Cu trei luni înainte de alegeri, politicienii locali îşi amintesc de „Hunedoara noastră”

De când s-a anunţat că în ziua de 10 iunie vor avea loc alegerile locale, politicieni din tot judeţul au început să trimită presei mailuri cu diverse proiecte pentru „Hunedoara noastră”, invitaţii la conferinţe de presă, informări de tot felul. După patru ani în care nu s-a făcut nimic în oraşul Hunedoara, zilele astea se lucrează intens la asfaltare şi la schimbarea bordurilor [iată că borduri nu se pun doar în Bucureşti!], plus înjumătăţirea trotuarelor pentru crearea de locuri de parcare.

În Deva, parcările care „muşcă” din trotuare au fost făcute încă de acum aproximativ trei ani. Crescuse numărul de maşini, iar locurile de parcare erau prea puţine, aşa că primarul Mircia Muntean a umplut oraşul de parcări pe diagonala trotuarelor. Şi, din ce-am văzut eu, pietonii nu au avut prea mult de suferit; în Deva nu au rămas trotuare pe care să încapă doar câte o persoană.

Taximetriştii hunedoreni au protestat, în anii trecuţi, pentru că îşi distrug maşinile în gropile din oraş. Apropo, dacă aveţi drum pe-aici, să mergeţi încet, pentru că avem nişte gropi de toată „frumuseţea”. Unele sunt atât de mari încât au propriile lor gropi! Acum, după patru ani în care străzile au fost lăsate, în marea lor majoritate, să se degradeze, încep lucrările! Nu s-a aşteptat nimeni la asta, zău. Ovidiu Hada, primarul municipiului Hunedoara, spunea despre el în urmă cu patru ani că „onorează Hunedoara”. Omul se întorsese de curând din SUA, aşa că mă gândesc că nu mai ştia exact ce înseamnă „a onora” [spun asta pentru că a onora poate să însemne: 1. A avea, a manifesta faţă de cineva sau ceva respect, consideraţie, stimă; a cinsti, a respecta; dar şi: (Fam.) A acorda cuiva o favoare de care trebuie să fie mândru. 2. A face pe cineva demn de cinste, de laudă – sursa].

Hada pornit în cursa electorală pentru Primăria Hunedoara în anul 2008, la braţ cu preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, şi primarul Devei, Mircia Muntean, care în ciuda măgăriilor pe care se presupune că le-a făcut [ceva afaceri cu terenuri, pentru care e căutat periodic de DNA], este foarte iubit de către deveni, pentru că a transformat Deva dintr-un orăşel urât şi prăfuit într-unul cochet şi mult mai curat. Mircia Muntean a garantat pentru Hada, le-a promis hunedorenilor că vor avea un oraş la fel de frumos ca Deva, iar hunedorenii l-au crezut.

Bulevardul Dacia din Hunedoara, martie 2012
Bulevardul Dacia din Hunedoara, martie 2012

În cei patru ani de când Ovidiu Hada este primar al Hunedoarei, eu n-am văzut nici o schimbare în bine. Taximetristul care m-a dus ieri la lucru mi-a zis că exagerez, pentru că s-au mai „plombat” câteva străzi, ba chiar una s-a asfaltat complet. E adevărat, există o stradă – Str. Cerbului – care a fost asfaltată şi e ca-n palmă; de când au descoperit-o, toţi taximetriştii preferă să mă ducă la muncă pe acolo. Că nu-s gropi. Şi acelaşi taximetrist de ieri mi-a spus că ar trebui să fie alegeri în fiecare an, ca să mai vedem că se face câte ceva pentru oraşul ăsta.

Acum, Hunedoara arată aşa cum vedeţi în poza de mai sus: toată răvăşită, în curs de „cosmetizare” pentru campania electorală ce va să vie.

Habar  n-am dacă Hada mai candidează la primărie, ce ştiu este că oamenii nu îl mai vor. S-au lăsat păcăliţi o dată, a doua oară nu cred că o mai muşcă. Ca să-şi mai spele din păcate – sau ca hunedorenii să vadă că el face şi drege, Hada trimite cel puţin de trei  ori pe săptămână comunicate către presa locală. Ştiu asta pentru că primesc şi eu mailurile de la primărie. Ba îi consultă pe hunedoreni cu privire la „situaţia câinilor fără stăpân din municipiul Hunedoara”, ba îi informează că urmează să se desfăşoare diverse evenimente fade, menite să-i aducă lui awareness, cert este că în ultima perioadă eu, ca hunedoreancă, mă simt de parcă oraşul meu chiar ar avea un primar căruia să-i pese de el. Ce păcat că asta se întâmplă abia în al doisprezecelea ceas!

Iată un exemplu de comunicat trimis de cabinetul primarului:

Primăria municipiului Hunedoara, la inițiativa Primarului municipiului, Ovidiu Marius Hada, derulează campania „O oră pentru Hunedoara noastră”. Campania „O oră pentru Hunedoara noastră” cuprinde următoarele acţiuni:

 • Curăţenia Generală de Primăvară – 19.03.2012 – 06.04.2012;
 • Acţiunea de curăţare a pârâului Zlaşti – 31.03.2012, între orele 11.00 – 15.00;
 • Ora Pământului – 31.03.2012, între orele 20.00 – 21.30;
 • De Ziua Pământului, ne întâlnim în Parcul Tineretului – 22.04.2012, la ora 12.30.

Sub numele „O oră pentru Hunedoara noastră”, campania desfăşurată de Primăria municipiului Hunedoara are ca scopuri principale reunirea activităţilor referitoare la protejarea mediul în cadrul unei viziuni integrate şi implicarea activă a cetăţenilor. Putem proteja Pământul, protejându-ne propriul municipiu. Lucrurile mici fac diferenţa! Astfel, putem face unul dintre cele mai simple lucruri şi vom contribui semnificativ la viitorul nostru verde: putem să donăm din timpul nostru „O oră pentru Hunedoara noastră”!

Primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Marius Hada, îi invită pe toţi hunedorenii interesaţi să se alăture acestei campanii şi să participe la acţiunile din cadrul acesteia. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să accesaţi pagina de Internet a instituţiei, www.primariahd.ro.

Doar împreună putem face ca Hunedoara noastră să fie un municipiu mai curat şi mai frumos aşa cum ni-l dorim cu toţii.

Cabinetul Primarului

Hunedoara are şanse reale să devină un municipiu mai frumos, începând din vara anului 2012, odată cu plecarea lui Ovidiu Hada – un primar care nu a făcut nimic pentru oraşul meu – din funcţie. Eu atât am avut de zis.

Viorel Arion, de la PDL, şi-a anunţat şi el candidatura pentru „fotoliul” pe care Hada l-a ocupat degeaba timp de patru ani. Aşa se face că în ultima vreme s-au înmulţit şi mailurile trimise de acesta presei. Iată, mai jos, unul dintre ele. Vă avertizez că este lung.

Deputatul Viorel Arion a lansat astăzi, 28 martie 2012, alte trei proiecte din cadrul programului său RECONSTRUIM împreună HUNEDOARA.

1. TEATRU pentru hunedoreni

Reconstrucţia Hunedoarei nu poate, şi nu are dreptul să omită revitalizarea vieţii culturale a municipiului. Este încă un capitol dureros pentru hunedoreni, pentru că astăzi Hunedoara este foarte departe de ceea ce ar trebui să însemne arta şi cultura de mileniu trei. Este revoltător faptul că ultimii doi primari au abandonat clădirea Teatrului, care ar fi trebuit să fie centrul spiritual al hunedorenilor, o clădire emblematică pentru Hunedoara, frumos şi scump vopsită pe exterior, o ruină în interior.

„Ultimii ani, de când Teatrul e închis, sunt o pierdere imensă şi, din păcate, ireparabilă pentru Hunedoara. Când un primar pune lacătul pe lăcaşe de cultură, el trebuie să ştie că mii de oameni vor avea de suferit. Copiii şi tinerii Hunedoarei au trăit în ultimii ani fără teatru, fără spectacole de calitate, fără cultură, asemeni tinerilor dintr-un sat uitat de lume. Nu e suficient ca o dată pe an să avem un concert la Castel. E ca şi cum i-am hrăni pe copiii noştri o singură dată pe an”. (Viorel Arion)

Proiectul prin care Teatrul va fi redat hunedorenilor nu se rezumă la reabilitarea clădirii, pentru că o clădire frumoasă şi funcțională nu e destul. E nevoie de un plan concret şi, în primul rând, e nevoie de un primar care să înţeleagă şi să susţină nevoia de cultură a oamenilor. „Mă îndoiesc sincer că primarii care au abandonat Teatrul sunt în măsură să îl relanseze cu adevărat. Lucrez împreună cu specialişti în domeniu la un plan de salvare a vieţii culturale hunedorene, iar aici Teatrul ocupă un loc extrem de important. Vreau ca Hunedoara să fie din nou un centru de cultură în judeţ şi în ţară. Teatrul va găzdui spectacole şi piese de teatru pentru toate categoriile de vârstă, proiecţii de film 3D, concerte, expoziţii şi simpozioane, aşa cum se întâmplă într-un oraș civilizat”. (Viorel Arion)

2. PROMENADA

Hunedoara arată astăzi mai tristă şi mai ponosită ca oricând. La tot pasul te întâmpină câini fără stăpân, gunoaie şi imaginea sumbră a ruinei. Clădiri cu care ne mândream şi care au fost ridicate cu sudoarea frunţii hunedorenilor zac părăsite pentru că ultimii primari ai municipiului au avut alte priorităţi.

„Cred că nu mai avem timp să oferim a doua şansă celor care au adus Hunedoara aici. Întregul aspect al municipiului trebuie schimbat. Programul cu care vin în faţa hunedorenilor va reconstrui Hunedoara. Aşa se şi numeşte programul meu: RECONSTRUIM ÎMPREUNĂ HUNEDOARA. Blocurile vor fi anvelopate termic şi faţadele refăcute, parcurile şi spaţiile verzi dintre blocuri vor fi îngrijite, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii. Voi expune pe larg acest proiect zilele următoare”. (Viorel Arion)

Orice oraş modern are simbolurile sale. Hunedoara şi-a pierdut simbolurile pentru că, fie le-a abandonat, fie nu le-a valorificat cum se cuvine. Un simbol pentru municipiu va fi viitorul CENTRU DE PROMENADĂ, pe traseul dintre Gambrinus şi Teatru, un spaţiu pietonal care să le ofere hunedorenilor o insulă de relaxare în mijlocul oraşului, cu alei pavate, terase în aer liber, flori şi pomi ornamentali.

„Aleea de promenadă va ajunge repede o mândrie pentru hunedoreni şi un loc preferat pentru petrecerea timpului liber. Orice oraş care se respectă are un astfel de centru care atrage ca un magnet investiţiile şi investitorii, de la restaurante renumite la magazine ale unor mărci cunoscute. O astfel de investiţie va aduce bani la bugetul local şi va îmbunătăţi imaginea oraşului, iar ceea ce este cel mai important, hunedorenii vor avea în sfârşit un centru de promenadă modern, fără maşini parcate pe trotuare, civilizat, aerisit şi relaxant, aşa cum şi-l doresc”. (Viorel Arion)

 

Alături de celelalte proiecte cuprinse în programul RECONSTRUIM ÎMPREUNĂ HUNEDOARA, toate la fel de importante pentru schimbarea imaginii municipiului, Centrul de Promenadă va readuce Hunedoara la locul pe care îl merită, un oraş de care hunedorenii să fie mândri. „Hunedoara este un întreg. Nu te poţi ocupa doar de centru şi să neglijezi periferia. În ultimii 10 ani tot acest întreg a fost abandonat şi realitatea tristă se vede. Este nevoie de o muncă susţinută de reconstrucţie a oraşului, dar mă bazez pe oamenii care au construit cu brațele lor un combinat siderurgic şi un oraş din temelii. Împreună vom reconstrui Hunedoara!” (Viorel Arion)

3. PATINOARUL municipiului trebuie redat hunedorenilor

Până în urmă cu 10 ani, patinoarul din zona stadionului era funcţional. Tineri şi copii, iubitori ai sportului în aer liber, se bucurau de normalitatea unui oraş civilizat, aşa cum era odinioară Hunedoara noastră. Acum şi patinoarul este doar o amintire, la fel ca alte obiective din Hunedoara lăsate în paragină de autorităţile dezinteresate de astfel de investiţii. Lăsat de izbelişte, instalaţiile i-au fost distruse sau au ajuns la fier vechi şi doar platoul de beton mai aminteşte de ceea ce era cândva locul preferat pe timp de iarnă al hunedorenilor.

„Am ajuns astăzi să trăim din amintiri şi, în timp ce alte oraşe se dezvoltă, noi să vorbim despre ce era odată mândria noastră de hunedoreni. Vina cea mai mare o poartă administraţiile locale, care de-a lungul anilor au invocat mereu lipsa banilor ca scuză pentru toate obiectivele lăsate în paragină. Există bani pentru astfel de investiţii, atât de la Guvern, cât şi din alte surse de finanţare, bani care trebuie doar accesaţi în baza unor proiecte. Tinerii din Hunedoara sunt nevoiţi să scoată bani din buzunare pentru a-şi petrece timpul liber în Deva sau în alte oraşe şi asta pentru că municipiul Hunedoara nu le oferă nimic. Această situaţie trebuie să înceteze”. (Viorel Arion).

Asemenea ştrandului de la marginea oraşului, patinoarul este azi o amintire. Reprezentanţii Primăriei Hunedoara invocă lipsa banilor pentru a ascunde trista realitate a lipsei de viziune şi de interes pentru dezvoltarea municipiului.

„Celor care spun că Hunedoara e săracă şi că e normal să arate ca o ruină, le spun că nu sărăcia, ci proasta gestionare a resurselor ne-a adus aici. Au fost fost bani suficienţi să întreţinem măcar ce am avut. Voi reda patinoarul hunedorenilor! E nevoie doar de hărnicie, de bune intenţii şi de o investiţie infimă în comparaţie cu banii risipiţi în ultimii 10 ani de către administraţiile locale”. (Viorel Arion)

Patinoarul municipiului Hunedoara va funcţiona ca atare în timpul iernii, iar vara va fi amenajat ca spaţiu pentru practicarea sporturilor urbane: minicircuit skateboard şi mountain bike, tenis, basket, minifotbal, role etc.

În urma dezbaterii iniţiate cu hunedorenii pe tema VIITORUL HUNEDOAREI, deputatul Viorel Arion a prezentat în ultimele două săptămâni alte şase proiecte din cadrul programului RECONSTRUIM ÎMPREUNĂ HUNEDOARA, şi anume:

 1. realizarea unui PARC INDUSTRIAL european care să ofere avantaje investitorilor şi să genereze locuri de muncă în Hunedoara
 2. un COMPLEX MULTIFUNCŢIONAL pentru persoanele vârstnice
 3. amenajarea unei PLAJE PUBLICE pe malul Lacului Cinciş
 4. un PROIECT LEGISLATIV pentru 2.000 de siderurgişti hunedoreni
 5. un ADĂPOST care să rezolve problema câinilor comunitari
 6. un PARC special amenajat în care iubitorii de patrupede să îşi scoată câinii la mişcare în aer liber şi ŞTRANDUL MUNICIPAL de la Valea Seacă.

Bun, astea sunt promisiunile pe care ni le face Viorel Arion. Cu riscul de a vă plictisi, pe măsură ce apar şi alte promisiuni electorale ale celorlalţi candidaţi la Primăria Hunedoara, le voi publica şi comenta pe blog. Am vrut să fac lucrul ăsta şi în 2008, dar nu am păstrat nici un fluturaş, nici o declaraţie făcută de candidaţi. Acum i-aş fi putut „scoate ochii” punctual lui Ovidiu Hada pentru tot ce a promis şi nu a făcut în cei patru ani de când mănâncă o pită ca primar al oraşului meu. Peste alţi patru ani, dacă nu emigrez naibii într-o ţară mai civilizată, voi avea pe blog toate promisiunile electorale şi voi putea să le compar cu ceea ce va fi făcut sau nu va fi făcut noul primar ales de hunedoreni.

11 thoughts on “Cu trei luni înainte de alegeri, politicienii locali îşi amintesc de „Hunedoara noastră””

 1. Toată chestia cu bordurile şi parcările nu face decât să irite populaţia. Majoritatea oamenilor nu sunt de acord cu acest proiect considerat de mine, inutil.

  Nu cred că-l vor mai vota nici măcar pocăiţii.

 2. Cred ca e valabil pentru orice oras din tara, cu cateva luni inainte, se parg drumuri se ”repara” portiuni efecte 3 d vizibile doar de ei mari binefacatori si binevoitori politiceni. Ca de as avea o arma la indemana…

 3. Pingback: Primaru’ face trotuaru’ « Denisa Bârgău
 4. parcul si bordurile sunt la putere, ce se vede. dupa ce sunt facute ori sunt stricate pt ca sunt facute prost sau pentru ca nu sunt destul de ranforsate pentru a rezista badaranilor carora le sunt dedicate sau sunt sparte pt a repara cine stie ce teava. sa reziste cateva luni pana la vot

 5. Tipic.. avem un talent innascut de a latra degeaba. Daca cineva nu face nimic nu e bine, daca face, iar nu e bine.
  Nu tin partea nimanui, dar recomand o documentare inainte de a vorbi sau scrie ceva si pentru a inlesni cautarea, am sa pun niste link-uri pe care le-am gasit din curiozitate. Oare chiar a stat 4 ani degeaba fara sa miste un deget primaria Hunedoarei?

  http://adrvest.ro/attach_files/contracte_semnate.pdf (dupa cum se vede, proiectele au fost depuse in 2010, nu cu 3 luni inainte de campania electorala)

  http://adrvest.ro/attach_files/situatia%20proiectelor%20depuse%20la%20nivelul%20Reg%20Vest%2009.05.2012.pdf

  Sunt 8 proiecte europene depuse pentru municipiul Hunedoara: cel cu strazile din oras, parcul tineretului, spravegherea video, cei 3 kilometri din micro 5 pana la Pestis, ambulatoriul din spital, centrul social pentru batrani, reabilitarea colegiului Iancu de HD, reabilitarea sitului industrial.

  http://www.primariahd.ro/fisiere/hcl/09-075H.pdf (proiect din 2009)
  http://www.primariahd.ro/fisiere/hcl/HCL%2076-2010.pdf (2010)
  http://www.primariahd.ro/fisiere/hcl/08-274H.pdf(2008)

  Aici este lista cu toate proiectele, mai putin situl industrial, valoarea lor trecand de 15 milioane de euro. Singura problema e viteza cu care se misca lucrurile in tara asta.

  1. @Hunedoara: Pot să-ți răspund acum, pot, pot? Nu a stat degeaba. Acum cred că stă cam degeaba, în pușcărie. Dar de fapt nu stă degeaba, își construiește cazul împotriva statului român, pe care îl va da în judecată că el a venit nevinovat din SUA ca să ne onoreze și noi l-am băgat la bulău. Of, of!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.