Au trecut 15 ani de când Avon a venit în România…

Septembrie 1997. Atunci a început povestea Avon în România. Atunci când Avon a venit în Deva, eu tocmai ieşisem de la şcoală şi pentru că locuiam la doi paşi de casa de cultură, m-am dus, atrasă de agitaţia din foaier, să văd ce se întâmplă acolo. Încăperea era plină de femei care roiau în jurul zecilor de produse cosmetice expuse.

Mie mi-a rămas gândul la prima broşură Avon – pe copertă era o femeie îmbrăcată business [femeia din Johannesburg, na, că mi-am amintit!], iar pe margini scria ceva [„Salut”? „Femeie”? Nu mai ţin minte, din păcate] în mai multe limbi – aş zice că în toate limbile pământului, dar sigur nu încăpuseră toate. Coperta era de fapt o reclamă pentru parfumul Women of Earth, al cărui miros nu mi-l amintesc, dar ştiu că m-a impresionat, altfel n-aş fi reţinut forma sticlei şi nici coperta aceea.

Un fun fact legat de broşura Avon de la începuturi: aceasta avea doar 24 de pagini şi prezenta 67 de produse la un interval de şase luni. Printre parfumurile păstrate încă din prima broşură se numără apele de parfum Far Away şi Rare Gold. Îmi amintesc cu nostalgie ce importantă era o colegă din liceu pentru că folosea constant parfumul Rare Gold. Era un parfum scump pentru nişte eleve de liceu cu alocaţia mică. Încă de atunci mi s-a părut o dovadă de rafinament să poţi folosi un singur parfum, să-l găseşti pe cel care te reprezintă şi să nu mai vrei să-l schimbi. Eu în prezent am pe raft vreo 15 parfumuri and counting… adică nu m-am oprit niciodată din cumpărat, căutat, testat. Nu sunt femeia unui singur parfum!

Dar nu în 1997 am auzit pentru prima dată de Avon. Dacă aţi văzut filmul „Edward Scissorhands”, sigur vă amintiţi scena de început, în care o femeie umblă din uşă în uşă cu produsele ei cosmetice, strigând „Avon calling!”; dacă nu vă amintiţi, o puteţi revedea aici.

 • Parcurgând timeline-ul Avon, ajungem în anul 2001, când Avon a lansat în România unul dintre cele mai iubite produse, apa de parfum Little Black Dress. Observaţi că am o mică obsesie cu parfumurile. :)
 • În 2002, Avon a început cruciada împotriva cancerului la sân. Veniturile provenite din vânzarea produselor roz prezente în fiecare broşură au dus la donaţii în valoare totală de peste două milioane de dolari. Ţineţi minte campania „Află că eşti bine”?
 • Trecând la lucruri mai serioase,  în 2007, Campania de luptă împotriva cancerului la sân aduce în România primul premiu Cannes Lion câştigat la această competiţie internaţională.
 • În 2011, nouă din 10 femei declarau că folosesc un produs Avon şi aproape jumătate dintre ele folosesc produse Avon de mai bine de cinci ani, conform studiului Nielsen Mai 2011.

Pe mine nu m-a întrebat nimeni, dar şi eu le folosesc de vreo opt ani. Nu pe toate, se-nţelege, dar sunt câteva produse esenţiale pentru mine pe care le cumpăr în mod regulat de la Avon. Dacă la început broşura Avon se schimba de două ori pe an, începând din 2006 „magazinul” Avon se reînnoieşte la fiecare 3 săptămâni. Din 1997 şi până în 2011, femeile din România au cumpărat peste 34 de milioane de parfumuri şi 15 milioane de rujuri. Cu vreo 30-40 de parfumuri am „contribuit” şi eu de-a lungul celor 15 ani, fără exagerare!

Prin 2003, o cunoştinţă care lucrase în Trustul PRO [adică era bine plătită] a renunţat la cele două joburi pe care le avea pentru a se ocupa exclusiv de mica ei afacere Avon. Mică afacere care a crescut, pentru că Liana era o persoană foarte sociabilă, şi a crescut atât de frumos încât la un moment dat mi-a povestit că timp de un an şi-a întreţinut familia doar din vânzarea de produse cosmetice Avon.

Un an mai târziu, Liana a emigrat într-o ţară în care se ajunge greu şi a hotărât să-mi lase mie afacerea ei. Era mult de umblat, trebuia să trec pe la toate instituţiile posibile şi imposibile ca să le las câte o broşură femeilor de pe lista de clienţi, apoi să mai trec o dată ca să iau comenzile şi încă o dată ca să le duc produsele. Şi eu, după cum am mai spus, nu sunt cea mai sociabilă persoană. În urmă cu opt ani eram ceva mai prietenoasă, dar tot nu am simţit că „jobul” ăsta ar fi pentru mine. Aşa că odată cu primul concediu, când am fost plecată două săptămâni din oraş, am pierdut şirul instituţiilor şi clientelor şi le-am abandonat.

Astăzi mă gândesc că lista aceea de nume era o potenţială mină de aur, dacă aş fi ştiut cum să „sap”. N-a fost să fie, pur şi simplu nu sunt făcută pentru vânzări, dar sunt ferm convinsă că locul meu a fost luat repede de o femeie cu spirit întreprinzător care, aşa îmi place mie să cred, şi-a înmulţit clientele şi profitul. Să-i fie de bine! :)

La final, o parte din pledoaria Avon pentru frumuseţe, pentru că mi-a plăcut: Avon este compania care apreciază impactul buzelor perfecte, dar ştie cum să vorbească împotriva violenţei domestice şi să susţină independenţa financiară a femeilor. Avon îţi aduce frumuseţea în prag, dar îţi şi deschide multe uşi. Avon oferă energie tuturor celor peste 140.000 de de Reprezentanţi din întreaga ţară. Avon România înseamnă 15 ani de pasiune, de obstacole sărite curajos şi cu succes. Timp de 15 ani, Avon a susţinut şi promovat frumuseţea, optimismul, dar mai ales femeile.

Pe voi ce amintiri vă leagă de Avon?

8 thoughts on “Au trecut 15 ani de când Avon a venit în România…”

 1. Pfu, 15 ani deja? :) Eu eram prin liceu când m-am întâlnit cu Avon. Aveam o colegă de bancă mereu machiată și aranjată și avea un parfum care-mi place foarte mult. Ulterior am descoperit că era Pur Blanca, singurul parfum pe care l-am cumpărat de la Avon în liceu. Că nu-mi permiteam să dau 90 de lei pe Today, care-mi place și mai mult.
  Colega respectivă m-a convins să-mi cumpăr fond de ten, rimel și ruj de la Avon, ea fiind reprezentant. Însă cam toate au expirat într-un sertar pentru că nu m-am putut obișnui cu obiceiul machiatului și al demachiatului zilnic. Lenea asta!

 2. Ce mult a trecut! :)
  Primele brosuri le-am vazut cand eram inca prea mica pentru a-mi permite singura un parfum. Le sterpeleam de la sora mea si frecam paginile parfumate pana le pierea mirosul. :))
  Adevarata aventura! Dintre cosmetice am ramas cu un rimel de la ei, pe care il cumpar tot timpul si n-as renunta la el pentru niciun alt brand.

 3. La cateva luni dupa ce am auzit pentru prima data de Avon, o prietena m-a intrebat daca as fi de acord sa devin reprezentant, iar eu am refuzat pentru ca atunci aveam alte optiuni. Apoi reprezentantii s-au tot inmultit si nu mai era acelasi lucru.
  Folosesc de la ei parfumul Slip into…

 4. Mi-am facut niste bani in buzunar pe timpul scolii generale si cum nu ma puteam inscrie, ca nu aveam buletin, au inregistrat-o pe mama. Pe mine m-au fascinat mostrele si imi placeau mai mult decat produsul in sine, iar cusurile de frumusete mi-au fost de mare ajutor mai tarziu, sa nu ies pe strada cu machiaj inadecvat.:)

 5. Mai pe mine de avon ma leaga foarte tare Little Black Dress..mi se pare genial..de asemenea Full Speed pentru barbati e super…in rest…fond de ten,etc na..chestii feminine..in orice caz produsele sunt destul de bune..dar aveti grija..ce e prin diverse piete…cu standuri gen Avon..nu e chiar Avon!:)

 6. Ce ne leaga de Avon…?! Mie personal mi a marcat copilaria In cel mai frumos mod.Erau acele sapunele mici roz cu miros de trandafiri in forma de inimioara,pe care de cateva luni bune incerc sa mai gasesc macar o poza dar fara succes.
  Datorita unuia am intalnit cel mai bun,bland,iubitor si sincer barbat care la vremea respectiv mi era coleg de generala si care mi a facyt cadou de Valentines Day acel sapunele.Si care acum dupa 18 ani imi e jumatatea pe care am cautat o. Si pe care il iubesc din suflet.
  P.S.: Daca cineva isi aduce aminte sau stie unde as putea gasi..macar o poza i as fi profund recunoscatoare.
  Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.