Cum trecem iarna cu bine: mai punem o pătură pe noi!

Mai în glumă, mai în serios, toamna asta cred că nu există român de rând care să nu se gândească la valoarea facturilor pe care le va primi în iarna 2022/2023. Eu vin după un episod dureros în care furnizorul de curent (energie) mi-a emis o factură greșit, urmare a unei citiri a contorului pe care operatorul mi-a făcut-o greșit. Am ajuns să plătesc 500 de kW pe care nu i-am consumat și chiar să am curentul „tăiat” pentru că am refuzat să plătesc ceea ce nu consumasem. Deci se poate spune că sunt ușor traumatizată și că aștept primăvara 2023 când voi putea opri centrala pe care încă nu am pornit-o… 

Primul pas a fost să închei o convenție de consum, pentru că furnizorul de gaz îmi permite treaba asta. Ce am făcut, mai exact? Am intrat în aplicație și mi-am luat angajamentul să plătesc în fiecare lună a anului suma de 180 de lei, adică media facturilor mele pe ultimul an. Astfel, nu o să mai am iarna facturi dureros de mari și vara facturi cu valori nesemnificative, ci în fiecare lună de acum și până în toamna anului viitor știu sigur că voi plăti câte 180 de lei. Dacă voi avea un consum mai mare, se va face atunci o regularizare și voi plăti diferența, dar eu sper să am un consum mai mic sau egal cu cel din ultimele 12 luni și să trec cu bine iarna măcar din punct de vedere al consumului de gaz.

Apoi, am început să ne orientăm către pilote din lână, salopete (onesies) pentru somn, ne bucurăm de căldura cuptorului dacă tot gătim ceva etc. Am citit undeva că japonezii au acest concept de a încălzi spațiul din jurul tău și nu toată încăperea. Kotatsu (vezi foto) este o masă încălzită electric pe dedesubt, sub care se adună picioarele membrilor familiei. Poți să dormi sub ea sau să îți petreci seara împreună cu familia, la căldurică.

O altă variantă de încălzire „locală” o reprezintă saltelele și păturile electrice. Mama mea are și una, și alta – i le-am cumpărat mai demult de la Kaufland, pentru că e tare friguroasă. Când îi este frig, pornește păturica electrică (are un consum mic, comparativ cu un calorifer electric, de exemplu) și se încălzește imediat. Ca să nu vă mai zic că am găsit prin second-hand papuci de casă cu ceva grăunțe înăuntru, pe care îi poți încălzi la microunde timp de câteva zeci de secunde și apoi îi pui în picioare și te încălzești. La fel, există jucării pentru copii care se încălzesc în cuptorul cu microunde și eliberează căldura timp de 30-40 de minute. Sunt ideale când ai dureri de burtă, de exemplu. Tot din second, nu știu să se vândă așa ceva prin magazinele noastre.

Pentru mine funcționează bine încălzirea din interior: fie beau un ceai, fie mănânc o supă fierbinte, fie mă mișc până când mă încălzesc. O variantă ceva mai costisitoare este dușul fierbinte. Spun „costisitoare” pentru că pe mine m-a învățat tipul care mi-a montat centrala termică să nu urc foarte mult temperatura apei. Adică nu are sens să încălzești apa până aproape de fierbere ca apoi s-o răcești amestecând-o cu apă rece. Astfel, centrala mea nu încălzește apa… caldă decât la cel mult 39 de grade. Vara, scad temperatura până la 37 de grade, pentru că nu am nevoie de mai mult. Deci e greu să fac duș fierbinte iarna, pentru că am setat centrala să încălzească apa la maxim 39 de grade.

Mergând pe aceeași idee, de a păstra mediul ambiant la o temperatură nu foarte ridicată, Confort Merino vine cu propunerea de a încerca lâna Merinos pentru a ne încălzi noi, nu camerele în care stăm. Când eram mică, pentru mine lâna era acea fibră care zgâria pielea și dădea mâncărimi. Și astăzi mai am șosete groase, făcute de bunica mea, pe care nu pot să le port decât peste ciorapii de bumbac „de zi cu zi”. Dar tot în second-hand am descoperit tricouri din lână prelucrată în așa fel încât să nu transpiri excesiv, să nu „mori” nici de cald și nici de frig. De atunci, la fiecare tură prin magazinele de profil caut bluze și tricouri din lână, pentru că acum știu să îi apreciez calitatea.

Mi-aduc aminte de o excursie la Rimetea, în jud. Alba, în care am fost lăsată să îmi pun singură lemne pe foc, în micuța sobă din camera în care eram cazați. Sebi și-a văzut de distracție cu băieții, în timp ce eu am căzut lată, nu înainte de a pune pe foc câte lemne au încăput. Am făcut o căldură greu de suportat, dar fiind foarte obosită și având un somn de urs, am dormit așa până când a venit Sebi și a deschis ușa camerei. L-a izbit atunci căldura de parcă ar fi fost o explozie! Noroc că nu exista termometru în cameră, că și astăzi mi-aș fi auzit cum am dormit eu la peste 30 de grade! Sunt sigură că erau foarte multe, pentru că m-am trezit toaaată udă, patul era ud, aerul era greu de respirat. 

Nu e normal să dormi într-o cameră foarte încălzită. Corpul se odihnește mai bine la 19 grade decât la 25! Nu o spun eu, o spun oamenii care au studiat somnul uman în diferite situații: 

Când dormim, temperatura corpului nostru scade ca parte a procesului de inițiere a somnului, așa că s-ar putea să dorești să te „culcușești” confortabil sub așternuturi. Dar dacă temperatura dormitorului tău este prea ridicată sau umezeala e prea ridicată, sunt șanse să te simți mai neliniștit și să ai mai multe probleme cu a adormi sau cu continuitatea somnului. Căldura este un perturbator uriaș pentru somnul REM, spune dr. Nichelle Drerup. Odată cu căldura din cameră, temperatura corpului tău va crește și ea, anulând astfel complet procesul de inițiere a somnului. Dacă ai mai mult de 19 grade Celsius în dormitor, este prea cald.

Așadar, ideal este să scădem temperatura din cameră cu ajutorul termostatului sau pur și simplu reglând sursa de căldură astfel încât să nu ne sufocăm și, folosind metode precum cea japoneză, să ne încălzim doar corpurile, pentru un somn odihnitor și la 19 grade. 

Sursa: Cleveland Clinic

De ce lână și nu puf? 

Lâna nu este numai un izolator așa cum sunt poliesterul și penele. Lâna este, de fapt, un termo-regulator; ea reglează temperatura corpului așa cum se întâmplă și la oi. Când este cald, lâna transferă căldura în afara corpului, iar când este frig, păstrează căldura. Această eficiență termică funcționează la fel și pentru oameni. Toate produsele de lână pot face asta, dar cu cât lâna este mai procesată, cu atât își pierde din capacitatea de termoreglare.

Puful este ușor și aerisit și are calități izolatoare foarte bune, dar te încălzește din ce în ce mai mult, neavând proprietatea de termoreglare specifică lânii. Puful și penele atrag praful și implicit acarienii. Acest lucru nu se întâmplă însă în cazul lânii: lâna este curată în mod natural și respinge acarienii. 

Penele/puful și poliesterul te fac să transpiri. Transpirația este reținută  în pilotă și favorizează dezvoltarea sporilor de mucegai. Lâna, în schimb, nu atrage murdăria și este hipoalergenică în mod natural.

Acest articol a fost scris în cadrul competiției SuperBlog 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.