Brazi de Crăciun speciali

Am găsit multe idei faine de brăduţi… altfel şi m-am gândit să vi le arăt şi vouă. Eu sunt de părere că e păcat să omori un brad care a crescut în câţiva ani [10-20, conform unor surse] doar ca să îl ai tu în casă câteva zile. Sigur, dacă dai câteva sute de lei pe un brad natural, probabil că nu-l mai despodobeşti decât în februarie, când ţi-e jenă că te văd vecinii şi te cred dus cu pluta.

din hârtieAre dreptate Jerry Seinfeld: după Crăciun, hai, după Revelion, ne trezim cu toţii dintr-un somn profund şi realizăm că avem un arbore în casă! Cineva zicea că parcă suntem toţi apucaţi în decembrie, stresaţi, nervoşi, agitaţi. Păi da, pentru că tragem ca nebunii ca să ne îmbuibăm într-o singură zi, facem economii ca să cumpărăm cadouri, dăm o grămadă de bani pe un brad şi dup-aia vine ianuarie şi ne apucă depresia. Curăţenia dinainte de Crăciun e o nimica toată pe lângă curăţenia de după sărbători. Atunci ai de aruncat un brad „ofilit”, de adunat acele de pe jos… dar hai să nu mai divaghez şi să vă prezint brăduţii altfel.

Sunt idei de decor care pot salva un brad natural, unde mai pui că sunt mult mai uşor de îndepărtat după ce ne părăseşte spiritul Crăciunului, unele pot fi refolosite şi majoritatea pot fi făcute de fiecare dintre noi, cu un pic de îndemânare. Se poate improviza o decoraţiune în formă de brad de Crăciun din aproape orice material. Nu îţi trebuie decât imaginaţie şi câteva materiale şi în câteva minute sau în câteva ore ai propriul tău brad eco

Brăduţi comestibili

Din brânză şi roşii cherry

din brânză şi roşii cherry

Imaginaţie şi răbdare – plus nişte brânzeturi fine şi câteva roşii cherry mici – sunt ingredientele pentru crearea acestui brăduţ. Dezavantaje: se consumă la o masă, după care rămâi fără brad, şi nici nu „stă” pe verticală. Eu l-aş aranja pe un platou negru sau argintiu pe care l-aş aşeza în mijlocul mesei. Asta dacă în mijlocul mesei mele n-ar fi laptopul la care scriu acest articol.

Din jeleuri

din jeleuri

 Aş zice că pentru a realiza decorul din imagine e nevoie de câteva platouri cu picior [la noi am văzut pentru torturi, dar nu ştiu dacă se găsesc şi mai mici], de foarte multe scobitori şi de dulciuri uşor de înţepat şi care să reziste pe scobitori până la cina de Crăciun. Dulciurile se pot fixa pe o bucată de polistiren cu formă conică sau pe un blat foarte tare şi foarte rezistent. Dacă ar fi să-l fac eu, aş alege polistirenul sau un alt material care să poată susţine toată greutatea jelurilor/dulciurilor.

Din căpşuni şi frişcă

din căpşuni şi frişcă

Aici iarăşi e nevoie de îndemânare şi răbdare, pentru că fiecare căpşună trebuie prinsă cu grijă de suport – care din nou poate fi din orice, important e să ţină toate fructele. Nu ştiu dacă se găsesc la noi căpşuni şi mai ales atât de mari şi de… egale, dar se poate improviza, puteţi alege şi alte fructe. Eu am zis de frişcă, dar ca să ornaţi fructele cu ceva mai subţire [habar n-am cum altfel să-i spun dârei albe de pe căpşuni], cred că mai degrabă folosiţi Dulce de leche şi ţineţi brăduţul la frigider sau pe balcon până în momentul în care îl serviţi.

Din cicocolată, căpşuni şi fondant sau cremă colorată

din ciocolată, căpşuni şi fondant

La prăjiturit chiar nu mă pricep, aşa că mă gândesc că poza asta „merge” şi fără prea multe explicaţii. Aveţi nevoie de un blat [de tort] ca pentru cupcakes, de fructe şi cremă pe care s-o înverziţi cu colorant alimentar. Şi de bomboane albe şi roşii, plus nişte fursecuri în formă de stea. Brăduţul ăsta pare mult prea complicat de realizat, aşa că eu mă mulţumesc cu privitu’ şi trec mai departe.

Din cupcakes

din cupcake din cupcake

Treaba e la fel de simplă – pentru pricepuţi – sau complicată – pentru nepricepuţi. Dacă ai talent, poţi face brioşe / cupcakes în orice culoare şi sigur ai prin cămară bomboane comestibile argintii sau aurii cu care să decorezi brăduţii. Cred că aceste prăjiturele sunt potrivite la o petrecere mai fancy, de exemplu la petrecerea de Crăciun a unei firme. Cineva să sune la Max’s Homemade Cupcakes [cuuum, nu vă uitaţi la 2 Broke Girls?]!

Din dovleci vopsiți

Oameni de zăpadă din… farfurii

Brazi handmade – din diverse materiale

Şi acum să trecem la decoraţiuni mai serioase, pe care aveţi toate şansele să le folosiţi mai mulţi ani la rând.

Din ziare

din ziare

Cine-a spus că presa a murit? Măcar pentru decoraţiuni handmade şi tot mai cumpărăm câte un ziar, de preferinţă unul alb-negru, ca să „producem” un brăduţ sobru, numai bun de aşezat într-o sufragerie elegantă, mobilată modern şi minimalist. Că tot vorbeam de un interior elegant: aveţi nevoie de o coadă de mătură sau de un par care să susţină brăduţul din ziare, de fâşii de hârtie de ziar şi de un spray cu vopsea aurie sau argintie pe care îl găsiţi fie la magazinele pentru oameni practici – Praktiker e un exemplu bun -, fie în magazinele mici care vând materiale de construcţii şi vopsele. Fâşiile de ziar se leagă cu sfoară de băţul-deloc-elegant, după ce în prealabil au fost îndoite ca nişte cornete. Începem de jos, folosind cornete mai mari de hârtie, iar sus îmbinăm sub un vârf de brad care poate fi cumpărat sau confecţionat de noi. Aş opta pentru prima variantă, sunt sigură că în aproape fiecare casă din România există pe undeva un vârf de brad care poate fi acoperit cu vopsea aurie/argintie.

Din lemne şi ornamente

din bucăţi de lemn şi ornamente

Nu mi-aş monta un astfel de brad pe perete decât dacă aş iubi Crăciunul atât de mult, încât mi-aş dori să îl sărbătoresc în fiecare zi. Pentru un brad de genul ăsta e nevoie de un angajament serios: să fii convins că n-o să te saturi de el în mijlocul verii. Lemnele se găsesc în parcuri sau păduri, le curăţaţi cu grijă de coajă, tăiaţi eventualele crengi, după care apelaţi la artileria grea – maşina de găurit cu care le prindeţi în perete. Orice suvenir poate deveni ornament pentru brăduţul ăsta care are nevoie de multe decoraţiuni ca să pară viu şi vesel. Luminiţe la tub găsiţi, din nou, la Praktiker sau în aproape orice magazin „cu de toate”, în perioada asta.

Din cărţi

din cărţi

Pentru cititorii pasionaţi: brad de Crăciun din cărţile deja citite. E foarte important să nu „uitaţi” în grămada de cărţi vreun roman pe care să vreţi să-l citiţi în ajunul Crăciunului, pentru că va trebui să dărâmaţi tot bradul ca s-o găsiţi. Pare foarte uşor de construit, ca orice lucru pe care deja l-a făcut altcineva. Nu vă lăsaţi înşelaţi! :) Şi mai ales, grijă mare la instalaţie şi la beculeţe, hârtia arde foarte repede, mai ales cea veche, din cărţile valoroase.

Dintr-o plantă deja existentă

din plante de apartament

O plantă de apartament, un copăcel care încă n-a îngheţat pe balcon pot să îndeplinească, temporar, rolul de „brad” de Crăciun. De ce să fii ca toată lumea când poţi împodobi ficusul în ajunul Crăciunului? E foarte important să lăsaţi planta în ghiveci!

Din panglici

din panglici

Aveţi nevoie de ace cu gămălie, panglici colorate în roşu şi verde şi un schelet din sârmă pe care să le aşezaţi.

Şi mai multe idei:

Crăciun fericit, dragilor!

9 thoughts on “Brazi de Crăciun speciali”

  1. Ideile de mai sus cu brazi sunt super faine. Mai ales daca nu dispui de un spatiu foarte mare. Personal, de vreo doi ani refuz sa mai cumpar brad natural. Ma bucura ca fiul meu, ma intelege si ma aproba. Avem bradut in casa , dar artificial si ne mandrim cu el. :)

  2. Bradul de capsuni e de-a dreptul delicios. Eu n-am mai cumparat brad de ani de zile si nici n-am de gand sa o fac. Mai bine sa ofere oxigen si sa purifice aerul decat sa-l am eu in casa 2 saptamani. Deci bradul nu este pentru mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.