De ce e bine să ai un designer de interior

Sau home decorator sau interior designer sau cum s-o numi persoana care îți vine acasă și, #pebaniităi, îți spune ce să faci, cum să amenajezi, ce decorațiuni să cumperi și în ce culori să-ți zugrăvești pereții. Cum să nu-ți dorești așa ceva?

Ăăă, pe bune? Nu m-aș fi gândit în viața mea să angajez un un decorator. Păi ce, nu am stat atâtea ore pe Pinterest? Asta nu mă califică în meseria de designer de interior, măcar pentru casa mea? Am văzut mii de interioare, am cântărit toate opțiunile, am ales și m-am răzgândit de o mie de ori în privința mobilei pe care o vreau, de ce aș plăti pe cineva să aleagă pentru mine? 

Da, da, așa m-am gândit înainte de experiența IKEA: la ce-mi trebuie mie un decorator, că doar știu foarte bine ce vreau. Ce voiam erau pereți portocalii și/sau verzi, eventual jumătate dintre ei portocalii și cealaltă jumătate, verzi. Că doar așa ne făcuserăm și patul din paleți, jumătatea lui era portocalie și jumătatea mea era verde. Logic și simplu, nu?

Pernilla, designerul angajat de IKEA pentru makeover-ul camerei noastre, a reușit cu greu să mă convingă că pereții albaștri – dar aproape albi – și tavanul bej – dar și el aproape alb – nu erau deloc niște idei rele, mai ales că mobila urma să fie colorată. Iar dacă nu era mobila, sigur ar fi fost accesoriile colorate care să dea viață camerei. Noi o ținuserăm pe-a noastră, cu jumătatea mea și jumătatea lui. Cred că nu-i deloc ușor să ai o astfel de meserie, care să implice împăcarea caprei și a verzei din punct de vedere cromatic și al funcționalității.

Bineînțeles că până la urmă am mers pe mâna ei și rezultatul a fost de-a dreptul spectaculos, o cameră ca din reviste, că doar fusese aranjată pentru o revistă, cu pereți curați și luminoși și accesorii colorate și lumini jucăușe.

camera gata vedere de la geam

Probabil că noi doi, de capul nostru, dacă am fi fost lăsați în IKEA să ne alegem ce am fi vrut, chiar și cu un buget nelimitat, am fi făcut multe alegeri diferite. Cu siguranță n-am fi ales dulapurile pe care le-a ales decoratorul pentru noi, n-am fi adus atâtea surse de lumină într-o singură cameră, n-am fi pus covoare – fie ele și viu colorate – într-o cameră în care abia de câțiva ani ne-am obișnuit să fie parchet. Nu am fi ales două mese atât de lungi pe post de birouri, am fi ales un dulap mult mai mare etc. Probabil că singurul obiect pe care l-am fi ales amândoi ar fi fost patul, dar și pe ăla Sebi l-ar fi vrut într-un fel și eu în altul.

De-asta o renovare se poate lăsa cu certuri nasoale, cu amenințări de plecat la mama sau chiar mai grave. Oricum ești foarte obosit și ți-s nervii întinși la maximum, ultimul lucru pe care-l vrei este să nu cazi de acord cu soțul în ce privește lucrurile pe care să vă cheltuiți banii. El vrea gresie lucioasă, tu știi că aia e periculoasă și nu mai vrei să cazi pe ea când e udă. El vrea pereți negri, că i se pare că ar dormi mai bine într-o cameră în culoarea lui preferată, tu îi vrei mov, faceți un compromis și nici unul dintre voi nu realizează că vorbiți prostii și că o să aveți o cameră prea încărcată încă dinainte de a vă gândi la ce mobilă o să puneți în ea.

Poate credeți că nu aveți nevoie de un decorator de interior atunci când plănuiți o renovare. Dar dacă nu sunteți de meserie și soțul/soția vă este la fel de încăpățânat/ă, mai bine angajați un profesionist care să vă spună ce e mai bine pentru voi. Nu e obligatoriu să ne pricepem cu toții la combinat culori, texturi și materiale. Iar dacă într-adevăr omenirea n-ar avea nevoie de designeri de niciun fel, aceștia s-ar fi reprofilat demult, nu credeți?

Eu una știu sigur că la redecorarea bucătăriei – când o fi să se întâmple și aia – vom apela la ajutor specializat. Nu de alta, dar chiar nu avem nevoie să ne certăm pentru lucruri la care nu ne pricepem!

Foto: Woman painting, de la Shutterstock

10 thoughts on “De ce e bine să ai un designer de interior”

 1. Pentru bucatarie o sa platesti 20-25 euro/mp pentru designerul de interior? Pentru ca, vezi tu, toti stiu ca au nevoie de el dar fac reduceri de buget acolo unde (poate) nu ar trebui. Mai bine isi cumpara o gresie scumpa (dar urata) de banii aia :)

 2. Tare as fi fost curios sa o intrebi cam cati oameni apeleaza la serviciile ei. Nu prea imi vine mie sa cred ca in Romania oamenii sunt foarte deschisi la a apela la un designer.

  1. Ei, ea e la alt nivel. Are o firmă și este contractată de nume mari ca să le facă designul/redecorarea/whatever. De exemplu, văzusem pe site că a lucrat cu IKEA, Volvo etc. Deci nume mari. :)

   Stai că revin cu site-ul imediat.

 3. Desi de multe ori avem impresia ca le stim pe toate si putem face aproape orice, este bine uneori sa fim mai modesti si sa acordam mai mult credit specialistilor :)

 4. Categoric un designer este foarte pretios intr-o actiune de renovare. Important ca in orice meserie este sa lucrezi cu unul dintre cei mai buni ca sa nu te usture investitia facuta si sa existe si un real beneficiu, nu doar unul estetic.

 5. Stii care este cel mai bun client pentru aproape orice fel de serviciu?
  Clientul patit, cel care a incercat sa faca singur serviciul de care avea nevoie si a vazut ca nu e chiar la mintea cocosului.
  Eu sunt clientul patit. Am cumparat acum cativa ani 5 usi de interior (fara prag) si am ales sa le montez singur. Ca doar sunt barbat si am si eu o bormasina acasa :))
  Mare mare greseala. Dupa ce am terminat tot scandalul am inteles de fapt cat de ieftin era costul montajului :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.