Are Sighişoara nevoie să fie „salvată”?

Week-end-ul trecut, am fost la Sighişoara, unde s-a desfăşurat cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Medieval. Nu am fost prima dată la Sighişoara, aşa că ştiam la ce să mă aştept. Doar că anul ăsta, am avut senzaţia că am „aterizat”, fără să-mi dau seama, în Vama Veche. Vama Veche aşa cum este ea povestită de cei care au vizitat-o şi în vremurile ei bune, dar şi acum, când, după ce unii şi alţii au tot salvat-o, s-a dus naibii tot spiritul „de vamă”.

sighisoara2008

Am văzut oameni de toate „culorile”, de la cavaleri şi domniţe îmbrăcaţi în costume medievale la rockeri „supăraţi” – inclusiv maneliştii nelipsiţi de la orice fel de manifestări. Presa centrală îl cita pe primarul Sighişoarei, care spunea că îşi doreşte ca Festivalul să semene tot mai mult cu un carnaval şi să dispară bâlciul. Bâlciul n-a dispărut, poate de anul viitor. Totuşi, un aspect îmbucurător: majoritatea tarabelor la care se vindeau kitsch-uri, pulpe prăjite sau porumb fiert au fost amplasate în afara cetăţii, iar artiştii cu zorzoane realizate de ei şi nu cumpărate din China şi-au vândut marfa sus, în cetate.
Presupun că Sighişoara îşi atinge apogeul numărului de vizitatori în fiecare an, cu ocazia acestui festival. Şi-atunci nu înţeleg de ce în localurile în care am intrat servirea se realiza greoi, comezile de mâncare erau încurcate, nici o toaletă nu mai avea hârtie igienică, iar în cetate… nu existau toalete de nici un fel. Sigur că o toaletă ecologică „trântită” în decorul superb al cetăţii Sighişoara ar fi arătat foarte urât, dar nu vreau să mă gândesc cum s-au… descurcat în privinţa asta zecile de mii de turişti care au vizitat cetatea.
Poate că, pe viitor, patronii de restaurante care vând într-un week-end de festival cât într-o lună obişnuită vor învăţa că acele trei zile sunt cele mai importante pentru business-urile lor, poate că tinerii care merg la Sighişoara ca să se simtă „liberi” – şi fac asta aruncând gunoaie pe jos, vomitând în camping sau trezind sute de oameni cu urlete şi chiuituri – nu vor mai murdări acest oraş cu prezenţa lor. Poate că, dimpotrivă, în fiecare an, atmosfera de la Sighişoara se va înrăutăţi şi oamenii care mergeau acolo doar pentru Festivalul Medieval vor prefera să stea acasă decât să se calce în picioare cu sutele de „tineri liberi”. Sau poate că nu. Om trăi şi-om vedea.

– publicat în Iaşi Plus

6 thoughts on “Are Sighişoara nevoie să fie „salvată”?”

  1. Rockeri:)…
    Sper ca iti plac rockeri, ca eu sunt unul din ei.:D…
    Suparat numai sunt:)), ca toacmai m-am batut cu unu de zicea ca ma face ciulama… e in pat zace.
    Macar un lucru bun fac si ei…

  2. Pingback: Sighişoara - poze | Denisuca
  3. da sa stii ca are nevoie. eu am fost si in anii trecuti si am ajuns la concluzia ca se degradeaza pe an ce trece. anu asta din pacate nu am ajuns din cauza unui deces

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.