Cif curăță România: anul ăsta, patru monumente din patru orașe, iar Hunedoara este printre ele

Primăvara asta, poți face gratuit o vizită într-unul dintre cele patru orașe participante în campania Cif de curățare a României. Orașele sunt Sibiu, Alba Iulia, Hunedoara și Mangalia. Mă mândresc cu faptul că eu am pus un pic umărul pentru ca acest lucru să se întâmple și Hunedoara să fie pe harta Cif, anul ăsta.

Anii trecuți, Cif a curățat scările de bloc și zidurile orașelor de mesajele urâte și de murdărie. Anul ăsta, a venit rândul unor monumente date uitării să aibă parte de o primenire. În Hunedoara, am propus spre curățare un grup statuar care a cam fost dat uitării. Pentru cine nu știe, multă vreme Hunedoara a fost un oraș monoindustrial, dezvoltat de comuniști în jurul (și datorită) combinatului siderurgic. 

Astăzi, siderurgia este doar o amintire, cerul nu mai este roșu, iar muncitorii veniți aici din toate părțile țării au ieșit la pensie. Au rămas ruinele combinatului, suprafețe mari care se tot curăță (ecologizează), iar în locul lor apar fabrici sau magazine de tot felul (de cablaje pentru industria auto, magazin-depozit de materiale de construcții etc). Ici-colo, câte un vestigiu din epoca siderurgiei, așa cum este și cazul acestui monument pe care nu și-l mai revendică nimeni.

Enter Cif, care vrea să facă o treabă frumoasă, așa că trimite mail și noi (Primăria Hunedoara) răspundem prompt, identificăm împreună monumentul potrivit pentru curățare, facem demersurile și acum suntem bucuroși – cel puțin eu sunt – că Hunedoara se află pe lista foarte scurtă a orașelor în care se va desfășura această acțiune, numită Cif curăță România – Împreună curățăm România călătorind!

Așadar, dacă vă doriți să vizitați Hunedoara, Sibiul, Alba Iulia sau Mangalia, anul acesta o puteți face pe banii celor de la Cif, înscriindu-vă voluntari în această campanie. Dați o mână de ajutor la curățarea unui obiectiv și primiți în schimb drum, cazare, masă și vizite la obiectivele turistice din zonă. Sincer, eu m-aș duce peste tot! La Hunedoara pentru Castelul Corvinilor, la Sibiu pentru centrul istoric din altă lume, la Alba Iulia pentru Cetatea Alba Carolina și la Mangalia pentru… nu știu, pentru că e la mare!

Cele patru monumente care vor fi curățate de Cif sunt: Sibiu – Fântâna din Piața Mare, Alba Iulia – Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan, Hunedoara – Monumentul siderurgistului, Mangalia – Casa de Cultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.