Copiii de azi cresc uitându-se în obiectivele camerelor foto

Când am crescut noi, mergeam la fotograf sau venea un nene cu camera foto la ocazii speciale. Am o poză din copilărie lângă un animal exotic împăiat, nu pentru că ar fi reprezentat ceva, ci pentru că asta avea fotograful în studio.

La nunți, botezuri, înmormântări, zile de naștere, chemam un fotograf care se ocupa cu asta: făcea poze. Acum, la orice eveniment, aproape fiecare persoană prezentă stă cu telefonul în mână și filmează.

Unul dintre nepoții mei [cred că singurul nepot „de sânge”, dar eu nu mă uit la detaliile astea, nepoți îmi sunt și copiii prietenelor] s-a născut și a crescut în SUA. Până vara asta, nu a avut ocazia să vină în România, așa că și-a cunoscut rudele doar cu ajutorul tehnologiei. Skype, telefoane, Yahoo Messenger, Facebook, cu astea ne-am văzut până să ne vedem în carne și oase. Sora mamei lui glumea spunând că atunci când o să vină Nepo în țară, o să trebuiască să-și pună un ecran de monitor ca „ramă foto”, ca să fie sigură că o s-o recunoască. 

mom and child photo 2

Zău că nu am nimic de criticat, doar am observat asta printre prietenii de pe Facebook: copiilor le este documentată întreaga viață, de la stadiul de omuleț încă nenăscut ascuns în burta [nu burtică, da?] mamei, la primul căcuță, prima dată când a zâmbit, primii pași, prima dată când a zis „Mama”, prima dată când a gustat lămâia etc.

Noi am crescut cu părinții uitându-se la noi și zâmbindu-ne, copiii din zilele noastre cresc cu un obiectiv de cameră foto sau cu un mic obiectiv de la camera foto a telefonului în față. Părintele e și el acolo, ascuns după telefon sau cameră, așteptând cu emoție următoarea mișcare a copilului, care trebuie surprinsă în format .mpg sau .avi și apoi urcată rapid pe YouTubesau și mai bine, pe Facebook, că acolo like-urile vin mai ușor.

Ce părere vor avea acești copii despre faptul că întreaga viață le este fotografiată și filmată și deja uploadată pe Facebook, pentru aprecieri, comentarii și… pentru tine, puiu’ mamii, ca să ai mai multe amintiri decât mine!?

But first, let me take a selfie!

mom and child photo 3

Am citit pe undeva un articol critic în care autorul spunea că micuților nu le pasă de Facebook, de like-uri, de prietenii părinților – și mi-am zis că e o exagerare, până când am văzut o mamă trăgând de fetița ei să-i facă o poză frumoasă. Fetița nu voia decât să zburde, să se joace, să țipe, nu să stea frumos la poză pentru maică-sa.

Pe de o parte, mi-ar plăcea tare mult să am și eu mai multe poze din copilărie. Și-așa am o grămadă în comparație cu părinții mei, care au doar câteva. Una când erau mici, una la grădi, una în clasa I când au primit coroniță, una la sfârșitul clasei a opta etc. Totuși, parcă mi-ar plăcea să fie și mai multe.

Pe de altă parte, cum bine zice un filosof al vremurilor noastre, să fim mulțumiți că nu avem dovezile foto & video ale tuturor prostiilor pe care le-am făcut în tinerețe! Când noi făceam tâmpenii, nu exista Facebook, iar prietenii noștri nu aveau cu ce să ne filmeze ca să ne facă de rușine, deci e mai bine așa.

Copiii de astăzi trebuie să fie mult mai atenți la ce fac și ce spun, pentru că spre deosebire de adulții din filme, pe care părinții îi fac de rușine scoțând albumul cu poze în fundul gol, copiii de azi au deja acele poze pe Internet, spre delectarea prietenilor, rudelor îndepărtate și a pedofililor – că doar nu credeați că nu există pedofili liberi care se bucură de pozele copiilor voștri!

Repet: nu vă judec, nu vă critic. Sunt sigură că, dacă aș avea un copil, l-aș fotografia și filma non-stop. Nu sunt, totuși, la fel de sigură că aș pune toate acele poze și filme pe net, la liber. Rămâne de văzut.

Foto: Happy mother photographing son in the park | Making photos of baby at home | Selfie in Venice, toate de la Shutterstock

6 thoughts on “Copiii de azi cresc uitându-se în obiectivele camerelor foto”

  1. Dar cat e de obositor si plictisitor pentru noi, prietenii parintilor, sa vezi aceleasi si aceleasi poze cu copiii, saptamana de saptamana… in cazuri mai grave, aproape zi de zi, pentru ca mamica in loc sa se odihneasca, sa iasa singura sau cu prietenele, sa aiba grija de ea (sau de casa), prefera sa stea la cersit de like-uri :D

  2. eu imi mai pozez fetele cand au o tinuta noua si arata super cute. periodic pun niste poze bune pe stick`ul USB si le duc la print, le adaug in albumul lor foto. in rest am zero poze cu ele pe facebook sau pe alte retele pentru ca nu mi se pare potrivit sa pun pozele lor fara ca ele sa`si poata da sau nu acceptul. or avea ele un an jumatate dar tot oameni sunt si au dreptul la intimitate.
    bine ca parintii nostri nu au trait in asa vremuri ca acuma toti aveam prima caca si prima baie filmata pe youtube. ce jenant, nu?

  3. Nici eu nu inteleg nebunia asta cu Facebook-ul. Mi se pare ca ii expunem cu mult prea mult. Adica o poza, doua fie, dar foileton deja iti petreci ziua fotografiind, postand si tot asa pana iti spune cineva ca nu mai poarta Pampers de o saptamana..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.