Deja vu

Scris de Ovi şi publicat în Iaşi Plus

Fiecare dintre noi se întâlneşte, mai rar sau mai des, cu senzaţia că un lucru pe care-l vedem la un moment dat l-am mai vazut, că un vis este parcă dintr-un film pe care-l ştim de mult. Se pare că ar fi o parte din definiţia expresiei „deja vu” care vine din franceză şi s-ar traduce cu „deja văzut”.
Nu vreau să intru pe un tărâm prea filozofic, dar atunci când mai răsfoieşti câte o pagină de revistă sau vreun site pe Internet, observi că unii prezintă câte o noutate sau invenţie la care tu te-ai gândit mai demult, ţi se pare normal şi spui: era şi timpul să apară aşa ceva, să se descopere aşa ceva.
De exemplu, uneori, când am avut ocazia să mă plimb cu o barcă, eram curios să văd ce se întâmplă sub apă. Ca răspuns la aceasta, găsesc într-o revistă o barcă realizată din material transparent. Poate nu m-am gândit la o barcă transparentă, dar curiozitatea mea poate fi acum satisfacută în cazul în care îmi voi achiziţiona o astfel de ambarcaţiune.
Încerci să găseşti o soluţie de deplasare, cu cât mai puţin efort, cât mai puţin costisitoare, şi constaţi că cineva, undeva, a şi pus în practică dorinţa ta. Da, este o bicicletă care se pune în mişcare folosind energie electrică provenită de la nişte acumulatori, care au o autonomie de 1-2 ore, te duce cu 30 km/oră şi din când în când, dacă mai pedalezi, un dinam produce energia electrică necesară încărcării acumulatorilor. Excelent, însă preţul nu e pe măsura oricărui buzunar.

De ani de zile plătim din ce în ce mai mult pe gaz, curent, benzină şi soluţiile alternative de producere a energiei au apărut. Se foloseşte energia solară, eoliană ş.a.m.d.. Eu îmi închipuiam la un moment dat, în copilărie, că dacă s-ar construi o reţea între mai mulţi producători de energie electrică, cum ar fi săli de sport sau chiar persoane care pedalează acasă pe bicicleta de întreţinere şi un punct central în care aceasta să fie acumulată şi redistribuită către consumatori, s-ar realiza o oarecare economie. Mi-am dat seama mai târziu că este aproape imposibil de realizat. Dacă, totuşi, o să apară aşa ceva în viitor, imi asum şi eu o parte din idee.

3 thoughts on “Deja vu”

  1. DEJA VU ,o denumire a unui fenomen psihic care naste numeroase controverse,atat de ordin stintific cat si din sfera paranormalului sau religiei.Acest fenomen defineste sentimentul unor persoane de a mai fi trait anumite intamplari sau evenimente atat de ordin personal cat si social.stiinta il asociaza cu fenomenul denumit paramnezie ,o afectiune a memorie datorita careia fapte ,evenimente ,intamplari abia percepute ne par amintiri.Religia il asociaza ca fiind, drept o dovada a reincarnarii.Paranormalul il comsidera ca fiind capacitatea unor persoane de asi programa in mod inconstient evenimentele,iar atunci cand acestea se intampla traiesc senzatia de deja_vu ,o derivatie a frantuzescului deja vu_deja coniu,adica dinainte vazut dinainte (re)cunoscut.Descoperiri de ultima ora demonstreaza ca fiecare,dintre aceste forme de cercetare (stiinta, religie, paranormal)exprima doar o parte din adevar.Studii pe mai multi subiecti dotati cu o menorie deosebita ne arata urmatoarele:atunci cand privesc un eveniment la stiri ,ori iau cunostinta de o anumita intamplare sau ma gandesc la mod personal la viitor uneori simt o detasare de propia persoana o inaltare spirituala care dureaza cateva secunde sau fractiuni de secunda:Ce-ar fi daca s-ar intampla sau s-ar finaliza asa. Timpul trece de la acel moment de contact spiritual cu supra umanul care dureaza dupa cum am mai spus cateva fractiuni de secunda.Poate sa treaca cateva ore,zile,luni sau chiar ani.Evenimentul se intampla sau se finalizeaza cum te-ai gandit.Evenimentul se intampla sau se finalizeaza cum te-ai gandit anterior cu cateva zile,luni,sau ani,traiesti senzatia de deja-vu.Multi se speria si aleg sa mearga la pshiatru.Dar odata rasarit samburele nu fac decat sa-i intarzie cresterea si dezvoltarea.Nu exista un diagnostic standard pentru a defini acest fenomen extrapshic.Cu toate ca tot mai multe voci recunusc ca este o capacitate parapsihologica aflata in studiu,medicii o trateaza ca fiind o afectiune a memoriei.Faptul ca multi subiecti au recunoscut ca s-au gandit cu ceva timp in urma ca se va intampla cutare eveniment ori se va finaliza intr-un anumit mod un eveniment in curs la vremea respectiva demonstreaza ca subiectii se racordeaza pentru cateva fractiuni de secunda in anumite momente la constiinta universala de unde afla sau programeaza viitorul.PROGRAMEAZA VIITORUL-o afirmatie care sperie omenirea.Specialistii din serviciile secrete ne linistesc.Ei sustin ca persoanele respective sunt buni analisti sau mai bine zis au fler si o memorie deosebita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.