Creditele sunt pentru fraieri

i don\ N-o să mai iau nimic, niciodată, în rate. Nu-mi permit ceva, nu cumpăr. Aşa trebuia să gândesc şi în noiembrie anul trecut, când m-a mâncat în fund să cumpăr laptopul din Domo.

În ultima vreme, am cam omis să plătesc rata [nu că n-aş fi avut bani, dar la Domo nu se poate plăti cu cardul, iar ING Hunedoara e destul de departe faţă de Domo… şi mi-a fost lene să dau pe-acolo]. Aşa că zilele trecute m-a trezit din somn o madamă de la Estima Finance, care m-a luat tare când m-a „prins”, în sfârşit, la telefon:

– Alo, doamna…?
– Mda.
– De la Estima sunt. Aţi întârziat cu plata ratelor.
– Da, ştiu.
– Păi ce se-ntâmplă? Aveţi o datorie de …!!!!!!!!!!!!!!111oneone
– Îhî.
– Ştiţi că dacă nu plătiţi cât mai repede, vă „băgăm” la Biroul de Credite [sau cum îi zice la minunea aia]..
– Da, da.
– Când plătiţi?
– Mâine [bullshit, aş fi zis orice ca să mă lase în pace, să dorm în continuare].
– Bine, atunci dacă până luni sau marţi, cel târziu nu plătiţi…
– Plătesc.
– Bine, bla bla…
– La revedere.

Se ştie că toţi ăştia-s drăguţi până te-au fraierit. Apoi tot ce fac e să îţi ceară banu’, cu nesimţire. Eventual să-ţi mai scape câte un SMS în care să te anunţe că poţi cumpăra cu dobândă zero de la ei.

Dragilor, a fost prima şi ultima dată când am cumpărat ceva în rate. De la Domo. Aşa cum am mai spus, de-acu’ încolo, îmi permit – cumpăr, nu-mi permit, pa! Să fiţi sănătoşi şi să fraieriţi pe alţii.

Şi nu, încă n-am plătit. Dacă mă trec ăştia pe lista neagră, nu voi mai putea cumpăra niciodată chestii în rate? Vai, cât sufăr!

17 thoughts on “Creditele sunt pentru fraieri”

 1. mi se pare normal sa te sune si sa te anunte daca ai intarziat cu ratele. nu cred ca e hobby`ul femeii aleia sa sune rau platnici si sa le reaminteasca.
  ar fi bine sa nu intri pe ‘lista neagra’, nu stii niciodata cand vei putea avea o problema, o urgenta si iti trebuie niste bani in plus.

 2. de acuma sper sa inveti si tu ca tot ce cumperi in rate platesti destul d emult in plus asta ca sa numai zic ca mai poti pati si alte dracovenii , un amic d eal meu care platea la zi factura sa trezit cu o instiintare cum ca nu a platit nici o rata si uite asha a fost obligat sa plateasca din nou produsul acela :(

 3. Hmmm… Denisa! daca te trece pe lista aia a lor… nu mai poti face nici rate, nici credit la banca (o foarte lunga perioada 3-7 ani) si cred ca si operatorii de tel mobila te verifica. E pe bune. Dar daca te poti lipsi de asta..poti face un credit mai baban si sa te faci ca uiti sa il platesti. Or sa te cheme in judecata, or sa te intimideze cu hartii la care nu trebuie sa raspunzi ca sa nu existe dovada ca ai luat la cunostinta. Iar in cazul asta te sufla de praf.

 4. Toader, se întâmplă să fiu româncă, prin urmare, din când în când, într-o ţară ca România, dă-mi voie să am o atitudine „foarte românească”.

 5. UnCopilutz, ai tu o treabă cu casa. De ce aş rămâne fără casă? Doar pentru că am întârziat cu plata ratelor pentru un produs cumpărat fără a gira cu casa?

 6. Ai mare dreptate, cam nesimtita aia sa te scoale din somn sa-ti spuna ca nu ai platit ceea ce te-ai angajat sa platesti (pentru ca e departe rau).
  Te pune pe lista neagra, nu mai faci credit 5 ani, no big deal…poate vrei sa schimbi masina, ce mare lucru sa platesti 20000 fara rate, poate vrei sa schimbi casa…o suta si ceva de mii, un fleac, ii platesti din restu’ primit la aprozar…NORMAL ca nu avem nevoie de rate. Apropo laptopu’ de ce l-ai luat in rate, nu aveai schimbat?:))

 7. mi se pare normal ca atunci cand iti faci datorii sa ti le platesti…Adica a fost frumos cand te-ai dus sa-ti ridici laptopul (desi nu ti-l permiteai cu banii jos), dar acum este lenea prea mare sa te duci sa ti-l achiti..Stii, e foarte ciudat ca ai un blog in care comentezi idioteniile romanilor, tara asta de rahat, dar ti-e lene sa te duci sa platesti ratele la un rahat de laptop..cam ironia sortii…si cand ma gandesc ca sute de oameni au aceeasi gandire, eh, asta chiar e o problema..

 8. Bhusta, dă-mi voie să fiu om. Dă-mi voie să nu-mi convină să fiu sunată la ore imposibile.
  Da, ştiu, nu e corect ce fac. Trebuie să plătesc pentru un bun cumpărat în rate. Am plătit de când am scris articolul, cât timp aveţi de gând să mă mai bateţi la cap cu replici de genul „eşti o nesimţită, ăsta e românism”?
  Nu-ţi doresc decât să-ţi cumperi un produs în rate de la Domo. Vorbim dup-aia. Geez!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.