CE: Comunitatea Europeană sau China Export?

ce_marking_logoAm aflat de o şmecherie pe care o practică mai nou chinezii: de folosesc cunoscutul simbol „CE” aplicat pe produsele fabricate în Comunitatea Europeană, pe care l-au modificat puţin. Astfel, pe produsele fabricate în China se regăseşte acum simbolul care le dă europenilor încredere în faptul că produsul marcat cu „CE” a fost testat şi este în conformitate cu toate normele Uniunii Europene – de protecţie a mediului, a sănătăţii şi siguranţei consumatorului.

Marcajul „CE” se regăseşte pe produsele fabricate în Aria Economică Europeană [European Economic Area – „EEA”], din care fac parte cele 27 de state membre UE, plus Iceland, Liechtenstein şi Norvegia. Prezenţa mărcii „CE” pe un produs certifică faptul că acesta a fost evaluat înainte de a fi pus în vânzare.

Chinezii nu au înregistrat marca „China Export”, respectă doar standardele lor, dar o aplică pe produsele exportate în Uniunea Europeană, pentru că ştiu că pentru europeni, „CE” este un fel de garanţie a conformităţii, a calităţii.

Cu toate că „problema” a fost ridicată încă din 2008 în Comisia Europeană, Wikipedia zice că membrii Comisiei s-au făcut că nu ştiu despre existenţa ei, că de fapt e o neînţelegere şi nu-i nici o problemă reală. Mno.

În concluzie, ca să puteţi deosebi produsele fabricate în Europa de cele importate din China, fiţi atenţi la cele două logouri. 

CE - logo bun

CE – logo bun

CE - logo rău, China Export

CE – logo rău, China Export

Surse: Tata, Wikipedia, EC.Europa.eu

18 thoughts on “CE: Comunitatea Europeană sau China Export?”

  1. Cineva sigur incaseaza niste cecuri groase pentru a trece cu vederea! Chinezii sunt descurcareti stiu sa impinga niste valize cu bani pentru a asigura bunastarea afacerilor!

    1. @Bogdan Hunt: Chinezii siu sa citeasca toate literele de pe un contract sau lege(inclusiv cele cu litera mica pe care tu din oboseala sau neglijenta nu le citesti). Asa ca legea fiind o bariera pe langa unii trec, altii o sar si altii asteapta ca prostii sa se deschida, chinezii gasesc acea portita sa o sara decat sa astepte sa se deschida singura. Nu platesc ei cecuri grase pentru ca sunt foarte zgarciti. Si aici un exemplu de negociere chinezeasca: www://youtube.com/watch?v=Jg-fiNGkKsw

      1. @mihaela: Chiar asa chinezi sunt foarte zgarciti, stiu asta din proprie experienta! Dar asta cu EC e sincer magarie pe fata si cineva cred ca ar trebui sa se sesizeze!

  2. Atata nemultumire pe produsele din china dar toata lumea le cumpara. mai conteaza sigla ca parca se uita cineva. Toti cumpara in functie de pret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.