipsa celei practice la care se adauga dezinteresul corpului didactic duce la rezultate neuniforme si inechitabile,adica se obtin unu,doua varfuri si restul ..o gramada de zerouri.din astia se diferentiaza aia care au caramizile in mana si-si sparg pieptul cu ele..de exemplu..boc..ca sa fim in pas cu timpurile..una scrie in cursurile pe care le preda la universitate si alta e calimera acu..e prost,e dobitoc?..e idiot monser..!

 7. Egalitatea este un cuvant frumos pentru cei multi… Dar daca vrei sa razbesti trebuie sa intelegi ca e doar un concept sau daca vrei, un mit. Noi romanii ar trebui sa ne cam dezicem de aceasta egalitate de cacao si sa intelegem ca trebuie sa fim cei mai buni. Fii cel mai bun sau macar printre cei mai buni in domeniul tau si vei REUSI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.