„Zilele delicate”

N-am putut să înţeleg niciodată de ce se foloseşte expresia asta, atât în mass-media, cât şi în reviste. Suntem atât de pudici încât să nu-i putem spune menstruaţiei pe nume?

Cu ce diferă „ciclul menstrual” de „zilele delicate”? Par egzamplu, într-o revistă de anul trecut, o demoazelă căreia i-a fost ruşine, pesemne, să-şi semneze articolul, scria un articol cu titlul „Dragoste în situaţii speciale”. Între aceste situaţii speciale avem aşa: sex cu un coleg de muncă, sex în avion, după ce ai născut, cu o vedetă, după o ceartă, când nu ai decât câteva minute la dispoziţie, în zilele delicate, cu fostul iubit, când n-ai chef (dar ai vrea să ai), când el n-are chef (dar ai vrea să aibă), pe plajă etc.

Hai să zicem că, într-o reclamă difuzată la TV, posibil la ora mesei, când toată familia se holbează la cine ştie ce emisiune de ştiri, nu e prea indicat să vorbeşti despre ciclul menstrual, dar dacă nici în revistele pentru femei, care sunt citite de fiinţe care au ciclu menstrual şi ştiu ce-i aia, nu putem să îi spunem pe nume… ce mai poţi spune?

Bine că le putem îndemna pe femei să facă sex cu vedete, cu ex-ul unei prietene, cu un coleg de serviciu, da’ nu le putem vorbi despre ciclu. Pentru că-i ceva murdar, nu? De-aia nu au voie femeile aflate la ciclu să intre în biserică sau să se spovedească – pentru că sunt murdare. Sigur.

10 thoughts on “„Zilele delicate””

  1. Daca tot ai adus vorba: zilele „alea” numai delicate nu sunt ;)
    Dureri cat cuprinde, disconfort fizic … ce-o fi asa delicat in asta?
    Asta cu intratul in biserica la ciclu e o tampenie. Eu am intrat si n-am patit nimic :D Ce-i drept nu m-a intrebat nimeni de sanatate … :D

  2. Se foloseste pentru ca e „murdar”,pentru ca e ceva rusinos pentru unii,dar defapt cred ca e chiar un lucru ca oricare altul,nu ar trebui sa simti o rusine cand spui Menstruatie.Uite! Menstruatie,Menstruatie,Menstruatie,Menstruatie,Menstruatie,Menstruatie,Menstruatie,Menstruatie…

  3. Eu cred ca suntem ipocriti. Sau poate ca nu este cuvantul potrivit, nu stiu.
    Asa am fost obisnuita si eu, sa-mi fie jena sa spun „pe fata” ca imi este rau pentru ca am ciclu. Aflandu-ma in Grecia am constatat cu surprindere ca femeile de acolo nu au nicio jena sa spuna ca sunt „indispuse” (asta e traducerea cuvantului folosit) si este echivalentul fara echivoc cu „am ciclu”. Aici nu poti sa spui nici macar „mi-e rau pentru ca sunt in perioada delicata” ca se uita ciudat la tine. Desi este normal si sanatos sa ai ciclu menstrual. Este normal sa fii si indispusa pentru ca nu e o placere. Cu biserica..da, suntem „murdare” inca de la nastere. De aceea la botez, baietii sunt dusi in altar si fetele nu. Cine a hotarat asta, nu stiu. Un barbat probabil.

  4. ne-am obisnuit sa evitam cuvintele si expresiile directe tocmai pentru ca suntem educati sa ne fie rusine cu organele noastre genitale. ne este rusine cu toate ca e la fel de natural ca atunci cand iti curge nasul (din alte cauze evident), cerem tampoane cu jumatate de voce, dar hartie igienica nu avem niciun stress sa cerem. ne e rusine ca suntem purtatori de organe genitale functionale, in loc sa ne bucuram ca ciclul este un semn ca inca mai putem da viata unui copil. in ceea ce priveste intratul in biserica… prefer sa nu intru in subiectul asta ca nu ma mai opresc si ocup tot spatiul de emisie :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.