Biserica din Făgăraş şi câteva întrebări fără răspuns

Sau, cum ar zice înalt prea sfinţiţii, aici sunt banii dumneavoastră:

  • ai celor care, în loc să munciţi ca să vă faceţi o viaţă mai bună, preferaţi să vă rugaţi pentru o viaţă mai bună
  • ai celor care, loviţi de o boală gravă, în loc să vă trataţi şi să vă cumpăraţi medicamente, alegeţi să daţi banii pe pomelnice; iar după ce medicii vă vindecă, îi mulţumiţi tot lui dumnezeu
  • ai celor care, pentru a fi cununaţi „în faţa lui dumnezeu”, daţi sume imense de bani unor preoţi care nu dau doi bani pe voi şi pe iubirea voastră; tot ce vor este să termine mai repede de citit din biblie şi să-şi ia banii
  • ai celor superstiţioşi care, din dorinţa naivă de a-şi proteja copiii de toate relele din lume, plătiţi – din nou, sume mari – pentru botezul lor întru hristos. Hristos nu are nevoie de banii voştri, preoţii au nevoie de bani. Mai bine aţi investi în educaţia copiilor voştri, mai bine le-aţi explica voi care sunt relele de care trebuie să se ferească. Câţi copii botezaţi mor în fiecare an din cauza etnobotanicelor, a excesului de alcool sau în accidente de maşină? Mda. 

Câte şcoli, spitale sau adăposturi pentru cei fără locuinţă s-ar putea construi din banii cheltuiţi pentru ridicarea miilor de biserici din toată ţara? Cum ar arăta bugetul României dacă şi biserica ar plăti taxe, aşa cum o fac absolut toate celelalte instituţii, entităţi comerciale, persoane fizice? De ce au preoţii şi credincioşii nevoie de biserici somptuoase pentru a spune nişte rugăciuni umile unui dumnezeu bun şi iertător, care ne iubeşte pe toţi la fel, pentru că suntem copiii săi?

De ce preoţii, care ar trebui să fie primii care să-i ajute pe cei nevoiaşi, se deplasează doar cu maşini scumpe, de zeci sau chiar sute de mii de euro? De unde provin acei bani? Din donaţiile credincioşilor? Credincioşii ce părere au despre felul în care sunt cheltuiţi banii pe care ei îi depun în cutia milei?

sursa: 9gag.com/gag/807071

Dacă măcar un cititor al acestui blog realizează că poate să-şi spună rugăciunile şi în intimitatea propriei sale case, că nu trebuie să le plătească unor intermediari ca să-i menţioneze numele într-o rugăciune „oficială” adresată lui dumnezeu, înseamnă că nu am scris degeaba rândurile astea.

10 thoughts on “Biserica din Făgăraş şi câteva întrebări fără răspuns”

  1. Problema nu e cu cititorii acestui blog, și a altora care pun problema similar, problema e cu restul, acei 80% străbătuți de sfânta credință strămoșească. Ei nu citesc bloguri – și dacă nimeresc pe o temă similară își fac semnul crucii și se îndepărtează repede „piei satană!”. „Piața de desfacere” a bisericii e, din păcate, mult mai mare decât va fi asta de blogging, cel puțin în viața noastră.

  2. Circul cel putin o data pe luna pe acolo, si ori de cate ori trec pe acolo ma sochez. Daca mai e si soare, simt nevoie clara de a-mi pune ochelarii. Imaginea asta e cu atat mai socanta cu cat au curajul de a afisa atata opulenta intr-un oras care dovedeste clar ca ar putea folosi acei bani si pentru altele…

  3. In Focsani (unde locuiam pana in facultate) daca scoteam capu pe balcon puteam sa vad lejer vreo 5 biserici aproape de bloc. Ba chiar de cativa ani tot trag sa construiasca catedrala pentru ca ..domle aia de la Buzau e prea departe. Ah si preotu care tine slujba din catedrala semi-construita si-a scos boxe cu amplificatoare afara pe strada.
    kizi: de ce sa nu poti scapa? „E” banii tai,timpu tau,credinta ta si la urma urmei nunta ta. Nu poate sa-ti spuna nimeni ce sa faci, nici macar familia

  4. Romania este medievala si a fost intodeauna condusa de ghiftuitii popi , cat despre mastodontul nefolositor din Fagaras ce sa spun , trec des prin Fagaras si imi rup masina in gropile din oras , imi sare Biserica de genul GROTESC care a acoperit un monument istoric de mare insemnatate Cetatea Fafarasului …care este o ruina pe zii ce trece …. turistii nu vin sa viziteze catedrale noi si impozante …cu acoperis de aur, nici macar nu intra in ele din curiozitate, …ne viziteaza tot ruinele… pana si monumentul ostasilor romani cazuti in razboi a fost mutat din cauza grotescului monument…… stii ceimi doresc o scurta perioada un regim ca cel bolsevic …popii la puscarie … monumetele grotesti daramate averile bisericii confiscate …..si din ei constrirea de scoli , spitale si azile pentru batrani, un singur lucru era perfect pe vremea comunistilor biserica era pusa la colt …. si uite ca eram mai sanatosi si fericiti fara boscoave si slujbe de dezlegari platite cu bani grei….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.