Nu am devenit gospodină, dar am învățat cum să gătesc ușor: cu CrockPot

…iar acest articol nici măcar nu este sponsorizat. M-am hotărât eu să fac o serie de articole despre lucrurile pe care le folosesc și îmi sunt folositoare, pentru că nu trebuie să așteptăm ”sponsorizarea” ca să vorbim despre lucruri de calitate. Sharing is caring, nu?

Acum un an, în jurul Sfântului Black Friday la Români, mi-am căutat o oală CrockPot căreia să îi dau ingredientele și care să-mi gătească supe și ciorbe. M-am sucit, m-am învârtit, o oală electrică resigilată am găsit și uite așa am plătit doar 110 lei pe ea, cu transportul gratuit, pentru că eram în perioada de încercare a serviciului Genius de la eMAG (care-ți asigură transportul gratuit la Easybox).

Ce face oala asta? Cum arată?

Este practic o parte metalică, electrică + oala propriu-zisă, din ceramică. Are un cablu pe care-l bagi în priză și oala din ceramică se încălzește încet, iar mâncarea din ea se gătește și ea încet. Aparatul se numește, de fapt, slow cooker, pentru că asta face: consumă curent puțin, dar pe o perioadă mai lungă de timp, și îți gătește mâncarea. CrockPot are tot felul de șmecherii, de oale complexe, dar eu mi-am dorit un simplă, în care să „arunc” ingredientele și la final să rezulte ceva comestibil. Și exact asta face.

Unele femei spun că oala asta le „salvează” timp, pentru că o pornesc, se duc cu copiii la parc sau la plimbare, iar când se întorc acasă, au mâncarea gătită și caldă, numai bună pentru a fi consumată. O altă idee este să o pui seara la treabă, o lași pe treapta 1 (are 2 trepte de încălzire), te culci, iar dimineața ai o zamă sau tocăniță caldă. E o invenție minunată!

Pe mine mă seacă să stau lângă aragaz/plită și să păzesc mâncarea. O dată că nu știu când se pun ingredientele în oală, apoi mi-e frică să nu stau cu nasul în telefon și să se ardă… numai probleme! Dacă nu te-ai născut cu pasiunea pentru gătit, cred că e foarte greu de dobândit. Mie-mi cam lipsește. Îmi place să văd că iese ceva bun din mâinile mele, dar mi se pare foarte anevoios procesul. De asta îmi place oala mea minune: în câteva ore am o ciorbă bună pe care o savurez toată săptămâna.

Ce fel de mâncare fac eu la CrockPot?

Uneori ciorbă, alteori ciorbă scăzută, ca să zic așa. :)) Nu am o rețetă standard, arunc ingredientele după ochi și dacă nu pun suficientă apă, nu iese ciorbă, ci „mâncare scăzută”. La fel de bună și ea. Eu pun așa: linte roșie, un cub de Knorr de legume, o jumătate de borcan de zarzavat pentru ciorbă, o cutie de fasole (albă sau roșie, ce se nimerește să am), eventual năut, orez (de care am la îndemână). Uneori mai pun leuștean și pătrunjel, dacă am la îndemână. Adaug apă, cam două-trei borcane de 800, în funcție de cât de plină este deja oala, că lintea și orezul se umflă destul de mult.

Oala mea CrockPot de 3,5 litri

După 4 ore la viteza 2 sau vreo 7-8 ore la viteza 1, în camera unde am CrockPot-ul miroase demențial și încep să salivez. Cum am spus mai sus, o oală îmi ajunge o săptămână sau chiar mai bine, ceea ce înseamnă că am prânzul asigurat. Mai adaug niște pâine, ardei iute sau ceva murătură și iese o masă delicioasă.

Despre costul total al unei astfel de ciorbe nu știu să vă zic, dar e foarte mic. Orezul este relativ ieftin, eu la ultima ciorbă am pus o ceașcă de orez brun (cumpărat la kil pe voucher câștigat… deci gratis), o ceașcă de linte, o cutie de fasole albă luată la reducere de la Kaufland cu vreo 3 lei, jumătate de borcan de zarzavat – deci vreo 3 lei, apă și un cub de Knorr care costă câteva zeci de bani (șase cuburi costă acum la Kaufland vreo 2,50 lei). Cost total, aș zice, grosier, 12 lei pentru toată oala de ciorbă care-mi va ajunge vreo 6 zile. Deci doi lei porția! Nu știu unde mai poți să mănânci atât de ieftin și bun.

Am mai făcut orez cu ciuperci și alte minunății, dar de când am descoperit rețeta de ciorbă care funcționează la mine, nu am mai încercat altceva. Câteva idei am salvat în highlights, pe Instagram: aici.

Am luat-o pentru că:

• nu îmi place să gătesc, să stau zeci de minute lângă o oală
• prefer să am o mâncare bună în fiecare zi la prânz, decât să cumpăr te miri ce și să arunc jumate; nu-mi place risipa alimentară!
• a fost foarte ieftină și face treabă foarte bună, cu consum mic (Consumul de energie al aparatului electric Crockpot este redus, echivalând cu energia consumată de un bec, între 75 și 150W pentru modul Low și între 150 și 220W pentru modul High– sursa: Crockpot România)

Note: înainte de a mă critica, cubul Knorr (sau Maggi sau whatever, nu folosesc doar Knorr, asta s-a întâmplat să găsesc la reducere) are 10 grame și în afară de câteva legume și foarte multă sare, da, conține și tot felul de „chimicale”, dar sunt 10 grame. Pick your poison, I guess.

Oala mea este cea de 3,5 litri. Nu se mai prea găsește pe eMAG, nu știu de ce. Pe OLX cineva o vindea cu doar 70 de lei, aproape că mă bate gândul să o iau pentru că eu i-am crăpat vasul… dar l-am lipit și e OK. Deci căutați în mai multe locuri, dacă vreți mâncare pentru familie numeroasă luați o oală mai mare, citiți recenziile, descrierile, păreri pe Facebook.

1 thought on “Nu am devenit gospodină, dar am învățat cum să gătesc ușor: cu CrockPot”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.