Vreau salutul înapoi!

Mi se pare doar mie sau timp câteva zile după Paşti, majoritatea românilor nu mai ştiu să se salute cum trebuie? Am auzit de câteva zeci de ori „Hristos a înviat!” în locul obişuitului salut şi nu pot să înţeleg. Eu, dacă nu vreau să răspund cu „Adevărat a înviat?”, ce zic?

În loc de „Salut”, „Servus” sau „Ceau”, toată lumea se salută cu „Hristos a înviat!”. Ce-i drept, repetiţia e mama învăţăturii şi dacă auzi chestia asta de câteva sute de ori în decurs de câteva zile, tinzi să crezi că e adevărat. Şi răspunzi, ca oaia: „Adevărat a înviat!”.

Şi după câteva sute de ani, toată lumea o să creadă că a fost aşa…

27 thoughts on “Vreau salutul înapoi!”

 1. Pana la urma nu ii chiar musai sa raspunzi cu „Adevarat ca bla bla … ” unii oameni chiar is patrunsi de spiritul sarbatorii si se gandesc ca toata lumea ii la fel :).

  Pana la urma nu treaba cu salutatul si raspunsul la el tine de bun simt si respect . Plus de asta is doar cateva zile in care tre sa faci fata asaltului de Hristosi. Pe mine unul nu m-a dernanjat nicio data sa raspund urarilor de „sezon” chiar daca nu imi zic mare lucru.

 2. Uff, adica tu nu crezi ca asa a fost?
  Ce-are daca macar un pic ies oamenii din obisnuitul zilnic si zic „Hristos a Inviat” sau „Adevarat a inviat” in loc de”Salut”?
  „Salut” auzi tot anul… de el nu te plictisesti?
  Si sincer, nu cred ca strica sa ne mai alimentam si speranta din cand in cand. Chiar daca nu putem demonstra faptic ca e adevarat. Poti crede sau nu. Eu am nevoie sa cred…

 3. Nici pe mine nu ma coafeaza lungitu’ inutil de salutari de sezon, ca sa zicem asa. Si de vreo 2 ani incoace, in functie de jovialitatea interlocutorului, atunci cand n-am chef de maimutareli in rit ortodox, raspund la deja notoriul salut pascal in unul din cele doua moduri de mai jos:

  1. el: H.A.I. !
  eu: Mda, Iar…

  2. el: H.A.I. !
  eu: ca-n fiecare an, la redundanta… Bune la ceva si hobby-urile, PR-istic vorbind…

 4. asta e partea frumoasa : ca niciodata nu trebuie sa faci nimic!faci numai ceea ce doresti,vorbesti cum vrei,cui vrei;nimeni nu te obliga sau nu are dreptul sa te oblige;ai libertatea sa alegi;intotdeauna!asa ca de ce iti faci griji?

 5. Ce aversiune aveti si tu si VisUrat fata de sarbatori. E dreptul vostru, dar probabil sunt oameni care chiar cred ca Hristos a inviat :) Stim ca sunteti atei, dar nu mai semnalizati.

 6. Sf. Serafim de Sarov ii saluta in tot cursul anului pe oamenii pe care-i intalnea cu cuvintele: „Bucuria mea, Hristos a inviat!” Tot astfel, o credincioasa a noastra spunea unei alte credincioase: „Draga mea, de fiecare data cand te intalnesc, pentru mine sunt Pastile!” Ce frumos ar fi daca fiecare am putea spune aceste cuvinte tuturor celor pe care-i intalnim!

 7. pe un om normal nu ar trebui sa il deranjeze un salut ca asta, chiar daca nu crezi, poti macar respecta credinta altora, exact cum nu te apuci sa faci misto de un travestit sau sa razi de handicapul cuiva… elementar…

 8. Sunt stupefiata de ce problema mare ai tu….probabil ca oamenii nu stiu ca pe tine te deranjeaza acest aspect si in mod cert nu o fac cu scopul de a te ataca pe tine ca persoana atee; presupun ca daca mergi intr-o tara unde se saluta intr-un anumit fel, din politete o faci si tu, te adaptezi, nu e nevoie sa subliniezi ca tu nu esti de acolo (odata ce ai aflat CUM se saluta);extrapolind, chiar daca nu esti credincioasa, poti sa faci acest lucru din respect pt colegul/vecinul/prietenul sau ruda ta care probabil crede in Isus si inviere si in acel moment se bucura de o sarbatoare, repet fara a avea intentia de a-ti ataca principiile; nu ti-a luat nimeni salutul si nu e obligatoriu ca tu sa saluti cu raspunsul de rigoare; pt atita lucru – daca ai raspunde – nici nu ai fi considerata ipocrita, deci in mod sincer consider ca exagerezi foarte tare, ai o reactie disproportionata cu raul care ti se produce atunci cind esti salutata cu „Hristos a=nviat”. Cred ca daca ai fi zimbit si ai fi raspuns ai fi cistigat mai mult decit daca ai scris acest post.Toleranta si acceptarea se invata. Asertivitatea isi are si ea rolul ei, dar invata cind sa o aplici…

 9. Hristos a Inviat, Denisa, fie ca crezi, fie ca nu. Si a inviat si pentru tine, chiar daca asta te lasa rece (sau impietrita la suflet, spune-i cum vrei). Dar poate ca tu esti singura persoana din lumea asta care stie de unde vine si unde se duce. Multa bafta si… inca ceva. Nu mai lasa filme ca Zeitgeist sa-ti influenteze viata.

 10. Ar mai fi ceva: nu exista salutul „ceau”; salutul CIAO vine de la italieni si a fost preluat de noi…verifica in DEX vezi gasi ciao dar nu si ceau.
  P.S. Cei care raspund „adevarat a-nviat!” raspund „ca oaia”????oh my god.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.