Cum ştii că trăim vremuri grele

mirela tiganca de la kaufland 2Mirela, cerşetoarea care mai mulţi ani şi-a făcut veacul în faţa magazinului Kaufland din Hunedoara, s-a mutat de vreun an la Lidl, lângă gară. Când nu sunt prea mulţi clienţi la Lidl, merge în schimbul 2, la fabrica de pâine non-stop din imediata apropiere. Bag seama că reuşeşte să adune suficienţi bani dacă de atâţia ani nu şi-a căutat un loc de muncă.

Zilele trecute am mers cu Tata la Lidl şi ne-a abordat, ca de fiecare dată, enervanta Mirela. Numai că acum nu s-a mai răstit, nu a mai înjurat, ba la ieşire i-a şi spus tatălui meu: „Nenea, să ştii că acuma nu mai vorbesc urât cu oamenii! Nu mai înjur, vorbesc frumos!”. 

Deci Mirela şi-a schimbat strategia de abordare a „clienţilor”. Mirela a înţeles că vorba dulce mult aduce, a lăsat-o mai uşor cu înjurăturile şi probabil că acum primeşte şi mai mulţi bani.

Nu ştiu dacă e o strategie pe termen lung sau dacă „bunătatea” o s-o ţină până după sărbători, deci doar în luna decembrie. O fi auzit ea că în decembrie oamenii sunt mai buni şi atunci s-o fi gândit să fie şi ea bună timp de o lună. Habar n-am, cert e că i-am dat şi eu un leu. Da, eu, care nu o suportam, sătulă de înjurăturile ei, am apreciat noua abordare şi am „premiat-o” cu un leu pe care aş fi putut la fel de bine să-l pierd la pariuri.

Ieri m-am dus din nou la Lidl, Mirela era la datorie. Nu i-am mai dat nimic, că nu mi-am băgat om care să-mi golească buzunarele – îmi sunt suficientă eu.

În altă ordine de idei, cei de la Lidl nu sunt deranjaţi de cerşetorie? Poate că unii clienţi evită să mai meargă în magazinul lor de groază/frică/scârbă că se vor „lovi” de fiecare dată de cerşetori. Din punctul ăsta de vedere, poliţia mai are de lucrat. Suntem cam o ţară de lumea a treia, aşa, cu zeci de câini vagabonzi care aleargă liberi dar pe care îi hrănesc tot oamenii miloşi şi cu cerşetori pe care îi blamăm, dar cărora le mai dăm câte un leu…

16 thoughts on “Cum ştii că trăim vremuri grele”

 1. Poliţia?! Pe bune? În Bucureşti sunt cerşetori care au şi mii de amenzi (mii!!!) şi zeci de dosare penale pe cerşetorie. Ce să facă poliţia mai mult? Asta stă în competenţa lor, ei le fac dosare, dar ai impresia că vreodată vreun procuror o să dispună ceva concret în legătură cu un cerşetor?

  Aceeaşi problemă există şi cu prostituţia…

  Nu mai daţi vina pe poliţie chiar la orice colţ, ce naiba, ar fi mult mai ok să facem diferenţa exact cum trebuie între instituţiile statului în funcţie de competenţele pe care le au. Poliţia aplică legea, atât, nu o publică, republică sau abrogă. Nu le iau apărarea, dar părerea mea că e bine să evităm confuziile astea.

  1. @Lisa: ie ca esti neam de gabor? hai sa-ti spun un „secret” cersetorii, curvele, hotii de buzunare au deobicei cate un bulibasa care-i trimite la produs, iar bulibasii sunt ghici PROTEJATI DE POLITIE :)

   1. @grigore daniel: Ce relevanţă are dacă „sunt” sau nu „neam de gabor”?! Nu este general valabil ce spui tu să ştii, mă refer la cerşetori, că despre ei vorbim aici. De fapt, este valabil în general în cazul copiilor sau puradeilor, cum vrei să le spui ori a femeilor cu bebelusi. Ei da, sigur au bulibaşă. Sunt atâtea categorii de cerşetori, sunt cerşetori care îşi formează target-uri (bătrâni, conducători auto, femei etc.), sunt cei care inventează un handicap sau care îl exploatează pe cel real ş.a.m.d. Nu înţeleg de ce crezi că un poliţist nu ar avea altceva de făcut decât să protejeze un bulibaşă despre care nu are cum să afle de niciunde, pentru că ăştia sunt cei mai loiali, nu se toarnă niciodată între ei. Dar, mă rog, dacă ştii tu…

 2. Ei, de ce nu mi-ai zis de ea că-ţi ziceam de-o fază cu Mirela. Era înainte de criză, prin 2007 sau 2008 când, într-o seară, discuta Mirela cu un alt cerşetor care-i invadase teritoriul: „Marş băh de-aici că-mi strâci afacerea. Io dacă nu fac un meleon pă zî. îi zî slabă”. Iar Mirela stătea acolo zi de zi. Faceţi voi calculul. Imediat mi-a venit apoi în minte răspunsul bulibaşei ţiganilor de la Hăşdat la întrebarea mea „Din ce şi-au făcut oamenii ăştia castele?”, omul zicându-mi râzând „Pin gin furat, gin şerşât…”. Era prin 2004 faza cu bulibaşa. Între timp, castelele din Hăşdat sunt de trei ori mai multe.

 3. Spre deosebire de altii macar ea se descurca singura,(spuneai ca erai cu taticul tau la cumparaturi, probabil inca stati impreuna) nu vad rostul sa o judeci cucoana draga ce face e treaba ei cum si tu iti faci treaba ta.

 4. In 2010 aveam biroul langa Kaufland. Iesind intr-o zi pe la ora 13 sa imi cumpar de la Grill o ceafa de-aia „mai lesnea”, m-am intersectat cu Mirela si o alta tovarasa de-a ei..Ce am auzit din gura Mirelei? „Sa-mi bag pula, n-am strans inca decat 800de mii!…”…La pranz??? Asta da stres! ;)

 5. eu am auzit-o pe la vreo ora 10-11 dimineata zicand ca numai 60 lei de lei o facut pana atunci..Eu stiu despre Mirela ca are 2 garsoniere date in chirie, deci se pare ca ii mai bogata ca multi dintre noi

 6. Am patit si eu azi una cu o cersetoare…m-a aburit ca a iesit din spital ca nu are bani de bilet de tren ca nu am un leu doi? I-am dat un leu, la care imi da replica stii biletul de tren e 10 lei nu ai macar 5 lei? Am ramas fara replica :))…dupa ce am procesat informatia, era deja departe ca sa ii mai pot da o replica.

 7. Avem şi noi lângă casă, un magazin Mega Image, unde stă mereu o cerşetoare, uneori singură, uneori cu copiii. Dar ea vorbeşte mereu politicos şi fireşte că şi eu îi mai dau câte 1 leu. De la alt Mega Image, am văzut însă, cum îi goneau.
  Două garsoniere, fraţilor?

 8. sunt multe de spus in privinta cersetoriei.Insa un aspect ar fi de notat in opinia mea.Scrie undeva in biblie :CREDINTA FARA FAPTE ESTE MOARTA!Ma adresesz acum celor care cred ca au credinta…in Dumnezeu desigur,daca s-au gandit vreodata ca nimic din cate sunt si se intampla sunt de fapt ingaduite de Dumnezeu, pentru caderea unora sau spre ridicarea si mantuirea altora.Faptul ca Domnul ingaduie cersetoria poate fi de ajutor celor care vor sa adune fapte bune la credinta lor.Evident sunt cazuri si cazuri. Dar cine sunt eu ca sa judec? Daca x joaca teatru si ma pacaleste sau convinge sa il ajut cu un leu sau doi,credeti oare ca din punct de vedere religios am pierdut?Eu zic ca nu.Dar este posibil sa imi fi adaugat in desaga o fapta buna. Acel banut dat mu m-ar fi facut mai bogat material insa e posibil sa cantareasca destul de greu la judecata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.