Tutorial: Cum se lucrează cu FIMO

Tutorial fără poze. :D

Mai multă lume m-a întrebat, pe messenger, cum se lucrează cu „plastilina aia” despre care am tot scris eu, drept pentru care m-am gândit că ar fi util un mic Fimo-ghid pentru începători. Nu am pretenţia că le ştiu pe toate, dimpotrivă, întotdeauna este loc pentru a învăţa mai mult şi chiar mi-ar plăcea să-mi explice şi mie cineva cum naiba se fac acele minunate „canes” pe care le tot văd pe Flickr. Am făcut câteva, dar sunt departe de a realiza aşa ceva, de exemplu:

fimo flower cane

Da, ceea ce vedeţi aici este un fel de cilindru din Fimo, care după ce se întăreşte se taie felii [cam ca o rudă de salam] şi poate fi un frumos pandantiv sau se poate folosi pentru un colier de mărgele din Fimo. Posibilităţile sunt nelimitate. Oricum, până să ajungeţi la aşa ceva, vă puteţi exersa talentul făcând mărgeluţe de diferite forme sau culori, medalioane/pandantive sau figurine simple.

La început, am căutat informaţii despre Fimo pe net până mi-au ieşit pe urechi, iar singurul site în limba română unde chiar am găsit câteva sfaturi utile a fost douămâini.ro [link 1 şi link 2]. Noroc cu Paul, altfel ardeam Fimo în cuptor de toţi banii!

Buun. Deci te-ai hotărât să modelezi Fimo şi vrei să faci, să zicem, mărgele, cercei şi o brăţară din Fimo. Trebuie să comanzi nu doar materia primă, ci şi celelalte accesorii pe care le vei folosi pentru aceste bijuterii. Materia primă constă în „plastilina” Fimo, care, să fim înţeleşi de la început, nu este plastilină, este un lut [polimeric] pentru modelare care se comportă cam la fel ca plastilina: pentru a-l putea modela, trebuie întâi să-l frămânţi bine în mână. Vei constata că se înmoaie destul de uşor, dar sfatul meu este să-l înmoi până „scoţi untul din el”, astfel vei fi sigur că nu se rupe înainte de a-ţi termina mica operă de artă.

Atât pentru Fimo, cât şi pentru celelalte accesorii, îţi recomand [nu, nu primesc nici un ban pentru asta] site-ul mărgelutze.ro, pentru că eu de aici îmi cumpăr materialele şi nu au fost probleme până acum. Sigur că eşti liber să îţi cumperi materialele de unde vrei. Îţi alegi culorile de care ai nevoie, dar atenţie: Fimo există în mai multe variante: Soft, Classic, Effect. Fimo Soft este ideal dacă vrei să amesteci culorile – pentru că da, culorile Fimo se pot amesteca pentru a obţine alte culori sau nuanţe [de exemplu, dacă amesteci Fimo Soft alb cu Fimo Soft roşu poţi obţine un roşu mai deschis sau chiar un roz şi aşa mai departe]. De asemenea, Fimo Soft se înmoaie mult mai repede decât Classic. Dacă, în schimb, vrei să foloseşti culorile aşa cum le-ai cumpărat, ba chiar nu ai vrea să se amestece, atunci Fimo Classic este alegerea pentru tine.

  • Culorile Fimo Classic le găseşti aici, cu tot cu codurile produselor – acestea îţi vor prinde bine atunci când le comanzi.

  • Culorile Fimo Soft sunt aici.

 • Culorile Fimo Effect sunt 24 la număr [aici] şi există cinci tipuri de Fimo Effect:
 1. fosforescente / nightglow
 2. strălucitoare / glitter
 3. metalice / metallic
 4. transparente /for translucent objects
 5. piatră / stone

Culorile Fimo Effect se pot folosi ca atare sau în amestec cu alte culori. Eu am amestecat Fimo Soft cu Fimo Effect transparent şi am obţinut rezultate frumoase. Fosforescente, strălucitoare, metalice sau cu aspect de piatră nu am încercat încă.

După modelare, Fimo se întăreşte prin coacerea, timp de 30 de minute, la foc mic, în cuptorul aragazului. Pentru aceasta, este nevoie de o tavă şi de hârtie pentru copt. La contactul cu metalul încins, Fimo devine lucios pe partea cu pricina şi, în cazul în care vrei să faci mărgele sferice, acestea se vor strica, aşa că hârtia de copt este necesară. Timpul de coacere nu este fix, trebuie să păzeşti cuptorul şi să ai mare grijă ca „jucăriile” tale să nu se ardă. Îţi recomand să faci focul foarte mic şi să nu depăşeşti cele 30 de minute.

Am stabilit deci cum stă treaba cu Fimo. Acum să vedem ce accesorii ne mai trebuie ca să facem mărgele, cercei şi brăţară.

Pentru „mărgelit” [poate cineva să traducă mai bine beading?] cu Fimo sunt necesare următoarele:

 • FIMO Soft / Classic /Effect
  disponibil în pachete de 56 de grame sau în blocuri (large) de câte 350 de grame, utile dacă foloseşti o culoare mai mult decât pe celelalte,  se pot comanda de aici
 • cleşte pentru strâns, presat şi tăiat
  necesar pentru atunci când vei lucra cu accesoriile din metal, chiar dacă asta înseamnă ace sau inele metalice; îl găseşti aici
 • cleşte pentru răsucit
  cu el vei face bucle în acele metalice; îl poţi cumpăra de aici
 • o placă de faianţă sau gresie
  sau orice alt suport neted, din ceramică sau metal
 • cutter obişnuit
  sau lame flexibile, speciale pentru Fimo [aici]
 • maşina pentru Fimo
  sau mai simplu, în engleză, pasta machine, pentru uşurinţă în înmuierea „pastei” Fimo sau pentru modele complexe. Dacă ai o maşină pentru tăiţei, o poţi folosi cu încredere. Maşina pentru Fimo este foarte utilă dacă te hotărăşti că vrei să trăieşti din modelarea de Fimo, altfel este cam scumpă – 85 de lei, de aici
 • ace metalice
  simple sau cu buclă într-un capăt; pe ele vei înşira mărgelele după modelare şi tot pe ele le vei şi coace
 • zale metalice
  vei avea nevoie de ele atât pentru prinderea mărgelelor între ele, cât şi pentru cercei; le găseşti aici
 • tortiţe pentru cercei
  le găseşti aici
 • tuburi metalice
  utile, dar nu necesare; aici poţi vedea cum arată
 • aţă cerată
  o vei folosi pentru pandantive [link]
 • fir nylon
  se vinde la rolă, în magazinele cu obiecte pentru pescuit
 • mărgele „seed”
  de aici sau de aici; le poţi folosi pentru „umplerea” spaţiilor dintre mărgelele mai mari, din Fimo
 • scoici pentru încheierea şiragului
  aici poţi să-ţi faci o idee despre cum arată
 • închizătoare pentru mărgele sau brăţară
  aici

Aşa cum am spus mai sus, vei frământa pasta Fimo până când aceasta devine foarte moale şi uşor de modelat. Noi vrem să facem doar mărgele, deci nu e prea multă bătaie de cap. Modelezi pasta într-o sferă, apoi, la fel cum ai face cu un aluat, din sferă faci un cilindru pe care apoi îl tai, în mai multe bucăţi de aceleaşi dimensiuni. Iei fiecare bucată în parte şi o transformi într-o mărgea, apoi înşiri câtre două sau trei mărgele pe acele simple sau cu buclă. Acele simple le foloseşti pentru cercei, în timp ce pentru şiragul de mărgele şi pentru brăţară vei folosi acele cu buclă. Dacă vrei mărgele pe lanţ, vei folosi neapărat acele cu buclă, în schimb, dacă vrei să le înşiri pe nylon, nu prea contează pe ce ac le coci. După ce ai modelat toate mărgelele şi le-ai înşirat pe ace, le pui în tava în care ai aşezat înainte hârtia pentru copt, apoi le coci aşa cum am explicat. Ai mare grijă să nu le arzi!

După coacere, le vei lăsa câteva minute să se răcească, apoi treci la treabă.

Pentru mărgelele pe lanţ va trebui să munceşti ceva mai mult, din cauză că lanţurile care se găsesc în comerţ ar putea să aibă altă culoare / nuanţă decât acele sau zalele metalice pe care le foloseşti tu. Aşa că poţi proceda ca mine: să creezi chiar tu lanţul, din multe, multe zale. Folosind cleştele, vei tăia acele în două bucăţi egale. Foloseşte pentru asta cleştele pentru strâns, presat şi tăiat. Pe fiecare bucată vei avea o mărgea. Cu cleştele pentru răsucire vei crea câte o buclă la fiecare capăt. De buclă vei prinde o za, pe care o strângi cu cleştele special, apoi, în funcţie de lungimea pe care vrei să o aibă mărgelele, prinzi două, trei sau mai multe zale. Prinzi, astfel, între ele toate mărgelele, iar la sfârşit, tot cu zale şi cu ajutorul cleştelui pentru strâns, închei mărgelele cu închizătoarele speciale. Ai de ales între mai multe modele, rotunde, în formă de pară, cu diferite sisteme de prindere etc.

La fel procedezi dacă vrei o brăţară cu lanţ, doar că vei folosi mai puţine mărgele şi, evident, mai puţine zale.

Cerceii îi poţi realiza din una sau mai multe mărgele şi îi poţi face cu tortiţele prezentate mai sus sau cu alte accesorii. Eu am ales tortiţele argintii pentru că pe astea le folosesc cel mai des, dar există şi alte tipuri de accesorii, chiar şi numai ace, pentru cercei mai mici. Cerceii făcuţi cu ace se încheie cu dopuri de cauciuc. Dacă foloseşti tortiţele de mai sus, vei avea nevoie de o za pe care să o prinzi cu cleştele şi care va face legătura dintre bila din Fimo şi tortiţă. Lasă mărgeaua pe acul simplu, fă o buclă la capăt şi prinde-o cu o za de tortiţă.

Mărgelele înşirate pe fir de nylon sunt ceva mai uşor de făcut, dar vei avea nevoie să umpli spaţiul dintre mărgele cu ceva, asta dacă nu-ţi plac mărgelele mai mari. Atenţie, însă, dacă vrei să foloseşti exclusiv bile din Fimo, vei folosi mai mult material. Poţi înişra oricâte mărgele din Fimo, iar între ele poţi folosi aşa numitele mărgele de nisip sau seed beads sau tuburi metalice. De fapt, poţi umple spaţiul dintre mărgele cu orice accesorii metalice sau nemetalice, dar ţine minte că mărgelele din Fimo sunt cele care trebuie să iasă în evidenţă. Pentru a încheia un şirag de mărgele pe fir de nylon, ai nevoie de nişte accesorii metalice numite şi scoici. Treci firul de nylon prin gaura cu care sunt prevăzute scoicile, înnozi firul de mai multe ori, apoi închizi scoica folosind cleştele special pentru strâns, presat şi tăiat. Între scoică şi închizătoare mai trebuie să prinzi o za şi gata!

Spor la treabă şi aştept feedback! Iar dacă mai aveţi întrebări, nu ezitaţi să întrebaţi.

Linkuri utile:

 • o mică parte din ce am făcut eu din Fimo: link
 • tutoriale pe YouTube: link
 • tutoriale lut polimeric: link
 • mai multe ştie întotdeauna Google: link

215 thoughts on “Tutorial: Cum se lucrează cu FIMO”

 1. Buna!

  Am o intrebare … fimo se poate baga intr-un cuptor pe gaz?… doar asta am acasa si nu-mi pot da seama de temperatura. Eu m-am gandit sa las cuptorul la foc mic mic jumatate de ora. E bine?

  Multumesc!
  Ioana

  1. @Ioana: În cuptor pe gaz le coceam şi eu când încă mai făceam chestii din Fimo. Focul la minimum, 25-30 de minute, verifici din când în când dacă sunt gata sau nu. Când începe să iasă fum parfumat, deja e prea târziu, s-au ars. Şi când se ard, se micşorează şi se închid urât la culoare.
   Să foloseşti neapărat hârtie pentru copt, dacă nu, se lipesc mai tare de tavă.

   1. @Denisa: Mai am o intrebare daca se poate…am auzit de lacul pt fimo…e neaparat sa-l folosesc? si inca o intrebare…lacul se da inainte de a baga pasta la cuptor sau dupa?.. Multumesc

   2. @Ioana: Nu e obligatoriu să foloseşti lac pentru fimo. Doar dacă vrei să fie lucioase obiectele, dar eu zic că la cât e de faină pasta întărită, nu are rost să mai dai şi cu lac.
    Oricum, tre’ să scrie pe el când se aplică. În general, lacul se dă după coacere. Aşa cred eu.
    Cu plăcere!

 2. Buna,
  am si eu o intrebare: este adevarat ca dupa fiecare coacere a obiectelor din fimo trebuie spalat foarte bine cuptorul deoarece lutul este foarte toxic?
  Multumesc,

 3. buna…am si eu o intrebare….daca vreau sa pun strasuri in bijuterii…le introduc la cuptor cu tot cu stras?,,,sau fac pur si simplu loc pentru pietricica si o lipesc dupa coacere?si daca vreau sa ii pun sclipici la bijuterie….pot pune sclipici gasit in comert sau nu este indicat?exista special…

 4. Stii cumva, daca vreau sa fac forme din fimo pt medalioane (baza metalica-bronz) le pun in baza, inainte de a le pune la copt?! trebuie sa le lipesc in baza? fimo se micsoreaza (se restrange) in procesul de coacere?

  1. @TinCat Handmade:
   Buna,
   Iti raspund eu :) daca nu se supara autoarea blogului. Poti sa le coci in baza respectiva fara probleme, adica sa pui fimo crud in baza si sa il coci asa. In privinta lipitului depinde de baza, uneori se prinde materialul bine de baza incat nu mai trebuie scos si lipt, pentru mai multa siguranta il lasi totusi sa se raceasca si apoi il scoti cu un cutter ceva, usor din margini, la un moment dat o sa iasa. Asadar ti-ai facut un cabochon pe care il poti lipi si care intra perfect in forma, pentru ca acolo a fost copt. Din cate stiu eu fimo nu sufera modificari de volum in functie de temperatura. Spor la treaba!

   1. @Ana B: Intră „la apă” dacă îl arzi; dacă stă prea mult la copt, se închide la culoare şi se micşorează, dar nu îţi recomand să încerci şi tu. E destul că am „greşit” eu de vreo două ori şi mi s-a stricat toată producţia de floricele şi buburuze. :)

 5. buna ziua
  multumim pentru ce ati scris, e foarte folositor
  eu vreau sa va intreb ce adeziv e indicat pentru a lipi formele modelate de baze?
  multumesc

 6. Buna,

  Avem un magazin cu miere iar pe borcanele cu marturii lipesc figurine din fimo. Problema mea este adezivul. Am folosit pana acum silicon si adeziv pentru mozaic si piatra, dar dupa o vreme figurinele se desprind. Imi puteti recomanda va rog un adeziv sau un mod de lucru? Multumesc.

  1. @alexandra georgescu: buna ziua, Alexandra Georgescu, fimo si orice alt brand de polimer clay ce se intareste prin coacere poate fi copt cu oul, margeluta…. de lemn in interior. La fel se poate face chiar de tine o margeluta din staniol, dupa cum multi artisti de hand-made folosesc, avand rolul de umplutura, implicit de a salva material si de a face creatiile voluminoase mai usoare.

 7. Din cate am experimentat pana acum, as dori sa impartasesc cateva lucruri cu cei pasionati de acelas lucru : modelarea pastei polimerice. In primul rand, orice marca se micsoreaza usor dupa coacere si intotdeauna se va inchide la culoare, lucru care nu semnaleaza faptul ca lutul s-a ars, e doar o reactie normala la tratamentul termic. Intradevar, glazurarea este optionala, obiectul modelat si copt pastreaza o culoare foarte frumoasa, insa, inafara de luciul dat de lac (daca e unul pt luciu), acesta intensifica nuantele si contrastul dintre culorile folosite in acelasi proiect.Adezivul potrivit nu l-am descoperit, totusi, foarte multi artisti folosesc pentru a lipi polimer clay de baze metalice E6000.
  Deci, acum am si eu cateva intrebari. A folosit cineva acest adeziv? Daca da, cum se comporta si de unde l-ati achizitionat? De asemenea, a gasit cineva lacul de glazurare TRIPLE THICK in romania?
  Spor la modelat si sper sa impartasim lucruri noi pentru a creea lucruri tot mai frumoase.

 8. Buna seara!Stie cineva cum se „inmoaie” lutul polimeric dupa ce a stat mai mult timp nefolosit? Am avut o perioada cand n-am putut lucra si acum e aproape de nemodelat.

 9. Buna tuturor!
  @Viorela, asa am patit si eu cu lutul polimeric dupa o perioada de aproape 1 an in care nu mai lucrasem cu el..ce am facut?…pur si simplu l-am „framantat” pana cand s-a facut moale numai bun de modelat. Pe viitor, daca o sa il tii in pungute de plastic transparente care se inchid, nu o sa se usuce si o sa iti fie mai usor la modelat..Spor!

 10. Buna ziua. Stie cineva cu ce se lipeste fimo pe ceramica ? Eu am incercat cu picatura dar dupa coacere s-a desprins…apoi am incercat sa lipesc fimo pe cani dupa ce le-am ars in cuptorul electric si tine mai bine dar nu sunt sigura ca rezista…Multumesc !

  1. Mă bucur. Ești foarte responsabil, dacă te-ai apucat de mărțișoare din decembrie! Spor la treabă și să îmi spui și mie ce-a ieșit.

   Sfat: Nu începe prin a pune la copt o cantitate prea mare de mărțișoare, ca să nu le arzi pe toate! Iar dacă nu sunt coapte suficient, se vor rupe… trebuie să ai mare grijă, coacerea perfectă e esențială.

 11. Buna, as dori sa lipesc floricele din fimo pe o piatra semipretioasa ptr a creea o brosa.Daca pun compozitia la copt piatra este in pericol sau scapa? Folosesc si adeziv? Multumesc mult!!

 12. Buna! Am si eu o intrebare, mi-ar fi de mare folos daca ma poti ajuta…canile pe care am aplicat fimo, le bagam in cuptorul deja incins sau le bagam pana sa ajunga la temperatura de coacere a lutului?
  Precizez ca am cuptor electric.
  Multumesc anticipat!

 13. Bună, folosesc de ceva timp fimo în special pe căni, coc separat elementele nu direct pe cana, am încercat cu pistolul de lipit dar după ce spăl cana cade mulajul, are cineva vreo soluție? Mulțumesc

 14. Buna ziua, am si eu o intrebare. Nu inteleg cum se lipesc figurinele pe cani. Se creeaza figurina pe cana, se da jos, se coace sepadat de cana iar la final se lipeste? Ma puteti ajuta va rog?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.