Care-i treaba cu fructele goji?

Am văzut pe undeva o reclamă la fructele deshidratate goji, pe care Catena le vinde ambalate în pungi personalizate, marcă proprie, cum ar veni. 15 lei suta de grame. Mi s-a făcut poftă de fructul minune şi ştiind că îl găsesc mai ieftin la Kaufland, m-am dus să-l caut. 

Mărcile proprii sunt mai ieftine tocmai pentru că sunt proprii unui brand: supermarket-ul îi cere producătorului să-i asigure o anumită cantitate dintr-un produs la un preţ dinainte stabilit – de obicei, foarte mic.

Producătorului îi convine că poate să producă şi să vândă cantităţi mari, cu mult peste ce ar fi reuşit să vândă de unul singur, chiar dacă asta înseamnă că nu îşi va putea vedea numele pe etichetă – de cele mai multe ori, provenienţa produsului este incertă, consumatorul nu află de unde vine muştarul ăla ieftin pe care scrie K-Classic, Winny, 1 sau alt nume ales de supermarket pentru mărcile proprii.

Astfel, consumatorul poate cumpăra un produs foarte ieftin, supermarket-ul vinde cantităţi mari şi face profit, iar producătorul este fericit că nu dă faliment „în economia asta”.

De-asta nu reuşesc să pricep cum de la Catena, un produs branduit cu numele farmaciei Catena costă aproape de trei ori mai mult decât unul vândut în Kaufland, sub marca POEX.

În acelaşi timp, nu pricep logica după care în acelaşi supermarket, pe acelaşi raft, se găsesc una lângă alta două pungi cu câte 100 de grame de goji la preţuri de 6,99 lei, respectiv 10,99 lei. Ce naiba, cine alege să cumpere acelaşi produs la un preţ aproape dublu? Dacă eşti în farmacie şi vrei nişte goji, înţeleg să dai 15 lei pentru un produs care nu are concurenţă în acel spaţiu. Dar când poţi alege dintre două produse identice, doar ambalate diferit, cu preţuri mult diferite, de ce l-ai alege pe cel mai scump?

Culmea e că produsul mai ieftin era şi mai fain ambalat, într-o pungă care putea fi resigilată, dintr-un plastic mai gros, în timp ce fructele goji mai scumpe veneau într-o pungă simplă, cu o etichetă albă lipită pe ea.

În final, să ne râdem de acest pămătuf care costă 10,99 lei. Nu pare nimic în neregulă cu poza – până când te uiţi mai atent şi vezi că pe etichetă se regăseşte şi preţul la kilogram. Pentru că nu o dată te-ai gândit: „Aş merge la Kaufland să-mi cumpăr un sfert de kil de pămătufuri!”, corect?

pamatuf la kilogram

1 thought on “Care-i treaba cu fructele goji?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.