Când ai citit ultima dată eticheta?

Știți pizza aia foarte ieftină, pe care o poți cumpăra congelată din supermarket și de prețul căreia te tot miri? Cum naiba poate să conțină și salam și cașcaval și aluat și să coste 2 lei? Ce e în salamul ăla? Câtă carne? Câtă brânză are, de fapt? 

Ei bine… dacă ne uităm cu atenție la acest produs numit „topping pentru pizza, lasagna, paste și sandwichuri”, care este ambalat la 2 kg și costă 27 de lei la supermarket, observăm că poate conține umbre urme de lactoză și proteine din lapte. Măcar nu au avut pretenția că ar fi brânză sau ceva de genul ăsta! Este un topping și fiecare înțelege ce vrea din asta.

Bunicuța care cumpără margarină cu unt (maxim 2% unt, restul plastic), untar sau produs vegetal cu aspect de unt nu are nici o vină – în afara celei de a nu citi eticheta. La fel, când cumpără dulciuri făcute din plastic și gumă xanthan, ea crede că-i face un bine nepotului, dar de fapt îl îndoapă cu chimicale. Și copilul e fericit, că își primește doza de zahăr, ea e fericită că l-a făcut fericit și toată lumea-i mulțumită. Dacă ați ști de câte ori am văzut, la coadă la casele de marcat, bunicuți care își cumpărau lor câte un pic de carne și o apă minerală ieftină, iar pentru nepoței, o ciocolată (cea mai ieftină, că pensiile-s mici) și o sticlă mare de Pepsi sau de Frutti Fresh sau alte porcării care-i fac fericiți pe copii. Știu, pentru că am fost și eu copil și m-am îndopat cu Pepsi și cu chipsuri cu smântână și mărar sau cu brânză (alea care miros a picioare…).

Apropo de chipsuri. Au apărut chipsurile rumenite în cuptor. Foarte fain, îmi zic, să renunțăm la cartofii prăjiți în ulei vegetal și să ne „porcim” mai sănătos. Încerc să mănânc chipsuri rar, când o fac, măcar să nu fie bombe calorice. Doar că… acei cartofi rumeniți în cuptor sunt făcuți din pastă: cartofi deshidratați și rehidratați. Chipsurile cu barbecue, cu smântână și mărar, cu brânză, toate conțin cartofi prăjiți în ulei, sare și condimente. Acolo e schepsisul: condimentele alea sunt nesănătoase și cred că dublează răul făcut de faptul că alegi să mănânci cartofi prăjiți. După studii extinse realizate în propria-mi casă, am ajuns la concluzia că singurele chipsuri cât de cât OK, dintre astea comune, că am văzut că sunt și chipsuri cu caviar (12,99 lei punga), chipsurile simple, cu sare, sunt cele mai puțin dăunătoare. Nu am zis cele mai sănătoase, dar dacă tot e să te porcești, măcar să fie porceala minimă – nu adăuga insultă rănii, cum ar zice englezul (adding insult to injury, sau a pune sare pe rană), ci limitează-te la cartofi prăjiți cu sare. Pe cât posibil, la pungă mică, nu la sac…

Și nu uitați: lucrurile nu sunt întotdeauna ce par a fi. Citiți eticheta, alocați-vă mai mult timp pentru a înțelege ce mâncați. Sunt atâtea capcane pe rafturile magazinelor încât nici nu-i de mirare că sunt pline spitalele… și noi balotăm fără să citim ce conține punga frumos colorată.

2 thoughts on “Când ai citit ultima dată eticheta?”

  1. nu prea trebuie sa citesti etichete, pretul scazut este un indicator clar. mai exista pe piata un „lapte” cu cacao unguresc, dar nu e lapte 100%, e un fel de amestec de zer cu ceva si e stupid de ieftin. daca ceva e prea ieftin ca sa fie adevarat, clar nu e adevarat.
    mai e si o categorie de oameni care sunt obligati sa cumpere aceste produse ca nu isi permit altele mai de calitate si asta nu e de judecat, dar decat sa dai 27 lei pe 2 kg de „cascaval” mai bine iei branza de vaci din piata la 12 lei/kg si uite, macar e branza si e sanatoasa. n`o pui pe pizza dar o mananci cu paine si rosii si e sanatoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.