Cum ne ajută tehnologia să fim mai creativi?

În urmă cu 10 ani, agențiile de publicitate începeau, timid, să invite bloggerii în fabricile marilor clienți care erau deschiși către așa ceva. Social media era un termen de care încă nu se prea auzea, „sociale” erau blogurile, Facebook abia dacă se lansa și toată lumea își lua informațiile de pe site-urile de știri și de pe bloguri (de multe ori, acestea se confundau, pentru că apăruseră „redacții” formate dintr-un singur om și „portaluri” online în care știrile erau compilate, cu unicul scop de a aduna trafic. Pe vremea aia am primit și eu invitația de a merge în vizită într-o fabrică de chipsuri de pe lângă București. Mai vizitasem puține fabrici și mi s-a părut fascinant să pot fi atât de aproape de ceea ce pentru mine era hrana zilnică într-o vreme. Cred că am mâncat un TIR de chipsuri cu smântână și mărar!

Aveam, pe atunci, o cameră foto/video cumpărată la mâna a doua de la un prieten care avea nevoie de bani și mi-a dat-o la un preț foarte bun. În România nu se vindea și ce mi-a plăcut cel mai mult la ea era că filma în slow motion. Cadrele aveau o calitate execrabilă, o rezoluție de thumbnail și dacă nu aveai lumină bună, se vedea flicăritul neonului, dar hey! aveam filmări în slow motion când nimeni nu avea! Astăzi, doar 10 ani mai târziu, orice telefon de o mie de lei face treaba asta și aproape oricine are în buzunar un telefon care filmează în slow motion la rezoluție decentă. Doar 10 ani mai târziu… vă dați seama ce-o fi peste alți zece ani?!

În acea vizită la fabrica de chipsuri am filmat, deci, cu camera aceea, un video care astăzi are 276 de mii de vizualizări. Au existat foarte multe comentarii ale unor copii care mă acuzau că am furat video-ul de la Discovery Channel. Am fost măgulită, flatată și enervată în același timp. Sigur, calitatea filmării mele lasă de dorit, lăsa și la vremea aceea, dar în 2012 să filmezi în slow motion, să editezi, să pui pe YouTube, dar mai ales să ai acces într-o fabrică de chipsuri, ca om de rând, părea neverosimil. Încă sunt recunoscătoare pentru toate locurile în care am avut acces ca blogger și pentru toți oamenii pe care am avut ocazia să îi întâlnesc în cei 16 ani de când îmi scriu gândurile pe Internet!

Multe s-au schimbat în 10 ani. Astăzi avem tot felul de roboți care învață singuri, o mulțime de mașinării care au înlocuit oamenii de prin fabrici în a face munci repetitive, vorbim sau auzim vorbindu-se tot mai des de AI (artificial intelligence), de machine learning, de automatizări. Ne uităm fascinați la roboți aproape inteligenți, ne uităm cu teamă la câinii-roboți dezvoltați de Boston Dynamic, ne gândim că filme ca Person of Interest nu mai sunt chiar de domeniul fantasticului și că judecând după numărul de camere de supraveghere montate în întreaga lume, un scenariu precum cel al serialului este cât se poate de plauzibil. Tehnologia ne schimbă viața în bine – cu condiția să fim conștienți că ne poate acapara cu totul, dacă uităm să interacționăm și cu oamenii din jurul nostru.

Eu sunt undeva la mijloc, recunosc că sunt dependentă de tehnologie, stau foarte mult timp cu nasul în ecrane (laptop, telefon), dar în același timp, atunci când petrec timp în natură, singurele momente când vreau să deblochez telefonul sunt cele pe care îmi doresc să le imortalizez într-o fotografie sau, mai rar, într-o filmare. Ideal este să găsim echilibrul între tehnologie și natură, în opinia mea. În vreme ce tehnologia continuă să avanseze și tot mai multe gadgeturi își propun să ne facă viața mai ușoară, în realitate este destul de ușor să aluneci pe panta dependenței de tehnologie și să uiți să mai trăiești în viața reală.

Cu gândul ăsta vă spun că, totuși, între a avea acces la tot felul de gadgeturi și a trăi ca un ascet, aleg să am tehnologia la îndemână și să o folosesc atunci când am nevoie de ea. Astăzi, am în buzunar un telefon cu care pot fotografia, edita, filma, tăia, cropui, lipi – iar majoritatea video-urilor de pe canalul meu de YouTube sunt făcute, editate și urcate pe platformă cu ajutorul telefonului. Când ai în buzunar o astfel de unealtă, e mai ușor să devii creativ.

Eu chiar cred că atunci când ai în față o carte de colorat și creioane colorate, ești tentat să colorezi. Când ai în mână un ciocan, toate obiectele îți par cuie, mai zicea o vorbă. La fel, dacă ai la îndemână tot felul de gadget-uri, poți să te simți mai creativ. Ai văzut un peisaj de toamnă fain? Scoți telefonul, faci o poză, o editezi un pic și ai creat conținut. E atât de simplu și, în același timp, atât de complex. Pentru că oricine poate să facă o poză – ca să faci o poză de succes, trebuie să găsești unghiul perfect și, dacă e necesar, să o editezi în așa fel încât să fie o fotografie de succes. Adică una care să adune multe like-uri, nu, că în asta se măsoară succesul online. :)

Așadar, fie că ești pasionat de gaming sau de sport și călătorie, pe site-ul Spacer vei găsi o mulțime de accesorii care îți aduc tehnologia la tine acasă!

Acest articol a fost scris în cadrul competiției SuperBlog 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.