Cine s-a ars cu ciorbă…

…suflă şi-n iaurt!

Cu BRD trăiesc tot felul de momente palpitante. Sunt obligată să „fac banking” cu ei pentru că firma la care lucrez are o convenţie cu banca asta şi, deşi legalitatea plăţii salariilor pe un card este discutabilă, n-o să mă apuc eu să fac mofturi ca să-mi primesc salariul cash sau într-un alt cont. Tac şi înghit, cum îi şade bine unui angajat model, pentru că ăsta e cel mai sigur mod de a nu fi dat afară. Judecaţi-mă dacă vreţi, dar eu sunt destul de paşnică de felul meu şi mi se pare că nu are rost să fac scandal atunci când nu este imperios necesar.

Cum puteţi vedea în primul link din articolul ăsta, la un moment dat am folosit cardul meu VISA de la BRD ca să fac o plată la un POS dintr-un magazin din Ruse, Bulgaria. Şase [!!!] luni mai târziu, VISA a emis o alertă şi băncile – sau poate doar BRD, nu ştiu sigur, au blocat toate cardurile care au fost folosite în anumite POS-uri [Points Of Sale = puncte de vânzare] din Bulgaria, Spania sau Australia. Având în tolbă experienţa asta neplăcută, în Barcelona m-am abţinut să folosesc pe undeva cardul VISA emis de BRD, ca să nu risc să rămân, din nou, fără el, peste vreo jumătate de an. Am folosit, în schimb, MasterCard-ul de la ING. Recunosc că am ceva emoţii, pentru că în Spania absolut toate magazinele, oricât de mici, îţi oferă posibilitatea să plăteşti cu cardul, aşa că am profitat din plin. 

Iar acum aştept. Aştept să văd dacă şi cei de la MasterCard sunt la fel de paranoici ca oamenii de la VISA. Nu ştiu exact de ce, dar aveam impresia că VISA=profesionalism, iar MasterCard=locul al doilea. Între timp, m-am răzgândit. Sper să-mi pot folosi în continuare cardul de la ING.

În altă ordine de idei, în februarie mi-a expirat cardul VISA de la BRD. L-am schimbat şi am vrut să schimb datele în contul meu de PayPal. Nu s-a putut, pentru că banca a respins cererea mea bla-bla. Pe MasterCard nu pot retrage bani din contul de PayPal. Banii pe care-i am în PayPal sunt acum blocaţi.

Tu cu cine faci banking? Mie aşa mi s-a făcut un dor de vremurile când carduri bancare aveau doar oamenii de afaceri cu mulţi bani, iar salariul venea într-un plic…

9 thoughts on “Cine s-a ars cu ciorbă…”

 1. Denisa, faptul ca ti-au blocat cardul nu e un lucru rau. Desigur nu e convenabil sa stai fara card o perioada, dar e pentru siguranta banilor tai. Daca ti-ai pierde cardul sai ai observa ca ti-a aparut o tranzactie pe care nu o cunosti, atunci suni la ei si ei blocheaza cardul, dupa care tu primesti alt card si banii intacti pe el. eu cred ca e nemaipomenit asa. Cu banii in buzunar sau in plic, daca i-ai pierdut, pierduti raman, nu doar blocati o perioada oarecare. :)

  1. Înţeleg, e foarte bine că sunt precauţi şi vor să-mi păstreze banii în siguranţă. Dar care este logica blocării unui card la ŞASE LUNI după folosirea acestuia la un POS dubios? Serios, de câte ori putea să-mi fie furat salariul de pe acel card? Îţi spun eu: de ŞASE ORI.

 2. Denisa

  alertele Visa/Mastercard sunt emise tocmai pentru a preveni o potentiala dauna a clientului, in cazul in care a folosit cardul la un terminal compromis. Ce a facut BRD e un lucru de bun simt. E dovada ca-si respecta clientul.
  TOATE bancile fac acest lucru. Deci, daca o sa primesti un astfel de mesaj de la ING eu zic sa-l privesti altfel.

  1. De bun simţ ar fi fost să-mi spună din prima de ce nu îmi mai pot folosi cardul. De bun simţ ar fi fost să-l blocheze la câteva zile după depistarea POS-ului dubios, nu la şase luni după ce l-am folosit acolo.
   Dacă primesc un astfel de mesaj de la ING, mi-e foarte clar că paranoia băncilor bate şmecheria hoţilor, prin urmare voi folosi doar CASH la toate plăţile pe care le voi face în magazinele din străinătate, oricât de mari sau mici ar fi ele.
   Atât.

 3. Apropo de banci noi suntem momentan in cautare de una cu care sa colaboram frumos pentru „prima casa” in bucuresti… si de brd am auzit numai lucruri „non-bune”…

 4. Denisa, eu am folosit MasterCard ING o luna in SUA si nu mi-a zis nimeni nimic… Cand am facut achizitii online de aproximativ 3.500 lei am fost sunat de catre o functionara de la ING sa confirme tranzactia. Curat, simplu si frumos, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.