„Ce vor bărbaţii”

N-am mai criticat de mult reclamele de la TV, pentru că nu m-am mai prea uitat la TV. Logic. Dar când spui că nu te prea uiţi, înseamnă că te uiţi din când în când, măcar câte puţin; suficient cât să vezi  de mai multe ori o reclamă la ceva cremă [pentru bărbaţi] de la Nivea, reclamă care se sfârşeşte cu afirmaţia: „Ce vor bărbaţii”. Am spus afirmaţia, pentru că nu este rostită ca o întrebare.

Or când spui „ce vor bărbaţii” înseamnă că întrebi sau te întrebi, nu că faci o afirmaţie. Afirmaţia ar fi cerut încă un cuvânt: „Ceea ce vor bărbaţii” sau „Ceea ce-şi doresc bărbaţii”. Nu, nu este corect nici „Nivea este ce vor bărbaţii”, ci „Nivea este ceea ce vor bărbaţii”. Chiar şi fără semnul întrebării, e cam aiurea să-ţi închei spotul publicitar pentru a cărui difuzare ai plătit bani grei, cu o întrebare.

Noi îţi arătăm aci un produs, dar întrebarea este: Ce vor bărbaţii?

O altă chestie enervantă, pe care am observat-o în presa scrisă, este nesiguranţa cu care sunt prezentate unele ştiri: „Pozele în care ar apărea jucătorii de la Minerul Lupeni au făcut repede înconjurul ţării”. Ar apărea jucătorii? Ar apărea dacă nu le-ar fi ruşine să iasă din dulap? Ar apărea dacă asta n-ar atrage după sine suspendarea lor? Ar apărea, dar le este ruşine? Nu, ceea ce vrea să zică jurnalistu’ aici este că „se pare că în poze ar apărea fotbaliştii de la Lupeni, dar nu sunt sigur, deci mai bine îmi „dau cu presupusu'”; profesionalismul… îl las altora”. Bravo, băi!

9 thoughts on “„Ce vor bărbaţii””

  1. A doua chestie este cat se poate de adevarata, insa mai exista un alt tip de nesiguranta, cel al titlurilor-intrebare (gen Libertatea): „X ti-ai pus silicoane?” „Y nu mai are bani de haine?”
    Astea sunt puse strategic, ca sa nu atraga dupa sine acuzatii de minciuna sau calomnie :)

  2. io nu cred ca vrem ceva de la niveea. cum nici nu stim si nici nu vrem sa stim cine sunt jucatorii de la mineru puleni. iar ultima gaselnita publicitara vina de la vodafone: marea ieşeala. punct ro.

  3. “Pozele în care ar apărea jucătorii…” E posibil sa nu fie vina celui sau celei care a scris aici,depinde care era contextul.Oricum,o buna parte din cei care formeaza presa in Romania,ca lucreaza la tv,ziare sau reviste,e clar ca nu au nicio legatura cu treaba asta sau sunt certati rau cu limba romana.Si am putea pune si un avatar tipului acesta de jurnalist/reporter – poza tipei care i-a luat interviul lui Adi Despot :)
    Si asta cu „ieseala”…Asta e gretoasa,de-a dreptul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.