Cum a fost la MozCoffee Hunedoara

mozcoffeeA fost îmbucurător şi încurajator. Când m-am mutat în Hunedoara, în urmă cu 12 ani, nici nu visam că o să particip la un eveniment de lansare & prezentare a unui browser în oraşul ăsta despre care unii spun că-i mort. Drept e că nici foarte viu nu-i el, dar avem speranţe de mai bine. O să vedeţi voi!

Trebuie să mărturisesc că nu am mai folosit Firefox de aproape doi ani, aşa că nu mai ştiam la ce versiune a ajuns; de-aia am făcut ochii mari când am auzit că luna asta s-a lansat versiunea cu numărul 18. Wow! Iconiţa cu vulpea de foc încă o mai am în Quick Launch bar, doar că de când am descoperit faptul că pot sincroniza Chrome-ul de acasă cu cel de la serviciu şi cu cel de pe laptop şi acum cu cel de pe telefon… nu am mai vrut să încerc altceva.

Ce mi-a plăcut a fost că niciunul dintre reprezentanţii Mozilla în România nu au încercat să ne bage pe gât Firefox. Nu s-au făcut nici comparaţii între Firefox 18 şi Chrome sau Firefox 18 şi Internet Explorer. Raul Malea ne-a vorbit despre noul Firefox în comparaţie cu Firefox 17, lucru pe care l-am apreciat. Fiecare reprezentant e obişnuit să-şi laude „copilul” comparându-l cu „ceilalţi copii”, chestie care devine obositoare. Cred că dacă aş locui în SUA m-ar enerva să văd reclame în care mi se spune că Pepsi e mai bun decât Coca-Cola – şi invers – sau că McDonald’s are mâncare mai sănătoasă decât KFC – şi invers.

Despre browser… acum mi-am instalat ultima versiune [de fapt, am făcut upgrade, pentru că îl aveam instalat] şi într-adevăr se mişcă mult mai repede decât Firefox-ul pe care îl ştiam eu.

Firefox OS

Râdem, glumim, dar de luna viitoare vor fi disponibile pentru developeri două telefoane mobile care rulează sistemul de operare Firefox. Până în septembrie, aceştia pot dezvolta aplicaţii pentru noul sistem de operare, urmând ca în toamnă să vedem cu ochii noştri telefoane cu sistemul de operare Firefox.

mozcoffee1Aceste telefoane se adresează pieţelor emergente, motivul principal fiind preţul lor scăzut. Un telefon cu Firefox OS va costa mai puţin de 100 de euro dar nu se va face de ruşine pus faţă în faţă cu un telefon cu Android. Asta e promisiunea Mozilla, nu a mea. Eu sunt curioasă să mă joc cu un astfel de telefon.

Am ridicat o sprânceană când ni s-a spus că acest sistem de operare este gratuit. Da’ ce, Android-ul instalat pe mai toate telefoanele deştepte din zilele noastre nu-i gratuit? Că Google…
Nu, nu este gratuit. Producătorii de telefoane mobile trebuie să plătească pentru a-şi dota terminalele cu sistemul de operare Android, iar asta se regăseşte în preţul final al telefoanelor. Firefox OS va fi gratuit, prin urmare telefoanele cu Firefox vor fi mult mai ieftine decât smartphone-urile disponibile acum pe piaţă.

Eu, una, de-abia aştept să văd cum se mişcă un telefon cu Firefox OS. O simulare am văzut chiar la prezentare [vi-l puteţi instala şi voi de aici], dar de-abia aştept luna septembrie ca să pun mâna pe un telefon real cu acest sistem de operare. 

Poze | Firefox 18 download | Firefox OSSimulator Firefox OS 

7 thoughts on “Cum a fost la MozCoffee Hunedoara”

  1. Stii ca sunt câțiva romani, printre care si bunul meu prieten Danut, care lucrează la sediul central Mozilla din Mountain View? Daca e ok, iti las linkul de pe blogul lui la un articol cu o grămadă de poze de acolo.
    http://jurnal-sua.blogspot.com/2012/10/vizita-la-sediul-mozilla-din-mountain.html?m=1
    Am fost si eu in vizita, si desi nu e chiar ca la Google, e un loc super placut si funny. Au cateva chestii super…speciale :)), dar am promis sa nu le divulg lol. Pentru ca e non-profit își tratează angajații un pic diferit (in sensul bun) fata de modul clasic al companiilor. Am si eu poze pe blog, daca e cineva interesat:)

  2. Mă iartă dacă am lăsat să se înțeleagă (în articolul de pe blogul Andreei) că Hunedoara este un oraș mort și fără speranță. „Istoria” scrisă de mine (subiectivă și incompletă cum am spus) s-a vrut nu doar un moment de aducere aminte ci mai degrabă o pledoarie pentru un nou început.
    Eu cred că lucrurile într-o zi se vor schimba și în orașul nostru. De asta încă locuiesc aici.

    1. @Sonia: Nu mă refeream la Dvs. :) Mai multă lume are impresia asta, în general cei care doar trec pe la Sântuhalm în drum spre alte zări. Şi nu-s chiar departe de adevăr, ce-i drept. Dar bine-a fi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.